Pět událostí TELH: Bolestivý návrat Kempného, odvolaný Růžička i liberecká mizérie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí TELH: Bolestivý návrat Kempného, odvolaný Růžička i liberecká mizérie
Pět událostí TELH: Bolestivý návrat Kempného, odvolaný Růžička i liberecká mizérie
Pět událostí TELH: Bolestivý návrat Kempného, odvolaný Růžička i liberecká mizérieProfimedia
Hokejová extraliga má za sebou už osmý hrací týden, který nabídl řadu zajímavých událostí. Hned na jeho začátku se v Litvínově rozhodli pro změnu trenéra a zatím to vypadá jako skvělý tah. Hokejoví fanoušci mohli v Tipsport extralize po sedmi letech sledovat Michala Kempného (32), jenž oblékl dres Sparty, nicméně hned v druhém zápase si přivodil nepříjemné zranění. K vidění byl také odvážný tah plzeňských trenérů, který vyšel na jedničku. Jaké další události ozdobily uplynulý týden?

Návrat a zranění Kempného

Michal Kempný, který se po sedmi letech vrátil na extraligová kluziště, si odbyl svou premiéru ve sparťanském dresu. První duel proti Vítkovicím vyšel zkušenému zadákovi na výbornou. Na ledě strávil téměř 24 minut a připsal si asistenci u vítězné branky Michala Řepíka.

"Michal byl u všech tří gólů, co jsme dali. Je to samozřejmě rozdílový hráč a my jsme rádi, že ho tu máme. Hned v prvním utkání to potvrzoval," řekl na adresu velké posily kouč vítězů Pavel Patera.

Jeho premiéru ve sparťanském dresu sledovalo z ochozů O2 areny téměř devět tisíc diváků. "Naskočil jsem po nějakých sedmi letech. Návrat to byl docela hektický, už jsem se hrozně těšil na zápas, až do toho naskočím. Těšil jsem se i na českou atmosféru, navíc přišla moc pěkná návštěva. Celkově jsem si to užil," pochvaloval si v rozhovoru s novináři Kempný.

Zatímco první zápas se Kempnému vydařil na výbornou, na následující zápas v Litvínově nebude vzpomínat v dobrém. Hned v úvodní třetině zápasu musel být z ledové plochy odvezen na nosítkách.

Kempný utrpěl nepříjemné zranění, po němž z nohy hodně krvácel, nejspíše po zásahu kotoučem do nechráněného místa těsně nad bruslí. "Diagnózu nevím, ale Michal přijel zpátky na zimní stadion před třetí třetinou a chtěl ještě hrát. Doufám, že bude zítra na tréninku. I kdyby nebyl, tak hlavně, aby byl brzy v pořádku. Zřejmě dostal pukem, ale na videu jsme nic neviděli a s Michalem jsem ještě nemluvil," přiblížil hostující trenér Pavel Patera.

Růžičku v Litvínově nahradil Mlejnek

Vedení Litvínova už dále nemohlo přihlížet špatným výkonům mužstva a rozhodlo se z pozice hlavního trenéra odvolat Vladimíra Růžičku, kterého nahradil jeho dosavadní asistent Karel Mlejnek.

"Na pondělním večerním mimořádném představenstvu klubu byl odvolaný hlavní trenér Vláďa Růžička s asistentem Danem Brandou a na pozici hlavního trenéra jmenován Karel Mlejnek, který si vybral za asistenty Davida Kočího a Roberta Reichla," řekl v úterý novinářům ředitel klubu Pavel Hynek. Růžička tak na lavičce svého mateřského klubu vydržel bezmála rok. Loni 9. listopadu nahradil slovenského trenéra Vladimíra Országha.

Bývalý reprezentační kouč Růžička však v Litvínově nekončí, jako hlavní trenér převezme ve svém mateřském klubu dorost. "Ráno jsme s Vláďou vedli dlouhý hovor, kam směřovat naši spolupráci. Dohodli jsme se, že bude u dorostu, který potřebujeme trošku rozhýbat," uvedl šéf litvínovské mládeže Kamil Havelka.

