Livesport hráč kola české ligy: Janoškův exkluzivní přímák a Ševčík á la Rosický

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Livesport hráč kola české ligy: Janoškův exkluzivní přímák a Ševčík á la Rosický
Dominik Janošek se trefil proti Hradci Králové hned dvakrát a režíroval tak pardubickou výhru v derby.
Dominik Janošek se trefil proti Hradci Králové hned dvakrát a režíroval tak pardubickou výhru v derby.
Profimedia
Pomyslnou trofej pro nejlepšího hráče uplynulého ligového víkendu tentokrát nemohl získat nikdo jiný než Dominik Janošek (24). Pardubický středopolař dvěma nádhernými góly sestřelil v derby Hradec Králové, hodně byl však vidět také plzeňský Erik Jirka (25). Kdo další ozdobil svým výkonem 14. kolo FORTUNA:LIGY?

Dominik Janošek (Pardubice)

Svůj nejlepší zápas v ligové kariéře o víkendu odehrál záložník Dominik Janošek. Čtyřiadvacetiletý šikula přestoupil před třemi lety ze Slovácka do Plzně, tam se však neprosadil a putoval po hostováních. Letos v létě si vyžádal trvalý odchod a přestoupil do Pardubic.

Na startu sezony byl on i celý tým v útlumu. Na trávnících schytávali Východočeši jednu ránu za druhou, v sobotu ale kralovali derby, když v Mladé Boleslavi porazili rozjetý Hradec Králové 3:1. Vděčit za to mohou právě Janoškovi, jenž měl prsty ve všech trefách hostů. Vstřelil dvě hezké branky a zvlášť ta první byla úchvatná – přímý kop zpoza vápna snad nešlo kopnout lépe.

"Jsme strašně šťastní, že jsme derby zvládli. Dali jsme krásné góly, vyhráli jsme zaslouženě. Jsem rád i za Dominika, jde správnou cestou. Vždycky chtěl být všude, kde je míč, ale takhle to dneska nejde. U něj je zásadní herní disciplína, a teď se mu to vyplácí," radoval se trenér Radoslav Kováč, jehož tým rázem dělí už jen tři body od předposledního Zlína.

Další hvězdy kola

Erik Jirka (Plzeň)

Do Plzně dorazil ve stejný den jako Václav Jemelka, startovací pozici měl však podstatně těžší. Zatímco stoper Sigmy přišel coby posila do základní sestavy, forma a schopnosti Jirky byly trochu s otazníkem. Marek Bakoš se zaručil a hbitý záložník se tak coby volný hráč stěhoval ze španělského Ovieda na západ Čech.

Do hry se zprvu dostával jen zvolna, po nepovedeném zápase Viktoriánů na Interu Milán však dostal šanci i o víkendu ve Zlíně a konečně to rozbalil. Zaslouženě se stal nejlepším hráčem zápasu, když ve spolupráci s Tomášem Chorým zařídil všechny tři góly svého týmu. Dva sám vstřelil, jeden připravil.

Na trenéra Michala Bílka udělal dojem, stále má však co zlepšovat. "Erik ukázal, že kvalitu má, v ofenzivní činnosti je vážně velmi dobrý. Ještě ale musí zapracovat na defenzivě. Není s námi tak dlouho, aby bylo všechno ideální," poznamenal ostřílený kouč po hladkém triumfu 3:0.

Michal Ševčík (Brno)

Do sezony vlétl skvěle, později však na chvíli přibrzdil. A spolu s ním i Zbrojovka. Když nehraje dobře Ševčík, souží se celé Brno – tahle rovnice platí přímo úměrně. Ale naštěstí pro Moravany to funguje i naopak. Jak moc je dravý středopolař pro svůj soubor nepostradatelný bylo názorně vidět i v nedělním zápase s Libercem, který Zbrojovka porazila po dlouhých pěti letech 

Výhru 3:0 dirigoval zejména Ševčík, jenž spolu s Nigerijcem Musou Allim činil hostům obrovské potíže. Po zaváhání Severočechů se nejprve zapsal sám mezi střelce, později po jeho skvostné přihrávce á la Tomáš Rosický skóroval nejlepší ligový kanonýr Jakub Řezníček.

"Jsme moc rádi, že se Ševa vrátil na gólovou vlnu a že Řezňa vstřelil branku i doma. Mají skvělý servis od ostatních. Je to vyvážené. Oni mají víc prostoru směrem nahoru, jiní zase musí makat hodně dozadu," konstatoval trenér Richard Dostálek.

Peter Olayinka (Slavia)

Už několikrát byl ze Slavie jednou nohou venku, vždycky však zůstal a pořád platí za jednoho z jejích klíčových mužů. Peter Olayinka umí gól nachystat i vstřelit, v Ďolíčku proti domácím Bohemians prokázal obojí.

Už v úvodních deseti minutách mohl Nigerijec skórovat hned dvakrát, při své první velké šanci ale nechal vyniknout brankáře Huga Jana Bačkovského. Pak už se ovšem nemýlil a chladnokrevně zužitkoval nabídku od Davida Juráska. Ve druhé půli dal po souhře spoluhráčů na slávistickou radost čtvrté razítko (4:1).

"Když jsme dostali gól, tak jsme trochu zpanikařili, ale otočili jsme to. Myslím, že moje trefa nám k obratu pomohla. Po ní všichni pochopili, co musíme udělat, že je třeba ještě více pracovat. Nakonec jsme to zvládli a získali tři body," prohlásil v rozhovoru pro klubové stránky Olayinka, který odehrál jubilejní stý ligový duel v dresu Slavie.