Pět událostí ligového víkendu: Pivo za hattrick, Vrbův zmar a góly k narozeninám

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového víkendu: Pivo za hattrick, Vrbův zmar a góly k narozeninám
Pět událostí ligového víkendu: Pivo za hattrick, Vrbův zmar a góly k narozeninám
Pět událostí ligového víkendu: Pivo za hattrick, Vrbův zmar a góly k narozeninámProfimedia
Návrat Pavla Vrby do Baníku se zatím nevyvíjí podle představ, Ostravané v Ďolíčku horko těžko vydolovali bod a zkušený kouč ztrácí nervy. V Liberci naopak zažívají velkou radost, zapsali druhou výhru v řadě i díky hattricku Micka van Burena zapůjčeného ze Slavie. Brněnská Zbrojovka srazila Sigmu a těží i z formy mladíčka Michala Ševčíka. Po prohrách v prvním kole se k tříbodovým ziskům vybičovaly Sparta i Slavia. Co nejzajímavějšího nabídl uplynulý ligový víkend?

Tři góly a pár piv

Liberec v létě zase zažil velkou obměnu kádru, trenér Luboš Kozel přivítal několik hráčů na hostování, kteří ve Slavii a Spartě dostali nálepku “momentálně nepotřební.” Slovanu ale změny evidentně prospěly - po výhře na Spartě si smlsnul na Teplicích. Výhru 5:1 řídil hlavně Mick van Buren (29), jeden z kmenových hráčů Slavie, který první zápas v základní sestavě Liberce ozdobil hattrickem.

Nizozemský útočník nejdřív překonal Tomáše Grigara (39) přesnou hlavičkou, druhou trefu přidal po parádním pasu Imada Rondiče (23) před prázdnou branku a nakonec si teplického brankáře vychutnal parádním lobem. Van Buren tak nastřílel první hattrick za sedmileté působení ve FORTUNA:LIZE. A oslavil ho stylově. "Máme týmovou večeři a v neděli volný den. Proto bude klasická česká oslava, dáme si pár piv," usmíval se při pozápasovém rozhovoru.

Dvě generace brněnských tahounů

Zbrojovka Brno se vrátila do ligy po roční pauze a mnozí experti předpovídali, že bude ligovým otloukánkem. Po prvních dvou kolech musí postoj přehodnotit - “flinta” nejdřív obrala o body kometu posledních sezon Slovácko, v sobotu porazila 2:0 Sigmu Olomouc nabuzenou po nedávné výhře nad Baníkem.

Co mají oba zápasy společné? Dva klíčové hráče z různých generací. Kapitán Jakub Řezníček (34) v prvním kole nahrál na oba góly Zbrojovky, ve druhém se poprvé zapsal mezi střelce. Šikovný záložník Michal Ševčík (19) se trefil v obou zápasech. Není divu, že o něj už v létě stála pražská Sparta. "Jsou to příjemné starosti, když se o vás píše. Ale soustředím se na každý zápas a neřeším to," říkal odchovanec Zbrojovky pro O2 TV Sport. Už před sezonou vyprávěl, že se chce v lize nejdříve prosadit v dresu Brna, majitel Václav Bartoněk ale může příští léto očekávat nejednu zajímavou nabídku. 

Vrbův návrat jako ze zlého snu

Když byl Pavel Vrba představen jako trenér Baníku Ostrava, vypadalo to, že ho návrat do oblíbeného prostředí nabil pozitivní energií. Nešetřil úsměvy a s pohledem na příznivý los vyhlížel atak na pohárové příčky. Realita? Slezané dostali v obou úvodních zápasech po třech gólech - doma s Olomoucí prohráli, v Ďolíčku proti Bohemians ještě stihli zápas z 1:3 srovnat na konečných 3:3. Bod byl vzhledem k průběhu zápasu zlatý, každopádně situace v Baníku je daleko od ideálu a zkušený trenér zase začíná ztrácet nervy.

