Macík skončil na Rallye Dakar druhý, Prokop šestý. Michek dojel jedenáctý

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macík skončil na Rallye Dakar druhý, Prokop šestý. Michek dojel jedenáctý

Aktualizováno
Macík skončil na Rallye Dakar druhý, Prokop šestý. Michek dojel jedenáctý
Macík skončil na Rallye Dakar druhý, Prokop šestý. Michek dojel jedenáctýProfimedia
Martin Macík (33) obsadil na Dakaru v kategorii kamionů celkové druhé místo, jde o jeho dosud nejlepší výsledek na slavné rallye. Automobilový jezdec Martin Prokop (40) skončil šestý a vyrovnal své kariérní maximum i historicky nejlepší český výsledek z roku 2019. Mezi motocyklisty dojel Martin Michek (34) jedenáctý a jen jedna pozice ho dělila od nejlepšího výsledku z roku 2021.

V závěrečné 14. etapě soutěže čekala na závodníky 136 km dlouhá rychlostní zkouška a přesun do cílového města Dammám. Prokop po technických problémech v sobotním předposledním dějství startoval dnes až jako osmnáctý a za nejrychlejším Francouzem Guerlainem Chicheritem zaostal o 7:12 minuty. V etapovém pořadí byl čtrnáctý.

Šesté místo v konečném hodnocení ale bez problémů uhájil, sedmý Argentinec Juan Cruz Yacopini za ním zaostal o více než 46 minut. Při svém osmém startu na Dakaru se Prokop potřetí prosadil do první desítky.

Za vítězstvím mířil od počátku Nasser Al-Attiyah, který se dostal do průběžného vedení ve třetí etapě a první místo už neopustil. Pátým triumfem v kategorii se odpoutal v historických tabulkách od Ariho Vatanena z Finska, více prvenství má pouze Francouz Stéphane Peterhansel (8).

Druhého Sébastiena Loeba z Francie Al-Attiyah porazil o téměř 81 minut, třetí skončil Brazilec Lucas Moraes. Devítinásobný mistr světa v klasické rallye Loeb skončil druhý při svém sedmém startu již potřetí.

Pořadí automobilů na Dakaru 

Michek zajel na závěr jedenáctý čas, za nejrychlejším Benavidesem zaostal o 7:27 minuty. Celkové jedenácté místo bezpečně uhájil před Slovákem Štefanem Svitkem a byl nejlepším pilotem bez podpory továrního týmu na 45. ročníku slavné soutěže. 

Benavides do posledního dne vstupoval jako druhý muž pořadí. Tovární jezdec KTM ale dokázal porazit týmového kolegu Tobyho Price z Austrálie o 55 sekund a celkově vyhrál o 43. Třetí skončil další Američan Skyler Howes.

Michek hodnotí 11. místo na Dakaru.
Martin Michek

"Dakar pro nás skončil skvělým výsledkem, tento ročník byl opravdu velmi tvrdý. Tahal jsem, co to šlo. Jsem blázen, protože občas jsem šel v některých situacích do risku, po hlavě. Jsem fakt rád, že jsem to přežil a dostal se do cíle," radoval se Michek. "Jedenácté místo je krásné, byli jsme desátí, nyní jedenáctí. Výsledky na motorkách v této kategorie máme úžasné, je to něco výjimečného," dodal člen týmu Orion Moto Racing Group.

Do cíle dojeli i další dva čeští motocyklisté. Celkové 31. místo obsadil Jan Brabec, který si při šestém startu připsal druhý nejlepší výsledek. David Pabiška byl v absolutním pořadí 36., v kategorii Original by Motul vypsané pro jezdce bez asistence skončil čtvrtý.

Pořadí motocyklů na Dakaru

Macík si vytvořil nové osobní maximum a při svém své 11. startu na slavné soutěži se poprvé prosadil na pomyslné stupně vítězů. Vyhrál Janus van Kasteren z Nizozemska, za kterým Macík v barvách týmu MM Technology zaostal o 1:12:34 hodiny. Třetí skončí další Nizozemec Martin van den Brink.

"Jsem nadšení a teď budeme slavit," radoval se Macíkův navigátor František Tomášek. "A přivezeme středního Beduína po dlouhé době do České republiky," doplnil jej mechanik David Švanda. O poslední české umístění mezi trojicí nejlepších ve vypsaných hlavních kategoriích se postaral v roce 2007 Aleš Loprais, který byl třetí rovněž mezi kamiony.

Mezi kamiony byl v neděli blízko premiérovému etapovému vítězství Jaroslav Valtr, po dvouminutové penalizaci ale skončil třetí. Nejrychlejší čas zajel Litevec Vaidotas Paškevičius hájící barvy českého týmu Fesh Fesh. Macík dostal také penalizaci a byl šestý. "Chtěl jsem etapu vyhrát, ale kluci v posádce nechtěli riskovat. Jelo se na bahně a pořád jsme se klouzali," podotkl s úsměvem Macík.

Pořadí kamionů na Dakaru