Pět událostí TELH: Mandát zpět v Dynamu, rychlé góly i zákrok jako od Haška

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí TELH: Mandát zpět v Dynamu, rychlé góly i zákrok jako od Haška

Jan Mandát se po dvouletém trestu za užití kokainu vrátil na extraligový led.
Jan Mandát se po dvouletém trestu za užití kokainu vrátil na extraligový led.Profimedia
Návraty, rekordy, ale také skvělé zákroky. Extraligový týden byl opět plný zajímavých událostí. Po dvouletém trestu se v sestavě Pardubic objevil hříšník Jan Mandát (27). Ve svých prvních dvou startech sice nebodoval, ale rozjetému Dynamu pomohl ke dvěma výhrám. Úspěšná byla v týdnu také pražská Sparta, která protáhla svou vítěznou sérii na šest zápasů. Trápí se naopak Kometa. Čtyři prohry za sebou brněnský celek odsoudily k pádu na předposlední místo tabulky.

Návrat hříšníka

Jan Mandát si odpykal dvouletý trest za užití kokainu a vrátil se do sestavy pardubického Dynama. Pro návrat do červenobílého dresu si nemohl vybrat lepší kulisy. Pardubice před vyprodanou arénou ovládly východočeské derby s Hradcem Králové 4:1 a pojistily si extraligové vedení. 

"Jsem moc rád, že jsem zpátky. Ve třetí třetině jsem se dokonce začal usmívat, když tady tleskalo deset tisíc lidí. To mi chybělo asi nejvíc," ocenil Mandát atmosféru při svém debutu v aktuálním extraligovém ročníku.

Pardubický útočník, který sezonu a půl bodově táhl celek Indy Fuel v americké ECHL, ve své obnovené premiéře naskočil ve čtvrté útočné formaci po boku Tomáše Vondráčka a Adama Musila a odehrál bezmála osm minut. 

"Jsou tady čtyři vyrovnané lajny, i ta čtvrtá dokáže dát gól. Já jsem ochotný přijmout jakoukoliv roli. Chci udělat co nejvíce pro klub a vrátit mu, co dlužím," řekl Mandát před pátečním derby. 

V zápase pak jeho slova potvrdil Vondráček, který coby člen čtvrtého útoku utkání dvěma góly rozhodl. Mandát se bodově neprosadil, po zápase ale neskrýval radost. "Hlavní je, že jsme vyhráli," řekl spokojeně. 

V nedělním duelu proti Kladnu se rodák z Jihlavy posunul do druhé útočné formace k Tomáši Zohornovi a Lukáši Radilovi. Vedle nejproduktivnějšího pardubického dua odehrál přes 11 minut, bodu se ale opět nedočkal. Dynamo i přes to vyhrálo 4:2 a pojistilo si extraligové vedení. 

Sparta a Dynamo budí respekt

Od začátku nového roku extralize vládnou dva týmy. Pardubice i Sparta od Silvestra prohrály jediný duel a potvrdily, že jsou aktuálně nejlepšími ligovými celky. Oba tradiční kluby v minulém týdnu zvládly všechny tři své duely a protáhly své vítězné série na pět, respektive šest zápasů. 

Východočeši si dvakrát poradili s Kladnem a v pátek v derby přejeli Hradec Králové. Ve všech třech zápasech dali čtyři branky a sami inkasovali nanejvýš dvakrát. Střelecky se probudil slovenský útočník Matej Paulovič, který se prosadil ve všech třech duelech a zdvojnásobil své střelecké konto. 

Pražský celek navazuje na skvělé výkony z konce minulého roku. V týdnu Sparta porazila České Budějovice, Kometu i Mladou Boleslav a pod trenérem Miloslavem Hořavou vylepšila skvostnou svou bilanci na sedmnáct výher z devatenácti zápasů. Pražané se díky skvělé formě posunuli na třetí místo, ze kterého ztrácí 12 bodů na druhé Vítkovice.

Nekončící brněnské trápení

"V tabulce se musíme dívat pod sebe. Hrajeme o záchranu. Ke každému zápasu ve zbytku základní části extraligy musíme přistoupit tak, jako by šlo o play off," burcoval před týdnem nejproduktivnější hráč Komety Petr Holík

Brněnský celek si ale slova svého lídra k srdci nevzal. Svěřenci Patrika Martince prohráli čtyřikrát za sebou a klesli na 13. místo extraligové tabulky. Sráží je především špatná defenziva. V posledních čtyřech zápasech inkasovali 21krát a jako druhý tým v sezoně obdrželi více než 130 branek.

