Bagnaia završil mistrovskou sezonu výhrou. Jasno měl už po pádu rivala

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Bagnaia završil mistrovskou sezonu výhrou. Jasno měl už po pádu rivala
Aktualizováno
Bagnaia je podruhé světovým šampionem.
Bagnaia je podruhé světovým šampionem.Profimedia
Italský jezdec Francesco Bagnaia (26) obhájil titul mistra světa v královské motocyklové třídě MotoGP. Jeho zisk zpečetil triumfem v závěrečné Velké ceně Valencie, ale šampionem se stal už v průběhu závodu, protože po pádu odstoupil jeho jediný rival v boji o celkový triumf Španěl Jorge Martín (25).

Bagnaia měl před poslední Grand Prix sezony čtrnáctibodový náskok. Jistotu obhajoby získal šestadvacetiletý člen týmu Lenovo Ducati poté, co vítěz sobotního sprintu Martín odstoupil po kolizi s krajanem Marcem Márquezem. Ani po obdržení informace, že zisk titul už není v ohrožení, Bagnaia nepolevil a nakonec po velkém souboji s krajanem Fabiem Di Giannantoniem v závěru vybojoval sedmé vítězství v sezoně.

Vítěz čtyř hlavních závodů v sezoně Martín, jehož doménou byly zejména sprinty, hned v úvodu ve Valencii chyboval při snaze zaútočit na Bagnaiovu vedoucí pozici a propadl se pořadím. Kolize s šestinásobným šampionem MotoGP Márquezem, který po těžkém pádu musel do lékařského centra, měla pro jeho naděje na zvrat v šampionátu fatální následky.

Bagnaia se stal mistrem světa potřetí v kariéře. V roce 2018 ovládl třídu Moto2. V MotoGP absolvoval pátou sezonu, v té předloňské se stal vicemistrem světa.