Nejistá budoucnost Ferrari? V Binotta máme velkou důvěru, ujišťuje šéf Elkann

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nejistá budoucnost Ferrari? V Binotta máme velkou důvěru, ujišťuje šéf Elkann
Nejistá budoucnost Ferrari? V Binotta máme velkou důvěru, ujišťuje šéf Elkann
Nejistá budoucnost Ferrari? V Binotta máme velkou důvěru, ujišťuje šéf ElkannProfimedia
Vedení Ferrari v čele s předsedou představenstva Johnem Elkannem (46) i přes velké množství chyb nadále věří šéfovi stáje Mattiu Binottovi (52). "Máme v něj velkou důvěru," pronesl mimo jiné prezident společnosti FIAT a dal tak utichnout pochybnostem o nejisté budoucnosti slavné italské značky.

Nejstarší a nejúspěšnější tým královny motorsportu, který jako jediný působí na startovním poli od počátku šampionátu v roce 1950, čeká na titul nezvykle dlouho. Od roku 2008, kdy Pohár konstruktérů pro Ferrari získalo duo Felipe Massa, Kimi Räikkönen, se v italském Maranellu nikterak zvlášť neslavilo.

Na začátku letošní sezony to se slavnou italskou značkou vypadalo slibně, zvláště pak, když Charles Leclerc ovládl dva z prvních tří závodů. Od té doby však tradiční stáj, kterou zdobí černý vzpínající se kůň na žlutém poli, trápí řada strategických chyb, jezdeckých omylů a mechanických poruch.

Aktuální pořadí šampionátu F1

Aktuálně se v průběžném pořadí nachází Leclerc na druhé pozici, sedm závodů před koncem šampionátu však ztrácí propastných 109 bodů na suveréna Maxe Verstappena z Red Bullu. Druhý z jezdců Ferrari Carlos Sainz je pátý a na monackého rodáka mu chybí 26 bodů.

I proto se dostal pod velký tlak z řad fanoušků, expertů a zvláště pak médii šéf Scuderia Ferrari Mattia Binotto. Rodák ze švýcarského Lausanne se však podle slov svých nadřízených o pozici obávat nemusí.

"Máme velkou důvěru v Mattiu Binotta a vážíme si všeho, co on a všichni naši inženýři udělali," řekl listu Gazzetta dello Sport před domácí Velkou cenou Itálie v Monze, kterou Ferrari pořádá, John Elkann, vnuk Gianniho Agnellia a zároveň předseda představenstva Ferrari.

Výsledky prvního tréninku na GP Itálie

A vzápětí italsko-americký podnikatel dodal: "Není však pochyb o tom, že je třeba zlepšit práci v Maranellu, v garáži, v boxech i za volantem. Musíme pokračovat v pokroku, a to platí pro mechaniky, inženýry, jezdce a samozřejmě i pro celé vedení včetně šéfa týmu."

O kvalitě šéfa stáje nepochybuje. "Vložit důvěru v Binotta a jeho tým bylo správné rozhodnutí a vyplatilo se. Díky nim jsme konkurenceschopní a opět vyhráváme. Nejsem však spokojen, protože si myslím, že máme vždycky na víc," pronesl před Velkou cenou v Monze Elkann.

Při výhledu do budoucnosti je rodák z New Yorku optimistou: "Věřím, že před rokem 2026 Ferrari opět získá titul Pohárů konstruktérů i mezi jezdci v hlavní roli s Charlesem Leclercem. Máme štěstí, že máme dva skvělé jezdce, pravděpodobně nejsilnější dvojici ve formuli 1."

Výsledky Juventusu v nové sezoně

Elkann je mimo jiné šéfem holdingu Exor rodiny Agnelliů, který ovládá také slavný fotbalový klub Juventus Turín. Slavná italská značka začala tento tažení novým ročníkem Champions League venkovní porážkou 1:2 s PSG, jeden z nejvlivnějších manažerů světa však kouče Staré dámy Massimiliana Allegriho podpořil.

"Juve prochází přestavbou, jako se to stalo už mnohokrát v jeho stoleté historii, která spojuje mou rodinu s bíločerným dresem," pronesl a dodal: "Tým zažil velkou proměnu a Allegri jako trenér zná klub velmi dobře – jeho charakteristickou houževnatost a sílu."