Neuville podruhé v kariéře opanoval Rallye Monte Carlo a počet triumfů zaokrouhlil na 20

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Neuville podruhé v kariéře opanoval Rallye Monte Carlo a počet triumfů zaokrouhlil na 20

Thierry Neuville navázal v Monte Carlu na prvenství z roku 2020.
Thierry Neuville navázal v Monte Carlu na prvenství z roku 2020.wrc.com
Belgický jezdec Thierry Neuville (35) vyhrál podruhé v kariéře Rallye Monte Carlo. Jezdec týmu Hyundai zvítězil v zahajovací soutěži mistrovství světa s náskokem 16,1 sekundy před obhájcem prvenství Sébastienem Ogierem (40) z Toyoty, který v domovské rallye usiloval o jubilejní desátý triumf. Neuville ovládl populární Monte už v roce 2020 a celkově vybojoval v šampionátu WRC dvacáté prvenství.

Neuville měl na základě nového bodování už po předposlední etapě jako průběžný lídr jistých 18 bodů do hodnocení MS a ve finále zisk rozmnožil na maximální počet 30. Opanoval zbylé tři rychlostní zkoušky včetně speciálně bodované power stage na úplný závěr.

V sobotu Neuville s Ogierem předstihli vítěze čtvrteční úvodní etapy Brita Elfyna Evanse a Belgičan šel do závěrečného dne s náskokem pouhých 3,3 sekundy na osminásobného mistra světa. Jubilejní vítězství v MS si už ale nenechal vzít. Celkem v soutěži se základnou v Ogierově rodišti Gapu vyhrál osm ze 17 rychlostních zkoušek.

"Abych se přiznal, nemám slov. Byl to prostě skvělý víkend, v autě jsem se cítil naprosto výborně. Celý tým odvedl výbornou práci a všechny šlapalo. Je třeba v tom pokračovat, ale za tohle vítězství jsme moc rádi," řekl Neuville, který začal nejlépe, jak mohl, snahu o premiérový titul. Dosud byl v konečném hodnocení pětkrát druhý a v posledních třech letech třetí.

Ogier byl během čtyřdenní soutěže nejrychlejší v šesti testech a soupeři vysekl poklonu. "Byl o tomhle víkendu velmi rychlý a byla to s ním hezká bitva," uvedl Francouz, který se v sobotu odpoledne krátce ujal i vedení. Neuville mu ho dlouho nedopřál a Ogier už odpovědět nedokázal, s přehledem ale ve zbytku soutěže udržel za sebou týmového kolegu a vicemistra světa Evanse.

Třináctidílný šampionát bude pokračovat v polovině února Švédskou rallye.

Výsledky Rallye Monte Carlo