První sprint sezony F1 ovládl Verstappen, druhému Hamiltonovi nadělil v Číně 13 sekund

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
První sprint sezony F1 ovládl Verstappen, druhému Hamiltonovi nadělil v Číně 13 sekund
Max Verstappen si upevnil průběžné pořadí v čele šampionátu.
Max Verstappen si upevnil průběžné pořadí v čele šampionátu.Profimedia
Nizozemský jezdec Max Verstappen (26) vyhrál sprint v rámci Velké ceny Číny formule 1 a upevnil si vedení v průběžném pořadí mistrovství světa. Úřadující světový šampion z Red Bullu porazil v závodě na 19 kol v Šanghaji o více než 13 sekund Lewise Hamiltona (39) z Mercedesu. Třetí dojel Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez (34).

Verstappen ovládl první sprint sezony po startu ze čtvrtého místa. V úvodu se sice bránil před Carlosem Sainzem z Ferrari, později se ale dostal do tempa a předjel Fernanda Alonsa i Hamiltona. Navýšil také náskok v čele MS před Pérezem na 15 bodů.

"První kola byla trochu hektická. Vepředu jeli naplno a já měl na nových pneumatikách za sebou Carlose. Bylo to obtížné. Později jsme se ale zlepšili a už jsem se cítil ve voze lépe," řekl před televizními kamerami Verstappen.

Spokojený byl také sedminásobný mistr světa Hamilton. "Je to asi můj nejlepší výsledek za dlouhou dobu. Jsem velmi šťastný a vděčný. S Red Bully nemůžeme soupeřit, ale tohle je obrovský krok a zlepšení," uvedl Hamilton.

Fanoušky v závěru pobavila i hromadná bitva čtyř jezdců o třetí místo. O stupně vítězů se nejprve střetl Alonso se Sainzem. Z jejich vzájemného souboje ale těžil Pérez, který předjel oba soupeře najednou a pozici udržel až do cíle. Před Sainze se následně dostal i jeho týmový kolega Charles Leclerc. Alonso sprint kvůli defektu nedokončil.

"Carlos a Fernando spolu bojovali a všichni jsme hodně opotřebovávali pneumatiky. Navíc jsem se musel bránit před Charlesem (Leclercem). V jednu chvíli se Fernando a Carlos dostali o něco blíž, viděl jsem šanci a šel do toho," líčil Pérez.

Před Sainze se následně dostal po tvrdém souboji i jeho týmový kolega Leclerc. Alonso sprint kvůli defektu nedokončil. "Myslím, že dnes šel (Sainz) trochu přes limit. Já jsem ale tuhle hranici dříve také občas překročil. A když k tomu dojde, normálně si o tom promluvíme. Nebojím se, že by k tomu tenhle víkend nedošlo," podotkl Leclerc.

Zklamaný byl také Lando Norris z McLarenu. Vítěz páteční kvalifikace doplatil na nepovedený start. Po něm svedl souboj s Hamiltonem, vyjel mimo trať a propadl se na sedmé místo. Nakonec dokončil šestý. Blízko prvního bodu v sezoně byl domácí jezdec Zhou Guanyu ze Sauberu, který byl devátý. Poslední bod za osmou příčku získal George Russell z Mercedesu.

F1: Velká cena Číny