Keňský double pro Toyotu. Rovanperä podruhé vyhrál Safari rallye, za ním dojel Kacuta

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Keňský double pro Toyotu. Rovanperä podruhé vyhrál Safari rallye, za ním dojel Kacuta
Rovanperä neměl konkurenci.
Rovanperä neměl konkurenci.Profimedia
Dvojnásobný mistr světa Kalle Rovanperä (23) podruhé vyhrál Safari rallye. Finský jezdec Toyoty v závěrečné etapě kontroloval vedení, ve kterém se držel od pátku a po sobotě jeho náskok přesáhl dvě minuty. Nakonec zvítězil o minutu a 37 sekund před týmovým kolegou Japoncem Takamotem Kacutou (31). Třetí skončil s téměř dvouapůlminutovým mankem Francouz Adrien Fourmaux (28) s fordem, který vyrovnal životní výsledek z předchozí Švédské rallye. Navzdory pátému místu udržel i po třetí soutěži v sezoně pozici lídra mistrovství světa Belgičan Thiery Neuville (35) z Hyundai.

Toyota v Keni vyhrála i čtvrtý ročník po návratu Safari rallye do seriálu WRC. V triumfech se s Rovanperäm střídá Francouz Sébastien Ogier, který legendární soutěž ovládl v roce 2021 a vloni. Oba šampioni letos absolvují jen vybrané závody a start v Africe připadl na finského obhájce titulu. Třiadvacetiletý Rovanperä tentokrát v Keni vyhrál sedm z 19 rychlostních zkoušek, z toho šesti dílčími triumfy naprosto ovládl páteční program první etapy, a připsal si dvanácté vítězství v kariéře.

"Tady je to pokaždé ohromně náročné, proto je to vždy mimořádný úspěch. Pro Toyotu je tohle legendární soutěž, vždycky se nám tu dařilo. Odvedli jsme dobrou práci, jeli jsme chytře a díky týmu za veškerou pomoc," řekl Rovanperä.

Kacuta si druhým místem vyrovnal keňské maximum z roku 2021, předloni byl třetí a stále čeká na první vítězství v kariéře. Fourmaux spolehlivou jízdou znemožnil absolutní triumf Toyoty. S dvouminutovým mankem za ním skončil čtvrtý Brit Elfyn Evans, který je jedničkou japonské značky, ale v Keni jeho šance na lepší výsledek zhatily zejména dva sobotní defekty.

"Jsem nadšený, celý víkend jsme neměli s autem žádné problémy, funguje to. Je to práce týmu, tohle pódium věnuju jemu," radoval se osmadvacetiletý Francouz, který dál drží v pořadí MS třetí místo za vicemistrem světa Evansem.

Výsledky Safari rallye

Neuville doplatil na velké technické problémy ze soboty. V poslední etapě si Belgičan připsal tři dílčí triumfy včetně závěrečné, extra bodované power stage, ve které se za ním seřadili týmoví kolegové Estonec Ott Tänak a Fin Esapekka Lappi. I oni byli už dříve bez šance na přední umístění. Exmistr světa Tänak skončil osmý, Lappi mimo bodovanou desítku dvanáctý. Neuville vede šampionát s šestibodovým náskokem před Evansem, Fourmaux má o dalších 15 bodů méně.