Občas jsem vylétl mimo trať, řekl po prologu Dakaru 20. Michek. Kamionům vládl Macík

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Občas jsem vylétl mimo trať, řekl po prologu Dakaru 20. Michek. Kamionům vládl Macík

Občas jsem vylétl mimo trať, řekl po prologu Dakaru 20. Michek. Kamionům vládl Macík
Občas jsem vylétl mimo trať, řekl po prologu Dakaru 20. Michek. Kamionům vládl MacíkProfimedia
V Saúdské Arábii odstartoval prologem slavný závod Rallye Dakar, Martin Michek (34) jej zahájil 20. příčkou. Tu si pro Livesport Zprávy pochvaloval, nicméně prozradil, že se zpočátku trochu pral s motorkou. V kategorii kamionů kraloval Martin Macík (33), Martin Šoltys (49) byl čtvrtý a Aleš Loprais (42) šestý. V automobilech obsadil Martin Prokop (40) 12. místo.

Michek dojel do cíle na břehu Rudého moře zhruba 200 km od Džiddy se ztrátou 23 sekund za nejrychlejším Tobym Pricem z Austrálie. Za dvojnásobným vítězem se seřadili jeho krajan Daniel Sanders a Ross Branch z Botswany.

"Máme za sebou první kilometry, z osmi a půl tisíce jsme jich ukousli třináct. Prolog jsem si užil, i když tam byla místa, kde jsem trochu vylétl mimo trať. Byl jsem zvyklý na lehčí motorku, takže jsem brzdil na poslední chvíli," hodnotil Michek pro Livesport Zprávy bezprostředně po dojezdu.

Nezbytná kontrola stroje
Nezbytná kontrola strojeMartin Michek

"Nicméně jsem se rychle vrátil na trať. Snažil jsem se s tím poprat a při pátém kilometru už jsem trochu věděl, co a jak," popisoval s tím, že když se blížil k časovce, svítilo na tabuli osmé místo. "Za mnou ještě jeli rychlí kluci, takže kdybych byl v první dvacítce, bylo by to exkluzivní," doufal. A přání mu vyšlo.

Dakar 2023 –⁠ motocykly

Macík zvládl 13 kilometrů dlouhou trasu v čase 9:43 a druhého Mitchela van den Brinka z Nizozemska porazil o pět sekund. "Je to první vítězství, jen v prologu, ale i to se počítá. Všechny kamiony, které jsme stavěli v MM Technology, jsou v patnáctce, takže spokojenost je velká. Teď se musíme připravit na první etapu, ve které bude otvírat trať. To se vždy nevyplatí, ale uvidíme, třeba tentokráte ano," přemítal Macík.

Spokojený byl i čtvrtý Šoltys: "Bylo to hodně rychlé. Na začátku jsme měli malé faux pas a vylétli jsme z trati, protože mi navigátor zapomněl říct, že je tam pravá ostrá. Trochu jsme tam prohnali lidi a zdrželi se deset patnáct vteřin, ale pak se jelo hezky. Auto funguje, ale bylo to jen pár kilometrů, takže se nedá nic pořádně vyzkoušet."

Dakar 2023 –⁠ kamiony

Prokop zvládl 13 kilometrů dlouhou trasu v čase 8:22 a za vítězným Mattiasem Ekströmem ze Švédska zaostal o 22 sekund. Za pilotem Audi skončil druhý muž minulého ročníku Sébastien Loeb z Francie, třetí byl jeho krajan a čtrnáctinásobný šampion Stéphane Peterhansel.

Dakar 2023 –⁠ automobily