Monza slaví po 40 letech. Juventus přetlačil Fiorentinu, Neapol má další výhru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Monza slaví po 40 letech. Juventus přetlačil Fiorentinu, Neapol má další výhru
Aktualizováno
Destiny Udogie z Udinese slaví gól, kterým otevřel skóre zápasu se Sassuolem už v první minutě.
Destiny Udogie z Udinese slaví gól, kterým otevřel skóre zápasu se Sassuolem už v první minutě.AFP
Udinese remizovalo ve 22. kole Serie A na domácím hřišti se Sassuolem 2:2, všechny branky padly v úvodní půli. Hostům se sice povedlo i přes výraznou herní převahu soupeře dvakrát srovnat skóre, ale zápas neotočili. Problémem pro Neroverdi je i nucené střídání Domenica Berardiho, který si opět obnovil zranění stehenního svalu a trávník opustil již po necelé čtvrthodině. V souboji týmů ze středu tabulky uspěla Monza, Boloňu porazila po více než 40 letech. Juventus si poradil s Fiorentinou, v jejíž sestavě chyběl zraněný Antonín Barák, 1:0. Další krok k titulu udělala výhrou 3:0 na Cremonese Neapol.

Udinese – Sassuolo 2:2

Utkání nemohlo pro fanoušky Le Zebrette začít lépe. Hned po úvodním výkopu se po kličce do středu hřiště prosadil z dálky slabší pravačkou talentovaný krajní obránce Destiny Udogie, jenž v srpnu podepsal kontrakt v londýnském Tottenhamu a v kádru Udinese hostuje. Zanedlouho mohlo být srovnáno, ale jeden z obránců vykopl míč z brankové čáry poté, co ho za záda gólmana sám nasměroval. Napodruhé už byli hosté úspěšnější. Po centru z levé strany se z voleje s přispěním teče jednoho z bránících hráčů prosadil Matheus Henrique.

Statistiky zápasu Udinese – Sassuolo
Statistiky zápasu Udinese – SassuoloOpta by Stats Perform

Sassuolo ve 25. minutě málem převrátilo ramena vah na svou stranu, jenže rána Davide Frattesiho nakonec pouze orazítkovala pravou tyč. Italského středopolaře mohlo velmi brzy tížit svědomí, neboť centr z přímého kopu si ve vápně našel Jaka Bijol a rozvlnil síť. Domácí však nedokázali vedení udržet ani do konce první půle. V jejím závěru totiž velmi nešťastně zblokoval centr Nehuen Pérez a překonal vlastního brankáře.

Druhému nejstaršímu klubu Itálie měl ve druhé části pomoci Florian Thauvin, který se po dlouholeté úspěšné štaci v Marseille dostal do Udine přes Mexiko. Blízko ke vstřelení branky měli Neroverdi krátce po hodině hry, kdy z hranice šestnáctky nakonec minul bránu Nedim Bajrami. Zanedlouho promluvili také Friulani. Po skvělé kombinaci zakončoval Sandi Lovrič, proti němuž efektně zakročil zkušený Andrea Consigli. Zbytek utkání Zebry dobývaly obranu hostí, jenže když už ji byly schopny překonat, nedařilo se jim ve finální fázi. Skóre zápasu se tak ve druhé půli neměnilo.

Boloňa – Monza 0:1

Monza čelila od prvních minut tlaku a měla co dělat, aby se probojovala alespoň za středový kruh. Největším nebezpečím byl pro bíločervené skotský záložník Lewis Ferguson, který možná až příliš často využíval průchozí obrany hostů. Jak to ale nejen ve fotbale bývá, i přes soustavný tlak nedokázali hráči Rossoblu využít své útočné příležitosti. Otěže pak převzali právě Lombarďané, konkrétně Giulio Donati, jenž překvapil gólmana hostů Lukasze Skorupskiho přízemní střelou k pravé tyči. Od té doby se role hry kočky s myší obrátily, najednou to byli svěřenci trenéra Thiaga Motty, kteří se snažili zabránit navýšení skóre přívětivějšího pro tým Brianzoli.

