Nemáme co ztratit, velí Hamilton. Král Mercedes stále čeká na triumf, dočká se ve tmě?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nemáme co ztratit, velí Hamilton. Král Mercedes stále čeká na triumf, dočká se ve tmě?

V roce 2019 dojel Lewis Hamilton v Singapuru čtvrtý, v dalších dvou letech se kvůli covidu-19 nejelo.
V roce 2019 dojel Lewis Hamilton v Singapuru čtvrtý, v dalších dvou letech se kvůli covidu-19 nejelo.Profimedia
Maximální snaha. Nic jiného nepřichází v úvahu. Mercedes v čele se sedminásobným mistrem světa Lewisem Hamiltonem (37) se chystá ve zbývajícím programu Formule 1 zaútočit na druhé místo v pořadí konstruktérů, které momentálně drží Ferrari, i vůbec první letošní vítězství. Uspěje hegemon posledních let už v Singapuru? "Nemáme co ztratit," velí Brit.

Na obhajobu posledních osmi titulů už to nevypadá. Nadvláda Mercedesu ve Formuli 1 zkrátka končí. To však neznamená, že slavná německá značka skládá zbraně. Naopak. Red Bull s úřadujícím šampionem Maxem Verstappenem má sice obrovský náskok a pokud se nestane zázrak, tak do Rakouska poputuje double, ale boj o stříbrnou pozici je stále otevřený.

Ferrari, které do sezony 2022 startovalo s nejrychlejším vozem a z 16 závodů získalo 10 pole position, má šest kol před koncem náskok před Mercedesem pouhých 35 bodů. Německá stáj s Lewisem Hamiltonem a Georgem Russellem však letos ještě nevyhrála.

"Naším cílem je pokusit se pro tým získat druhé místo, protože to má pro všechny v továrně velkou hodnotu," řekl zkušený jezdec Hamilton novinářům na sponzorské akci Petronas v Kuala Lumpur. "V těch následujících šesti závodech musíme maximálně zaútočit, nemáme co ztratit a prostě do toho dáme všechno," dodal Brit.

Zatímco Hamilton vyhrál alespoň jeden závod v každé své sezoně Formule 1, od svého debutu v roce 2007, jeho týmový kolega George Russell na svůj první triumf v královně motorsportu stále čeká – letos už má však na kontě sedm umístění na stupních vítězů.

F1: Velká cena Singapuru

Pro majitele posledních osmi korun pro krále mezi konstruktéry (Mercedes vyhrál Pohár konstruktérů F1 mezi roky 2014-2021) se nyní naskytla skvělá příležitost prorazit. V Singapuru, v nočním závodě s úzkou a klikatou tratí, má Mercedes ideální šanci zaútočit nejen na druhé místo v průběžné pořadí, ale také na první letošní triumf.

"Řekl bych, že by nám mohl Singapur sednout, protože je to okruh s vysokým přítlakem. Nicméně je hrbolatý," nechal se slyšet Hamilton, který na okruhu, jenž je v seriálu F1 přítomen od roku 2008, kraloval čtyřikrát.

Výsledky Formule 1

Své si k tématu řekl i jeho bývalý týmový kolega Nico Rosberg, mistr světa z roku 2016, který agentuře Reuters řekl, že od Mercedesu letos stále očekává v některém ze závodů vítězství. "Mám pocit, že vyhrají," řekl Němec a dodal: "Nemusí to být Lewis. Mohou to být oba dva."

K tomu však není třeba jen skvělého výkonu jezdce a skvělé práce celého týmu. "Musí mít štěstí, bez něj to nedokážou," uzavřel svůj pohled na věc Rosberg.

Hamilton se na letošní, zatím nepříliš vyvedenou sezonu nedívá jako na “období sucha”, nýbrž jako na příležitost poprat se s nepřízní osudu. "Čeká nás šest závodů, takže máme šest příležitostí a budeme se snažit zvítězit. Pokud se nám nebude dařit, nemyslím si, že je to konec světa," pronesl zkušený jezdec.