Livesport Daily #171: Kam kráčí ženský fotbal, líčí asistentka trenéra Slavie Pěničková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport Daily #171: Kam kráčí ženský fotbal, líčí asistentka trenéra Slavie Pěničková

Livesport Daily #171: Kam kráčí ženský fotbal prozrazuje asistentka trenéra Slavie Pěničková
Livesport Daily #171: Kam kráčí ženský fotbal prozrazuje asistentka trenéra Slavie Pěničková Livesport
Deset zápasů, samá vítězství a skóre 48:1 –⁠ ženská fotbalová Slavia je v první lize suverénní. Děvčata z Edenu teď ale čekají tři náročné týdny v Lize mistryň. Ve čtvrtek se utkají se St. Pöltenem, o týden později s Brannem a skupinu uzavřou v Lyonu. Cesta k postupu do další fáze soutěže už je přitom hodně klikatá. Nejen o ní hovořila v podcastu Livesport Daily asistentka trenéra Karla Pitáka Blanka Pěničková.

V aktuální domácí ligové sezoně zatím slávistky nenašly přemožitele. Podobně si ostatně počínaly i v té loňské, kdy získaly 22. titul. Jenže střet s evropskou špičkou bolí, vždyť například Lyon Pražanky k ničemu nepustil a smetl je 9:0. Postup do play off LM tak zůstává spíš v teoretické rovině.

Co českému ženskému fotbalu chybí nejvíc? "Hodně lidí zmiňuje, že nejdřív se musíme dostat na nějakou velkou akci. Ale já tomu nevěřím. Vidíme, že ve světě je to přesně naopak. Nejdřív přijde podpora, buduje se kvalitní zázemí, fotbalistky mají profi smlouvy a zlepší se i kvalita ligy," přibližuje Pěničková, která předtím, než se stala součástí trenérského týmu Slavie, pomáhala Karlu Radovi jako asistentka u národního týmu.

Česká reprezentace měla nejblíž postupu na Euro v roce 2022, kdy padla v baráži se Švýcarskem až v penaltách. Podle Pěničkové je problém v tom, že české hráčky sice figurují na soupiskách velkoklubů, jenže většinou vysedávají na střídačkách. "Dalo by se na nich stavět, ale je potřeba, aby hrály. Jinak to sice pro prestiž českého ženského fotbalu dobře vypadá, ale přehrávají je i hráčky z české ligy, které hrají pravidelně."

Livesport Daily #171: Kam kráčí ženský fotbal, líčí asistentka trenéra Slavie Pěničková.
Livesport

V pondělním podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Pozici ženských rozhodčí v mužských ligách.

Podporu FAČR a sponzorů.

Jak ochotně pouští muži ženy do "svého" světa.

Nový díl Livesport Daily najdete na oblíbených podcastových platformách – Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.