Nesoucítím s ním, říká o konci Ricciarda kolega Norris. Hvězdy F1 Australana podpořily

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nesoucítím s ním, říká o konci Ricciarda kolega Norris. Hvězdy F1 Australana podpořily

Daniel Ricciardo dostane za předčasný konec v McLarenu údajně 15 milionů dolarů.
Daniel Ricciardo dostane za předčasný konec v McLarenu údajně 15 milionů dolarů.Profimedia
Ve stínu mladšího kolegy, nespokojenost s autem i pohádkový padák. Konec Daniela Ricciarda (33) v McLarenu je ve světě Formule 1 tématem číslo jedna. Na Australanův rozchod s britskou stájí tak pochopitelně zareagovalo hned několik hvězd včetně Sebastiana Vettela (35): "Nedokázali vytěžit jeho potenciál," říká čtyřnásobný světový šampion. Podobné si však nemyslí Ricciardův stájový kolega Lando Norris (22): "Nesoucítím s ním."

Německého jezdce, který po sezoně narozdíl od Ricciarda uzavře svou kapitolu Formule 1 úplně, vyzpovídali novináři před Velkou cenou Belgie. "Mrzí mě to," nechal se slyšet Vettel, jenž po boku australského závodníka působil v barvách Red Bullu v roce 2014.

"Myslím, že je to velmi obtížná situace," pokračoval současný jezdec Aston Martin. "Měl jsem to potěšení společně s ním závodit a rovněž nepříliš příjemnou zkušenost, že mě před lety porazil," připomněl Vettel rok 2014, kdy Ricciardo při své premiéře v Red Bullu svého parťáka předčil.

"Neznám podrobnosti, ale myslím, že McLaren nedokázal vytěžit jeho potenciál," pokračoval majitel čtyř titulů pro mistra světa. "Jsem si jistý, že nakonec talent a kvality, které má, vyniknou," dodal.

Své k případu Ricciardo a McLaren řekl také další světový šampion Lewis Hamilton: "Pro Daniela je to opravdu nešťastné. Pořád si myslím, že si zaslouží své místo v soutěži. Opravdu doufám, že se pro něj něco skvělého naskytne, může toho ještě hodně dokázat."

F1 Velká cena Belgie

O Ricciardově odchodu z týmu se spekulovalo už delší dobu. Rodák z Perthu sice loni v Monze zajistil McLarenu první vítěznou Grand Prix od roku 2012, ve většině závodů ho však zastiňoval jeho kolega Lando Norris, kterého odchod kolegy netrápí: "Nemám pocit, že bych měl mít soucit s nějakým řidičem, protože nebyl schopen odvést dobrou práci."

Letos nasbíral Ricciardo v mistrovství světa jen 19 bodů (Norris 76) a v průběžném pořadí je dvanáctý. Podle agentury AP zaplatil McLaren za předčasné ukončení kontraktu 15 milionů dolarů (373 milionů korun).

Očekává se, že Australan v McLarenu uvolní místo jednadvacetiletémukrajanovi Oscaru Piastrimu. Talentovaný šampion formule 2 odmítl prodloužit smlouvu s týmem Alpine, kde byl rezervním jezdcem a měl být nástupcem odcházejícího Fernanda Alonsa.

Jeho budoucím zaměstnavatelem by mohl být právě tým Alpine, který po Piastriho náhlém odchodu nemá náhradu za Fernanda Alonsa. Po jednom volném závodním kokpitu mají ještě týmy Alfa Romeo, Haas, Williams a AlphaTauri, přičemž ale pro návrat do juniorského AlphaTauri je Ricciardo příliš starý. Kde oblíbený jezdec nakonec skončí však ukáže až čas.