Sáblíková na MS v Calgary obhájila medaili, na trati dlouhé 3000 metrů získala bronz

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Sáblíková na MS v Calgary obhájila medaili, na trati dlouhé 3000 metrů získala bronz
Aktualizováno
Martina Sáblíková si vyjela na MS další medaili.
Martina Sáblíková si vyjela na MS další medaili.Profimedia
Martina Sáblíková (36) obhájila na mistrovství světa v rychlobruslení bronz na trati dlouhé 3000 metrů. Přestože česká reprezentantka nepatřila mezi kandidátky na medaili, zaostala pouze za světovou šampionkou Nizozemkou Irene Schoutenovou (31) a stříbrnou Kanaďankou Isabelle Weidemannovou (28). Trojnásobná olympijská vítězka získala už 33. cenný kov z MS.

Sáblíková v dějišti olympijských her z roku 1988 zajela čas 3:58,33 a na hlavní akci roku si vylepšila o více než pět sekund sezonní maximum.

"Medaile pro mě znamená strašně moc. Po Salt Lake jsem se necítila dobře a nechtěla jsme na mistrovství světa vůbec odjet," přiznala Sáblíková v nahrávce pro média. Na konci ledna totiž skončila v závodu SP na 3000 metrů až jedenáctá. "Hodně lidí mě přemlouvalo a říkalo, že do mistrovství je hodně času a že se mám zkusit dát dokupy. Nakonec se to povedlo a děkuji všem," radovala se trojnásobná olympijská vítězka.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka se v Calgary představila v osmé z deseti rozjížděk společně s obhájkyní zlata Ragne Wiklundovou z Norska. Od počátku byla rychlejší a nakonec ji dokázala o 1,5 sekundy porazit.

"Jezdíme spolu skoro celou sezonu na všech závodech, takže jsem ani nebyla nervózní. Šla jsem do toho s tím, že jí tentokrát nedám v prvních kolech šanci, aby se za mnou vyvezla v háku. Rozjížděla jsem tak, aby se nemohla chytnout, a v konci to bylo rozhodující. Měla jsem více sil než ona," řekla Sáblíková, která před MS v sezoně všechny souboje s Wiklundovou prohrála.

Po projetí cíle byla rodačka z Nového Města na Moravě průběžně druhá za Weidemannovou, která v lednu v Salt Lake City zajela nejlepší čas sezony. Tentokrát byla o tři desetiny sekundy rychlejší než Sáblíková.

O tom, že česká trojnásobná olympijská vítězka rozšíří bohatou medailovou sbírku, rozhodla poslední rozjížďka, v níž se představila Schoutenová a další domácí reprezentantka Valerie Maltaisová. Zatímco Schoutenová potvrdila roli jedné z hlavních favoritek a poprvé v kariéře na MS získala na trojce zlato, Maltaisová zajela až desátý čas.

Sáblíková v Kanadě získala 33. medaili na světových šampionátech v součtu MS na jednotlivých tratích a ve vícebojích. "Zní to neuvěřitelně, ale pro mě je neuvěřitelný pocit, že si z mistrovství světa opět odvážím placku. A je jedno jakou. Nejdůležitější pro mě ale je projev z dnešní jízdy, protože jak jsem se v předešlých závodech trápila, tak tady jsem si to užila. I přes tu bolest. Hned, když jsme dojela, tak jsem byla spokojená. Říkala jsem si, že budu nejhůře šestá," uvedla Sáblíková.

Teď ji čeká v Calgary ještě jeden start, v neděli bude obhajovat bronz na trati 5000 metrů. "Uvidíme, máme před sebou ještě tři dny. Půjdu do toho s tím, že tam nechám vše a uvidím, jak to dopadne. Výsledek z trojky mě asi povzbudí, ale bude to opět těžký závod. Těším se," dodala Sáblíková.