"Je to pořád stejná písnička. Na Spartě jsme odehráli výborný zápas, ve kterém jsme udělali pár chyb, které nás stály vítězství. Dnes jsme mysleli, že to půjde samo. Začátek byl ale hrozný. Na tom musíme zapracovat," litoval po nedělním duelu s Karlovými Vary Jaroslav Modrý, asistent brněnského trenéra.

V následujících dvou kolech Kometu čekají existenční zápasy. V úterý pod Špilberk přijedou dvanácté České Budějovice a v pátek se Brňané vypraví na led posledního Kladna. Pokud si hokejisté z jihu Moravy chtějí vylepšit pozici do zbytku sezony, potřebují dvakrát vyhrát. To se jim ale pod trenérským duem Martinec, Modrý ještě nepovedlo. 

Rychlé góly

Extraliga bývá považována za defenzivně laděnou soutěž a aktuální ročník z dlouhodobého trendu zatím nijak nevybočuje. Občas se ale pevné obranné valy podaří překonat ještě předtím, než se plně zformují. Hned dva takové případy nabídl uplynulý extraligový týden. 

V pátek se karlovarští fanoušci mohli radovat po 11 sekundách hry, když otevřel skóre zápasu s Kladnem Jiří Černoch. Reprezentační útočník se dostal k puku po nevydařené rozehrávce brankáře Adama Brízgaly a bekhendem vstřelil nejrychlejší extraligový gól za poslední dvě sezony. 

Ještě rychleji se v neděli prosadil vítkovický Lukáš Krenželok, kterému na gól stačilo o sekundu méně. Kapitán ostravského celku tak překonal klubový rekord, jenž od sezony 2002/2003 držel Roman Kaděra. "Rekord jsem si zapsal, je to fajn, ale radši bych bral tři body," řekl po prohře 2:3 po samostatných nájezdech devětatřicetiletý forvard serveru iSport.cz. 

Jeho branka nebyla jediným historickým zápisem, který se v neděli ve vítkovické aréně přepisoval. Závěrečné nájezdy rozhodl až ve 13. sérii litvínovský Michal Gut a ukončil tak nejdelší rozstřel v extraligové historii. V 12. sérii mohl Krenželok rozhodnout, svůj pokus ale neproměnil a bod navíc si z ostravského ledu odvezla Verva.

"Ani nevím, kdy jsem jel nájezdy naposledy, trenér ale chtěl zkusit leváka. Do té doby za nás jezdili jen praváci. Bohužel jsem nedal, takže asi zase dlouho nepojedu," vyprávěl zklamaný vítkovický kapitán. 

Čaroděj Stezka

Hrdinou pátečního souboje Vítkovic s Libercem byl gólman ostravského celku Aleš Stezka, jenž v úvodu třetí třetiny za stavu 1:0 pro Vítkovice vytáhl fantastický zákrok, kterým určil další ráz zápasu. Domácí hlavně díky jeho bezchybnému výkonu porazili Bílé Tygry 2:0 a zůstaly v bodovém kontaktu s vedoucími Pardubicemi. 

Stezka na svou pátou nulu v ročníku potřeboval 29 zákroků, jeden z nich se ale vymykal. Ve 45. minutě ho liberecký Jakub Rychlovský oklamal bekhendovou kličkou a uklízel puk do prázdné branky. Vítkovický brankář ale zády k zakončujícímu forvardovi máchl hokejkou a liberecké vyrovnání odmítl. 

"Snažím se chytit puk jakkoliv, nechci se nikdy vzdávat. Měl jsem samozřejmě dost štěstí, ale kdybych mu nešel naproti, tak by to asi tak nedopadlo," řekl o zlomovém momentu Stezka. "Ohromná škoda, ten moment byl v zápase klíčový," zdůraznil liberecký bek Jakub Dvořák

Zákrok, jako z dílny Dominika Haška, ocenil pro web iRozhlas.cz i náročný trenér Vítkovic Miloš Holaň. "Nejvíce se mi líbilo, že to po kličce, kdy byl úplně mimo bránu, nezabalil. Nebudu tady chytračit, jestli to měl hráč jen zvednout, ale Stezka bojoval do poslední chvíle, takže si to zasloužil."