"Tolik jednoduchých chyb, které jsme udělali v prvním poločase, jsem neviděl snad v celé přípravě," čertil se Vrba po zápase. Měl důvod, Jan Laštůvka lovil ze sítě tři míče za 22 minut. A rovnou si postěžoval na tlak ze strany médií. "Moje nervy? Já nevím. V minulém zápase jsem se hodně otevřel a vykládal jsem novinářům, co cítím. A když jsem pak četl, co se o tom psalo, byl jsem hrozně zklamaný. Ani nechci být otevřený, potom toho někteří novináři zneužívají a je to pro mě strašně smutné. Čím víc jsem otevřený, tím víc je to proti mně. Jsem samozřejmě smutný." V sobotu proti Zlínu budou mít baníkovci třetí pokus na zlepšení mizerné nálady kouče, který v Ostravě zažil poslední titul z roku 2004.

Tabulka FORTUNA:LIGY po 2. kole

Probuzení Sparty i Čvančary

Sparťanští fanoušci si mohou oddechnout, po vypadnutí z Konferenční ligy s Vikingem a prohře v prvním kole s Libercem (1:2) zapsali první soutěžní výhru pod dánským koučem Brianem Priskem (45). Vítězství je o to cennější, že přišlo na hřišti Českých Budějovic (0:2), kde Sparta naposledy slavila v roce 2015. "Myslím, že jsme odehráli i lepší zápasy, ve kterých jsme měli větší kontrolu. Ale klíčové momenty jsme zvládli, je to pro nás důležitý výsledek. Cítíme, že se naše tvrdá práce začíná vyplácet," zhodnotil nový trenér Letenských.

Priskeho může těšit i to, že se střelecky probudil Tomáš Čvančara (21), který s Vikingem i Slovanem zahodil několik šancí. Na Střeleckém ostrově se zapsal mezi střelce, když překonal brankáře Šípoše (23) po skvělé práci Kryštofa Daňka (19). "Má velký potenciál a talent, ale to není všechno. I on musí tvrdě pracovat a dostat se do rytmu," řekl na tiskové konferenci dánský kouč. Dobrá forma Čvančary se Spartě bude velmi hodit, předpokládaná útočná jednička Jan Kuchta (25) totiž vinou disciplinárního trestu ještě čtyři další zápasy vynechá.

Premiéroví i narozeninoví střelci

Slavia před klíčovou odvetou předkola Konferenční ligy s Panathinaikosem šetřila několik hráčů v čele s Tomášem Holešem (29). Tahouna záložní řady v zápase se Zlínem (4:1) nahradil Marek Icha (20). Mladý talent dosud hrál jen ve druhé lize za Táborsko a Vlašim, v první lize si v sešívaném dresu připsal prvoligovou premiéru.

A byla víc než povedená. Když Icha v 10. minutě otevřel skóre, oslavil nejen první gól ve Slavii, ale vůbec v klubové kariéře. "Je to hráč, který je schopen rychle odstraňovat nedostatky. Říkal jsem mu, že se musí zaměrit na hru hlavou a střílení branek. Má našlápnuto být jednou generátorem zálohy," chválil ho na tiskové konferenci trenér Jindřich Trpišovský (46). Mladého záložníka zastínil jen zadák David Jurásek (22). Levý bek naskočil do sestavy v den svých narozenin a nadělil si super dárek v podobě dvou vstřelených gólů.

Forma mladých talentů může Slavii těšit, horší pohled ale asi bude na rozrůstající se marodku. Ze zápasu vinou zranění odstoupili Ewerton a Petr Ševčík, těsně před závěrečným hvizdem to nevypadalo dobře ani s Mosesem Usorem. Zlínští byli za hrubou hru potrestáni šesti žlutými kartami, kapitán Václav Procházka musel dokonce po červené kartě opustit hřiště předčasně. O vyloučení si koledoval i Martin Cedidla, který ostrým skluzem vyřadil ze hry Brazilce Ewertona.