Pět událostí ligového kola: Červený Jablonec, čistá Sparta a střelecká potence Slavie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Červený Jablonec, čistá Sparta a střelecká potence Slavie
David Heidenreich viděl v utkání s Mladou Boleslaví červenou kartu, pro Jablonec už sedmou v sezoně.
David Heidenreich viděl v utkání s Mladou Boleslaví červenou kartu, pro Jablonec už sedmou v sezoně.
Profimedia
Viktoria Plzeň nečekaně zaváhala, když nevyhrála v Ďolíčku proti posledním Pardubicím a do jarní části FORTUNA:LIGY si ponese jen dvoubodový náskok na druhou Slavii, která na podzim dokázala nasázet 51 branek. Po derby si třetí výhru v řadě připsala Sparta, na čtvrté pozici senzačně přezimuje Olomouc. To Jablonec přečká pauzu až na 14. místě ligové tabulky, kam jej odsoudilo i sedm červených karet.

Jablonec obdržel sedmou červenou kartu

Jablonec stráví dlouhou reprezentační pauzu až na čtrnáctém místě ligové tabulky. V 16. kole totiž nestačil na Mladou Boleslav a navíc znovu dohrával v deseti. V podzimní části inkasoval už sedmou červenou kartu, všechny si přitom rozložil do pěti střetnutí.

Co se žlutých karet týče, i zde je Jablonec na vrcholu, hráči kouče Davida Horejše viděli celkem 36 žlutých napomenutí. Není tak divu, že je Horejš z tohoto faktu nešťastný.

"Je to blázinec. Pokud ze šestnácti zápasů hrajete pět v deseti lidech, je to průšvih. Máte tak o pět zápasů méně. Navíc s takovými mužstvy jako Slavia, Sparta, Teplice, Olomouc a Boleslav je to složité," podotkl Horejš. 

Sparta potřetí v řadě s nulou

Že by bylo derby pražských "S" pořádnou fackou, po které se celá sezóna změní? Sparta po čtyřgólovém debaklu v následujících zápasech zabrala, ovládla všechny tři závěrečné střetnutí podzimu a při skóre 6:0 si výrazně spravila chuť.

Neměla navíc vůbec jednoduché soupeře, vždyť hrála u úřadujícího mistra v Plzni, doma poté přivítala Slovácko. Papírově nejslabšího soupeře dostala Sparta na závěr a proti Českým Budějovicím díky parádní trefě Lukáše Haraslína zvítězila 1:0.

Svěřenci trenéra Briana Priskeho tak snížili ztrátu na vedoucí Plzeň na sedm bodů a pro Spartu je možná škoda, že podzimní část FORTUNA:LIGY skončila. "Třetí výhra, zase nula. Je to důležité pro Kovyho (brankáře Matěje Kováře), celou obranu a vlastně i celý tým. Doufám, že v tom budeme pokračovat," říkal spokojený krajní obránce Tomáš Wiesner

OIomouc přezimuje senzačně čtvrtá

Po perfektním startu do sezóny, kdy Sigma jasně přehrála Baník Ostrava na jeho hřišti poměrem 3:0, přišla dlouhá krize. Z následujících čtyř duelů uhrála Olomouc nula bodů a vstřelila jedinou branku.

Po osmi kolech měla na svém kontě jen sedm bodů a v kuolárech se začalo spekulovat o budoucnosti trenéra Václava Jílka. Vedení jej ale podrželo a Olomouc se rozehrála k fantastickým výkonům.

V posledním kole podzimní fáze přestřílela Zbrojovku a po výhře 2:3 přezimuje na čtvrté pozici ligové tabulky! 

"Jestli si dobře vybavuju, tak po šesti kolech jsme měli čtyři body a za dalších 10 kol jsme udělali 20 bodů. V kritické situaci mužstvo dokázalo zareagovat, otřepat se a dostat se z toho. To byl klíčový okamžik podzimu. Já říkám, že bodový zisk 1,5 bodu na zápas je známka určité kvality a udrží vás to nahoře. To jsme splnili a do jarní části máme dobrou výchozí pozici," podotkl pro oficiální stránky olomoucké Sigmy lodivod Václav Jílek.

Specialista Havel pomohl "pouze" k bodu

Osmadvacetiletý krajní obránce Milan Havel odehrál proti Pardubicím šesté střetnutí a proti tomuto týmu prokazuje nebývalé ofenzivní statistiky. Do listiny střelců se totiž zapsal již ve čtvrtém vzájemném utkání a zajistil obhájcům titulu alespoň bod. 

Ačkoliv šlo o duel prvního s posledním, Pardubice velmi dobře bránily a z ojedinělého útoku udeřily. Jedinou střelu domácích mezi tři tyče proměnil v branku Pavel Černý. Aktivnější Viktorka nesložila zbraně, zmohla se ovšem pouze na vyrovnání z kopačky již zmíněného Havla.

Plzeň tak ligový podzim nezakončila ideálně a po porážce se Spartou přišla o další body. První část sezóny tak sice ovládla, náskok se jí ale ztenčil na dva body. "První půle nebyla z naší strany dobrá. Myslím si tedy, že tam měla být penalta po zákroku na Vlkanovu, nicméně jsme ji měli odehrát daleko lépe. Po pauze jsme dali gól, trefili břevno, měli jsme tlak i další šance, ale vítězný gól jsme bohužel nevstřelili," mrzelo trenéra Viktorie Michala Bílka.

Slavia nasázela už 51 branek

Slavia si na závěr podzimu znovu zastřílela, ve Zlíně už v páté minutě vedla o dvě branky, nakonec jej porazila 4:0 a v podzimní části se dostala na neuvěřitelných 51 vstřelených branek!

Hlavní hvězdou závěrečného utkání 16. kola se stal Ondřej Lingr. Bývalý hráč Karviné zaznamenal dvě branky i jednu asistenci, když se podílel na trefě Petera Olayinky. Slávisté v dosavadním průběhu ročníku vstřelili tři a více branek hned v jedenácti zápasech! 

"Myslím si, že nás v celé sezoně provázela velká kvalita v ofenzivě, měli jsme spoustu šancí a dávali, hlavně doma, spoustu gólů. Nyní jsme přidali i lepší defenzivu, což nás samozřejmě přivedlo k lepším výsledkům," má jasno Jindřich Trpišovský.

Skvěle začal například Stanislav Tecl, nastolené tempo ale neudržel, v posledních šesti zápasech neskóroval a přišel o pozici nejlepšího střelce soutěže. S devíti góly se dělí o druhé místo s Tomášem Chorým, Romanem Květem a Mickem van Burenem.

Ondřej Lingr se dostal na sedm přesných zásahů, Peter Olayinka jich má pět. Dalších osm hráčů Slavie se do střeleckých statistik zapsalo alespoň dvakrát.