Zarco se na Phillip Islandu dočkal první výhry v MotoGP, lídr šampionátu Bagnaia byl druhý

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Zarco se na Phillip Islandu dočkal první výhry v MotoGP, lídr šampionátu Bagnaia byl druhý
Johann Zarco ovládl Velkou cenu Austrálie.
Johann Zarco ovládl Velkou cenu Austrálie.AFP
Francouzský jezdec Johann Zarco (33) vyhrál Velkou cenu Austrálie silničních motocyklů v kategorii MotoGP a připsal si první vítězství v královské třídě. Ital Francesco Bagnaia (26) zvýšil díky druhému místu náskok v čele průběžného pořadí šampionátu na 27 bodů. Organizátoři přesunuli závod z neděle na dnešek kvůli špatné předpovědi počasí.

Zbývající kubatury Moto2 s Filipem Salačem i Moto3 zůstaly v nedělním programu a český jezdec do Velké ceny odstartuje až ze šesté řady. V dnešní kvalifikaci skončil osmnáctý, na nejrychlejšího Španěla Fermína Aldeguera ztratil 1,74 sekundy. Další Španěl Pedro Acosta, jenž vede po 15 z 20 závodů mistrovství světa, bude na roštu na páté pozici. Salač je průběžně v MS osmý.

Zarco v posledním kole předjel stájového kolegu Španěla Jorgeho Martína, který díky traťovému rekordu vybojoval pole position a po celý závod jasně vedl. V posledních třech kolech ale začal ztrácet a nakonec skončil až pátý, když jej kromě Zarca s Bagnaiou předjeli ještě třetí Ital Fabio Di Giannantonio a čtvrtý Brad Binder z JAR. Martínova průběžná ztráta na vedoucího Bagnaiu tak čtyři závody před koncem šampionátu ještě narostla.

"Povedl se mi start a na začátku jsem musel bojovat, pak jsem byl celkem rychlý. Šetřil jsem pneumatiky a když jsem zkusil zaútočit, překvapilo mne, jak se Martín propadá. Věděl jsem, že to mohu dokázat," řekl Zarco, který se dočkal premiérového vítězství v MotoGP po téměř sedmi letech. "Po tolika letech jsem konečně vyhrál, musím si to užít," dodal třiatřicetiletý jezdec.

MotoGP: Velká cena Austrálie