Operace a předčasný konec sezony. Rychlobruslařka Sáblíková musela na zákrok s kotníkem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Operace a předčasný konec sezony. Rychlobruslařka Sáblíková musela na zákrok s kotníkem
Martina Sáblíková krátce po vrcholu sezony podstoupila operaci.
Martina Sáblíková krátce po vrcholu sezony podstoupila operaci.Profimedia
Rychlobruslařka Martina Sáblíková (36) podstoupila ve středu operaci poraněného levého kotníku a předčasně ukončila sezonu. Trojnásobná olympijská vítězka, která minulý týden obhájila na mistrovství světa v Calgary bronzové medaile na tratích 3000 a 5000 metrů, se tak nepředstaví na březnovém světovém šampionátu ve víceboji v Inzellu.

Problémy měla několik týdnů, s omezením absolvovala závěr Světového poháru i hlavní akci sezony MS na jednotlivých tratích, přesto i s nimi se dokázala dvakrát dostat na stupně vítězů. "Po příjezdu do Québecu (na SP) jsem začala mít problémy s bruslí, na nártu se mi začala tvořit boule. Ze začátku to bylo celkem v pohodě, (nohu) jsem utáhla a nějak se to ustálilo. Nicméně v Calgary už to bylo horší a týden před mistrovstvím jsem na led chodila jen jednou za dva dny," řekla Sáblíková v nahrávce pro média.

V průběhu šampionátu v Calgary se zranění výrazně zhoršilo. Po závodu na 3000 metrů Sáblíkové noha otekla. "Před pětkou jsem na led šla jen na chvilku. Po závodě se to opět zhoršilo," popsala svěřenkyně trenéra Petra Nováka. Při pondělním návratu do Česka měla problémy vůbec chodit. "Musela jsem se opírat o kufry," přiznala.

Už z Kanady si domluvila středeční vyšetření v novoměstské nemocnici u primáře ortopedického oddělení Jaroslava Pilného, který se dopředu připravil na možnost, že bude muset akutně na operaci. "Což se bohužel potvrdilo. Hned dopoledne mě odoperoval," řekla Sáblíková a Pilnému poděkovala za rychlou reakci. "Všichni v nemocnici se o mě skvěle starali. Jsem dva dny po zákroku a můžu pomalu začít s protahováním," těšilo ji.

Podle Pilného byl základem problémů jazyk brusle, který Sáblíkovou tlačil. "Došlo k podráždění šlachy, která je v normálních podmínkách krytá určitou povázkou, takovým futrálkem. Vytvořil se tam synoviální váček, který poté dráždil. Následně došlo k odumření části kůže, kterou jsme museli vyříznout, vše vyčistit a udělat plastiku šlachy," popsal Pilný zákrok a vyjádřil obdiv, že Sáblíková s takovými problémy zvládla odjet šampionát. "Myslím si, že odjet dva špičkové závody s takovým nálezem je nadlidský výkon. Muselo ji to bolet jako kráva," řekl.

Česká rychlobruslařská hvězda tak musela zrušit plánovaný poslední start v sezoně? MS ve víceboji v Inzellu. "Je mi to líto, protože se tam chystalo hodně českých fanoušků, ale nešlo to udělat jinak," uvedla. Podle Pilného by měla být zdravotně v pořádku za čtyři až pět týdnů.