Livesport hráč týdne české extraligy: Pětibodový Růžička nebo litvínovský kanonýr

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport hráč týdne české extraligy: Pětibodový Růžička nebo litvínovský kanonýr

Martin Růžička v uplynulém týdnu získal pět bodů.
Martin Růžička v uplynulém týdnu získal pět bodů.Profimedia
Třinecký Martin Růžička (37) je opět v čele ligové produktivity. V posledních dvou zápasech zaznamenal pět bodů a posunul se před spoluhráče Marka Daňa. Tři důležité góly v boji o předkolo play off vstřelil litvínovský Patrik Zdráhal (27) a střelecké trápení po šesti týdnech ukončil reprezentant Dominik Lakatoš (25). David Kaše (25) třemi body přispěl k dvěma výhrám Sparty, která se stále nevzdává boje o druhé místo.

Martin Růžička (Třinec)

Třinec nezažívá povedené období. Oceláři prohráli sedm z posledních deseti zápasů a klesli na šesté místo extraligové tabulky. Zkušený útočník Martin Růžička ale ve sběru bodů nezpomaluje. Ve dvou zápasech uplynulého týdne zaznamenal pět bodů za dva góly a tři asistence a posunul se do čela ligové produktivity. 

V pátek Růžička třemi body řídil výhru 5:4 v prodloužení nad Plzní. V polovině zápasu zkušený útočník připravil branku pro Libora Hudáčka a v dalším průběhu zakončoval sám. Nejprve v čase 35:54 zvýšil na 3:2 a v prodloužení rozhodl o vítězství Ocelářů. 

Právě branka v nastavení byla rekordní. Růžička se v něm prosadil podeváté v kariéře a osamostatnil se na čele extraligových historických tabulek před Viktorem Hüblem a Michalem Řepíkem. 

V nedělní repríze loňského finále Růžička asistoval u obou branek slezského celku, výhru Sparty 4:2 ale nedokázal zvrátit. Třinec v O2 areně definitivně přišel o naději na přímý postup do čtvrtfinále play off a bude muset projít přes nevyzpytatelné předkolo. 

"Bude to náročnější cesta, zápasů bude o něco víc. Ale máme tak zkušené mužstvo, že zase můžeme pomýšlet na co nejvyšší příčky. Ať už to bude jakoukoliv cestou," řekl po nedělním duelu Marko Daňo, jenž po Růžičkově nahrávce vstřelil kontaktní branku na 1:2. 

Další hvězdy týdne

Patrik Zdráhal (Litvínov)

Litvínov dal v posledních dvou zápasech čtyři branky. I slabá produktivita ale Chemikům stačila k šesti bodům a jistotě postupu do předkola play off. Lídrem litvínovské ofenzivy je aktuálně Patrik Zdráhal, jenž v uplynulém týdnu obstaral tři ze čtyř zásahů. 

"Jsem rád, že jsem alespoň ke konci základní části pomohl týmu k výhrám. Před tím jsem nebyl zdravotně úplně stoprocentní, ale to mě neomlouvá. Výkony ode mě nebyly ideální, trápil jsem se," řekl Zdráhal po důležité výhře nad Plzní

Litvínov se díky Zdráhalovu skvělému výkonu dvě kola před koncem definitivně vyhnul baráži a může se v klidu připravovat na blížící se předkolo vyřazovacích bojů. V tom by měl sedmadvacetiletý forvard Severočechy táhnout. Vždyť je s 16 góly druhým nejlepším střelcem týmu.

"Strach z baráže byl obrovský," přiznal Zdráhal. "Čtyřicet dva dnů trénovat, pak dalších čtrnáct patnáct hrát, to by bylo hrozně těžké. O to nám nejvíc šlo, abychom se baráži vyhnuli. Předkolo je bonus. Předloni jsme vypadli 0:3 na zápasy s Hradcem Králové a já doufám, že letos favority potrápíme trošku víc," dodal člen širšího reprezentačního kádru. 

Dominik Lakatoš (Vítkovice)

Po vydařeném začátku sezony, jako by se Dominiku Lakatošovi zasekla mířidla. Od 10. ledna čekal na gól až do pátku, kdy čtyřmi body za jednu trefu a tři asistence řídil vysokou výhru Vítkovic nad Karlovými Vary.

Pětadvacetiletý střelec na přesný zásah čekal šest týdnů, stále však věřil, že svou nepříznivou sérii protrhne. "Vůbec nic to se mnou nedělalo. Tak to prostě někdy je. Když se nedaří střelecky, tak je to o tom, jak to pojmete a jak se s tím vyrovnáte v hlavě. Já jsem dělal všechno stejně a nějak jsem to neřešil, jestli tento zápas musím dát gól. Věřil jsem, že to přijde a nakonec se to povedlo," líčil šestý nejproduktivnější hráč ligy.

Lakatoš v padesáti ligových kolech nasbíral 17 gólů a 28 nahrávek, čímž o tři body vylepšil své osobní bodové maximum ze sezony 2020/2021. "To, že jsme dneska vyhráli, nebo že já osobně jsem dal nějaké body, je fajn, je to super, ale už mám hlavu nastavenou trošku jinde," řekl Lakatoš s odkazem na blížící se play off. 

David Kaše (Sparta)

Dvěma góly a jednou asistencí se ve dvou zápasech uplynulého týdne prezentoval útočník Sparty David Kaše. Všestranný útočník nejprve gólem pomohl k výhře nad Kladnem 4:3 a v neděli se dvěma body podílel na výhře 4:2 nad Třincem.

Sparťanský centr se teprve podruhé v sezoně střelecky prosadil dvakrát za sebou a rozšířil svou gólovou sbírku na pět tref. Kvůli zranění ze začátku sezony Kaše odehrál jen 23 zápasů, ve kterých nasbíral 13 bodů. "Pro mě je hlavně důležité, že po dlouhé pauze hraju," řekl po zápase s Kladnem.

Právě v něm si Sparta zajistila přímý postup do čtvrtfinále play off. Tím pro Pražany sezona zdaleka nekončí. V závěru základní části mohou zaútočit na druhé Vítkovice a v play off budou patřit k hlavním favoritům na vítězství. "V play off bychom chtěli zabojovat o titul. Proto by bylo dobré, kdybychom se ještě posunuli na druhé místo. Věřím, že to zvládneme," uvedl útočník se zkušenostmi z NHL.