Marseille – PSG v číslech. Olympique se doma nedaří, Pařížané mají zase bídnou obranu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Marseille – PSG v číslech. Olympique se doma nedaří, Pařížané mají zase bídnou obranu
Na Lionela Messiho (vpravo) si bude obrana Olympique dávat velký pozor.
Na Lionela Messiho (vpravo) si bude obrana Olympique dávat velký pozor.Reuters
Ani jeden tým nezastihuje večerní šlágr francouzské ligy mezi fotbalisty Olympique Marseille a Paris St. Germain v oslnivé formě. Přitom na sebe narazí podle tabulky dva nejlepší týmy Ligue 1. Na základě výsledků z posledního období by však oba patřily k průměrnému středu. Komu se povede z letargie zvednout? Pohled do statistik naznačuje, že by to mohli být spíš hosté…

Vzájemná bilance v lize

Celková

Marseille – PSG 86 32 20 34 105:115

Posledních 10 zápasů

Marseille – PSG 1 2 7 5:19

Pařížané mají nad svým rivalem z jihu v posledních letech jasně navrch. Fanoušci Marseille musejí hodně vzpomínat, když si chtějí vybavit, kdy jejich oblíbenci naposledy zdolali zástupce hlavního města na svém hřišti. Stalo se v listopadu 2011 díky triumfu 3:0. Z lavičky tehdy vítěze vedl pozdější kouč mistrů světa Didier Deschamps.

Dlouhodobá forma

Marseille

Zatímco venku je Olympique skvělý (šest výher v řadě), doma už tak suverénní není. Z minulých osmi střetnutí na svém stadionu slavil vítězství jen třikrát.

PSG

Na hřištích soupeřů to týmu v poslední době nejde. Prohrál tam tři ze čtyř minulých vystoupení, což jsou všechny porážky, které za celou sezonu v soutěži utrpěl.

Útok

Marseille

Trefilo se v 17 zápasech v řadě napříč všemi soutěžemi. Obecně to však nic extra vepředu není – průměr dvou branek na zápas a nejlepší střelec týmu Alexis Sánchez až 15. v pořadí.

PSG

V minulém duelu proti Lille přišlo o Neymara, jenž si podvrtl kotník. Brazilec je přitom (možná překvapivě) nejproduktivnějším hráčem týmu s 13 trefami a 11 pasy na gól.

Obrana

Marseille

Přestože má v kádru nejvyšší dvojici stoperů Ligue 1, kouč Tudor nasazuje podle moderního trendu trojici atletičtějších typů. Bilanci defenzivě kazí jen tři vlastní góly, nejvíc v soutěži.

PSG

V posledních pěti ligových zápasech inkasovalo devět gólů. To je třetí nejhorší defenzivní počin za zmíněné období v celé Ligue 1! A to přitom Messi a spol. tři utkání z toho vyhráli…

Disciplína

Marseille

Je druhým nejvíc faulujícím týmem soutěže (dopustí se v průměru 13,9 faulu na zápas). Nejsou to nicméně nijak ostré zákroky, v počtu žlutých i červených karet se řadí k průměru.

PSG

Ital Verratti nasbíral v sezoně vůbec nejvíc žlutých karet v lize (osm), nedávno doma proti Remeši byl navíc vyloučen. Spoluhráči neudrželi vedení a ztratili body za remízu 1:1.

3 hráči ve formě

Marseille

Alexis Sánchez

Chilský útočník nastřílel od začátku kalendářního roku už šest gólů. A to včetně nedávné pohárové trefy do sítě PSG.

Pau López

Brankář s druhou nejvyšší procentuální úspěšností zákroků (78,2 %) v soutěži. Ze všech jedniček dostal také druhý nejmenší počet gólů (po Dioufovi z Remeše).

Jonathan Clauss

Za Neymarem a Messim je třetím nejlepším nahravačem Ligue 1. A to nastupuje jako krajní obránce… V porovnání s nimi navíc odehrál nejméně minut.

PSG

Lionel Messi

V lize se trefil ve třech po sobě jdoucích utkáních a pokaždé to byl gól vítězný. Minulý týden proti Lille čekal tým na jeho příspěvek až do 94. minuty, z přímého kopu zlomil skóre na 4:3.

Kylian Mbappé

Nejlepší střelec Ligue 1 se v minulých týdnech potýkal se zraněním stehna, kvůli němuž vynechal tři duely (dva z nich PSG prohrálo). Při návratu zazářil dvěma trefami proti Lille.

Marco Verratti

Tak trochu opomíjený mozek týmu, který umí přepnout dopředu i dozadu. A málokdy chybuje. Za zápas rozdá v průměru úžasných 82,9 přihrávek (např. Messi jen 59).

Z databanky Livesportu

Prvním českým fotbalistou, který slavil ve Francii mistrovský titul, byl v roce 1948 Miroslav Vrátil. Někdejší ofenzivní hráč Viktorie Žižkov jej dobyl v dresu Marseille, když mu ve 14 utkáních pomohl k trofeji třemi trefami.

Oba kluby ovládly domácí soutěž shodně desetkrát, víc titulů ve Francii nikdo nemá. Zatímco Olympique počítá do sbírky i prvenství z amatérské ligy z roku 1929 (profesionální soutěž se začala hrát až o tři sezony později), Pařížané všechny pocty dobyli v moderní éře. Ostatně klub byl založen teprve v roce 1970.

Jediným Čechem, jenž kdy oblékl barvy PSG, je bývalý reprezentační stoper David Rozehnal. Strávil tam období v letech 2005 až 2007 a po své poslední sezoně ve městě nad Seinou byl dokonce vyhlášen klubovým Hráčem roku. Svými výkony v Parku princů upoutal zástupce Newcastlu, kam také následně přestoupil.

Více o zápasu Marseille – PSG.