Statistiky zápasu Boloňa – Monza
Statistiky zápasu Boloňa – MonzaOpta by Stats Perform

Zápas sklouzl od začátku druhé půle do roviny fyzických soubojů a nepřesných herních kombinací obou týmů. Jedinou nadějí na zvrat v utkání byl pro domácí Ferguson, s jehož náběhy do pokutového území si obrana Monzy nedokázala poradit. Boloňa se snažila ze všech sil o srovnání. Fantom posledních dvou utkání Riccardo Orsolini se pokoušel v 72. minutě prosadit zpoza vápna, jeho dalekonosná střela ale těsně minula horní tyč. Monza neprohrála už osmý ligový duel v řadě, nad Boloňou navíc vyhrála poprvé od ledna 1983.

Juventus – Fiorentina 1:0

Fiorentina si sice užívala míč na vlastních kopačkách více, ale byli to hráči Staré dámy, kteří si vypracovávali zajímavější šance. První takovou měl na kopačce Filip Kostič, jenže z voleje minul pravou tyč. Srbskému wingbekovi to nevyšlo ani napodruhé. Z dorážky ho ale vychytal Pietro Terracciano. Po centru Ángela Di Maríi nejvýše vyskočil Adrien Rabiot, kterého sice vychytal brankář, jenže míč zastihl až za brankovou čárou. Fiorentina i nadále držela krok s papírovým favoritem, leč měla smůlu v zakončení.

Statistiky zápasu Juventus – Fiorentina
Statistiky zápasu Juventus – FiorentinaOpta by Stats Perform

Úvod druhého poločasu byl opravdovým bojem. Hra se odehrávala především uprostřed hřiště a rozhodčí několikrát musel přerušit hru kvůli faulům. Jakmile si ale Stará dáma vypracovala šanci, dokázala ji proměnit. Průnikovku skvěle doběhl bývalý hráč Fiorentiny Dušan Vlahovič a šikovně přehodil padajícího gólmana, jenže jeho radost vystřídal smutek kvůli tomu, že ho videorozhodčí nakonec načapal v ofsajdu. Lepším týmem v druhém poločase ale byla La Viola. Jejich problémem však bylo neproměňování šancí. Střeleckou smůlu málem ukončil ránou z hranice šestnáctky Gaetano Castrovilli, ale jeho gól nakonec nebyl uznán kvůli milimetrovému ofsajdu, který rozhodčí objevil po zhlédnutí videa.

Neapol – Cremonese 3:0

Domácí sice drželi od začátku míč na svých kopačkách, do zakončení se jim ale dlouho dostávat nedařilo. První šanci zápasu si Neapol vytvořila po 20 minutách hry, když si na roh výborně naskočil Giovanni Di Lorenzo, proti jeho hlavičce byl ovšem brankář hostí. O necelé dvě minuty později se objevila druhá branková příležitost pro Partenopei. Chviča Kvaracchelija se po individuální akci po levé straně propracoval až do vápna soupeře, odkud nekompromisně trefil pravou část branky, a otevřel tak skóre zápasu.

Statistiky zápasu Neapol – Cremonese
Statistiky zápasu Neapol – CremoneseOpta by Stats Perform

Netrvalo dlouho a Neapol si vytvořila šanci i po změně stran. Konkrétně Hirving Lozano se inspiroval svým spoluhráčem, když prošel přes několik obránců, v zakončení ale selhal. V 65. minutě výrazně přiblížil domácí k výhře Victor Osimhen, jenž se po dobře zahraném rohu nejlépe zorientoval v předbrankovém prostoru a zvýšil stav utkání na 2:0. Stále bojující hosté se pokusili ještě v poslední půlhodině zvrátit duel na svou stranu, ale byl to právě Eljif Elmas, který 10 minut před koncem potřetí prostřelil hostujícího brankáře.

Aktuální tabulka Serie A
Aktuální tabulka Serie ALivesport