Mlejnek už má jako hlavní kouč zkušenosti z Karlových Varů. V letech 2018 až 2020 navíc působil jako asistent Miloše Říhy staršího u české reprezentace a v dalších dvou letech trénoval českou dvacítku. Jeho vliv na mužstvo se ukázal okamžitě, když v pátečním zápase doma Litvínov dokázal porazit Spartu 4:0 a ukončil tak sérii sedmi porážek v řadě. Další výhru přidal v neděli, když uspěl na ledě Liberce 3:2 v prodloužení.

Plzeňská odvaha přinesla bod navíc

Plzeňští hokejisté se po špatném vstupu do soutěže herně i výsledkově zvedají. V posledních šesti duelech nedokázali bodovat pouze na ledě extraligové lídra z Pardubic (2:7). S výhrami a získanými body pak ruku v ruce roste i sebevědomí. Možná i díky tomu sáhli trenéři Západočechů v pátečním utkání proti Vítkovicím k velmi zajímavé herní variantě. 

Ve třetí minutě prodloužení se trenér Petr Kořínek rozhodl odvolat gólmana Pavláta a vytvořit si tak přesilovou situaci čtyř proti třem. Tento riskantní krok hokejistům Plzně vyšel na výbornou, když po úspěšném zavezení kotouče do útočné třetiny a krátké kombinaci rozhodl nechytatelnou ranou z mezikruží Petr Zámorský. "Prodloužení je o štěstí. Power play nebyla spontánní, při hře ve třech nemáme dlouhodobě dobrou bilanci," řekl trenér Kořínek na tiskové konferenci.

Liberecká mizérie

Zatímco na začátku ročníku pod Ještědem všechno fungovalo na výbornou, v posledních týdnech už je to trochu jiný příběh. Místo série remízových výsledků, které provázely liberecké hokejisty v úvodu sezony nyní přišla série šesti porážek v řadě. Ta poslední se urodila v neděli, když Severočeši na domácím ledě nedokázali porazit ani poslední Litvínov, kterému podlehli 2:3 v prodloužení.

Ze současných výkonů Liberce nemá radost ani jeho největší letní posila Michael Frolík. "Ze zkušeností vím, že každý tým si během sezony projde menší nebo větší krizí. Teď záleží na nás, jak dlouho to bude trvat. Zápasy jdou rychle za sebou, takže se to nabaluje. Musíme se snažit to utnout co nejdřív a vyhrabat se z toho," prohlásil vítěz Stanleyova poháru z roku 2013 s Chicagem.

Aktuální forma hokejistů Liberce.
Aktuální forma hokejistů Liberce.Livesport

Přehled zápasu Liberec - Litvínov

Kometa je v laufu

Zatímco v Liberci řeší výsledkovou krizi, v Brně je tomu přesně naopak. V Tipsport extralize snad kromě Pardubic nenajdete tým, který by měl aktuálně lepší formu. Brněnští hokejisté dokázali vyhrát deset z posledních jedenácti zápasů, přičemž po nedělní výhře nad Kladnem (5:3) táhnou šňůru sedmi vítězných duelů v řadě. I díky této mimořádné bilanci se Kometa vyhoupla už na třetí místo nejvyšší soutěže.

Jedním z hlavních tahounů mužstva je Radek Koblížek. Přestože byl jeho rozjezd v extralize poněkud pomalejší, nyní ukazuje proč ho v létě Kometa získala. V posledních pěti zápasech nastřílel stejný počet branek, čtyři z nich byly navíc vítězné. "Zrovna jsem o tom říkal klukům, že mám vlastně šest gólů a z toho pět vítězných. Je to štěstí, ale samozřejmě jsem rád, že dávám góly v pravý čas a že vyhráváme," řekl Koblížek v pozápasovém rozhovoru s novináři.

Aktuální forma hokejistů Komety.
Aktuální forma hokejistů Komety.Livesport

Aktuální forma Komety se samozřejmě projevuje i na sebevědomí hráčů. "Vyhrává se, tak je nálada v týmu vždycky lepší a sebevědomí roste. Myslím si, že hrajeme dobře, vyhráváme těsný zápasy, což je super," nechal se slyšet Koblížek. Brněnský útočník si je zároveň vědom toho, že ve svém úsilí nesmí polevit. "Myslím, že v týmu je plno hráčů, kteří mají něco za sebou a dokáží si to sami v kabině ošéfovat. Mužstvo je dost chytré na to, aby si někdo myslel, že teď už jsme něco vyhráli," dodal bývalý hráč finského Karpatu či KooKoo.