Pět událostí ligového kola: Vlkanova se ihned zakousl, Slavia rozjíždí vlastní ligu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Vlkanova se ihned zakousl, Slavia rozjíždí vlastní ligu
Pět událostí ligového kola: Vlkanova se ihned zakousl, Slavia rozjíždí vlastní ligu
Pět událostí ligového kola: Vlkanova se ihned zakousl, Slavia rozjíždí vlastní ligu@fcviktorkaplzen
Plzeň opětovně potvrdila, že umí "dělat" posily, což v zápase vloženého 6. kola FORTUNA:LIGY dokázal Adam Vlkanova (27). Už v první minutě si připsal asistenci a celkově proti Slovácku předvedl velmi solidní výkon. Slavia poslední týdny působí dojmem, že si hraje vlastní soutěž a zastavit ji bude pro každého soupeře složitý úkol. To v Ostravě mají opačné starosti. Baník ztratil zdánlivě vyhrané utkání proti Zbrojovce, na čemž měl zásadní podíl vydařeným střídáním brněnský trenér Richard Dostálek. A Sparta? Ta přesilovku opticky obrátila v oslabení.

Dynamo je venku jako vyměněné

V minulé sezoně si v Českých Budějovicích klepali na čelo. Nepřišlo jim normální, že mimo svůj domovský stánek na Střeleckém ostrově nedokážou vítězit. Pod Černou věží se však změnily pořádky, rázný majitel klubu Vladimír Koubek dal sbohem trenérské stálici Davidu Horejšovi a s příchodem kouče Jozefa Webera působí Dynamo ve venkovních utkáních jako vyměněné. Posuďte sami: Jihočeši získali v dosavadních šesti kolech FORTUNA:LIGY osm bodů za dvě vítězství a dvě remízy.

Sedm z nich, tedy i oba tříbodové přírůstky přitom zaznamenali v roli hostujícího týmu a rovnou dvakrát ve vršovickém Ďolíčku. "Je to paradox. Máme z venku sedm bodů a doma jeden. Chtěli bychom vyhrávat i tam," nechal se slyšet s hořkým úsměvem v rozhovoru pro O2 TV Weber. Černobílí dali vale sérii 16 venkovních duelů bez vítězství, která se táhla celou minulou sezonu. A to i díky dávce štěstí – proti Pardubicím skóroval Patrik Hellebrand po teči, v úterý se trefil do sítě Bohemians ještě podivněji debutant Branislav Sluka. "Rozhodl to gól, který nedokážu pochopit, takový spíš do Silvestra," smutnil trenér Klokanů Jaroslav Veselý.

Přesilovka jako oslabení

Více než půl hodiny hry v početní převaze? Sparta dokázala, že to nemusí být jasná výhoda. Po vyloučení Jakuba Považance dohrávali Letenští zápas v Jablonci proti deseti. A jako by jim to paradoxně uškodilo. Hra do plných zkrátka není pro svěřence trenéra Briana Priskeho to pravé, což ukázaly už dny minulé. Viking, Liberec, ale ostatně i Bohemians. Rudí zkrátka do zahuštěné obrany neumí a potvrdilo se to i na Střelnici.

V Jablonci šla Sparta zásluhou Kryštofa Daňka do vedení, které jí těsně před poločasem uzmul Miloš Kratochvíl. A když se 10 minut po přestávce poroučel do sprch Považanec, hosté jako by se přesilovky zalekli. Místo aby oslabeného soupeře rozdupali a připsali si tak důležité tři body do tabulky, už tradičně a tak trochu alibisticky obehrávali obranu Jablonce házenkářským způsobem. "Jednotlivé situace jsme v ofenzivě řešili špatně, paradoxně jsme mohli dopadnout ještě hůř," připomněl kouč Priske tutovku Tomáše Malínského.

Posila udeřila v první minutě 

Ve středu po poledni Plzeň ohlásila jeho přestup, večer už jméno Adama Vlkanovy svítilo v zahajovací jedenáctce Viktorie v zápase proti Slovácku. A posila z Hradce Králové otevřela nové angažmá náramně. Už ve 38. vteřině poslal hbitý záložník do jasné šance Jana Kopice, který se nemýlil. Při druhé brance byl Vlkanova autorem předfinální přihrávky a když v 69. minutě střídal, přes 9000 fanoušků v Doosan Areně ho ocenilo bouřlivým a zaslouženým potleskem.

"Jak jsem se dozvěděl, že Vlkanovu děláme, byl jsem rozhodnutý, že do základní jedenáctky půjde. Chtěl jsem ho hned vidět v těžkém utkání a na pozici, o které přemýšlíme, že by na ní mohl hrát, to znamená na podhrotu. Myslím, že odvedl velmi dobrý výkon. Porazit takhle velmi silný tým 3:0, to se cení," pochvaloval si Michal Bílek skalp účastníka Evropské konferenční ligy i výkon posily. A jeho protějšek Martin Svědík reagoval: "Je to pro mě ostuda. V tomhle jsme jak z nějakého cirkusu, že se nedovedeme připravit na to, co si řekneme. Nějaké řeči, že ještě k tomu hrajeme poháry, neberu."

Sešívaní šlápli na plyn

Poslední tři ligové zápasy v podání Slavie? Devět bodů a impozantní skóre 17:0. Sešívaní nabírají na obrátkách, což potvrdili ve středu večer zničením Teplic 6:0. "Začali jsme ve velkém tempu, intenzitě, nátlakově, měli jsme velmi dobrý pohyb a dobře jsme se dostávali do nebezpečných pozic. Předvedli jsme fakt hezké akce, snažili jsme se hrát až do konce," liboval si kouč Jindřich Trpišovský.

Za Slavii se prosadila zkušenost, ale i mládí. Vždyť Stanislav Tecl dal dva góly, trefil se v lize potřetí za sebou a se šesti góly vévodí tabulce střelců. První branka mu byla uznána až zpětně, původně patřila o 13 let mladšímu Matěji Juráskovi. "Rozdíl byl ve všem, nevím, jestli má cenu k tomu cokoliv dalšího říkat. Slavia je momentálně super klub a super tým, předvádí to nejen tady v Česku, ale i v Evropě," vysekl domácím poklonu teplický trenér Jiří Jarošík.

Dostálkova šťastná ruka

Ještě devět před koncem základní hrací doby vedl Baník nad Zbrojovkou 1:0. Po závěrečném hvizdu někteří jeho hráči popadali bezmocně na trávník a vstřebávali prohru 1:2. Přitom hráči, kteří o brněnském vítězství rozhodli, seděli ještě v průběhu druhého poločasu na lavičce. Jakub Řezníček šel do hry v 59. minutě a v 83. vyrovnal, Adam Fousek střídal osm minut před koncem a v 90. minutě dal rozhodující gól.

Aby toho nebylo málo, oba si na branky navzájem nahráli. "Mužstvo ukázalo velký charakter a sílu. Podařilo se nám všech pět střídání, hráči ukázali kvalitu, přínos. To, že se dva hráči dokázali prosadit brankově, je příjemné a dává nám to starosti pro skládání sestavy. Jsou to ale příjemné starosti," těšilo Dostálka. A domácí Pavel Vrba? "Kvalitu jsme neměli takovou, jakou bychom měli mít. Jednou vyhrát doma je hodně špatné, nechci se v tom moc pitvat, je to o diskuzi s lidmi ve vedení klubu. Budeme to probírat," prohlásil lakonicky.