Motýlkář Gracík a znakař Knedla si vybojovali postup do finále ME v krátkém bazénu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Motýlkář Gracík a znakař Knedla si vybojovali postup do finále ME v krátkém bazénu
Miroslav Knedla si vybojoval místo ve finále.
Miroslav Knedla si vybojoval místo ve finále.Profimedia
Motýlkář Daniel Gracík a znakař Miroslav Knedla postoupili do finále mistrovství Evropy v krátkém bazénu. V první závodní den v rumunské Otopeni Gracík na stovce připravil Jana Šefla o český rekord a časem 50,02 sekundy se dostal do boje o medaile ze třetího místa. Letošní juniorský mistr světa Knedla na padesátce výkonem 23,26 vyrovnal tuzemské maximum Tomáše Franty a obsadil v semifinále osmou příčku. Finále poplavou ve středu.

Semifinále bylo naopak konečnou pro Barboru Janíčkovou na padesátce volný způsob a prsařku Kristýnu Horskou na 100 metrů.

Devatenáctiletý Gracík na šampionát přijel s osobním maximem nad 51 sekund a nakonec mu jen o dvě setiny uniklo pokoření padesátisekundové hranice. V rychlém druhém semifinále, které ozdobil Švýcar Noe Ponti rekordem šampionátu 48,61, dohmátl jako druhý a v celkovém pořadí se před něj vedle Pontiho dostal jen vítěz prvního semifinále Maxime Grousset z Francie (48,94).

Osmnáctiletý Knedla navzdory kašli v odpoledním programu v Otopeni ještě výrazně vylepšil svůj výkon z rozplavby, kdy posunul národní juniorské maximum na 23,55. Z osobního rekordu ubral další téměř tři desetiny a při debutu na vrcholné seniorské akci se hned může radovat z finále.

Kraulařka Janíčková znovu plavala padesátku rychleji, než byl před šampionátem její osobní rekord. Časem 24,23 zaostala o devět setin za svým životním výkonem z dopolední rozplavby a zařadila se na 10. místo. Na postupovou osmou příčku ztratila rovnou desetinu.

Horská si na stovce posunula osobní rekord na 1:06,13 a obsadila 13. příčku. Nejzkušenější členka české výpravy tak ukázala formu před prsařskou dvoustovku, která bude na šampionátu její hlavní disciplínou.

První finále ME přineslo britský double. Polohový závod na 400 metrů vyhrála Abbie Woodová před Freyou Colbertovou. Druhé dnešní individuální zlato získal Ir Daniel Wiffen na 400 m volný způsob.