Pět událostí TELH: Zohornův hattrick, nedisciplinovaná Sparta i famózní Mueller

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí TELH: Zohornův hattrick, nedisciplinovaná Sparta i famózní Mueller

Pět událostí TELH: Zohornův hattrick, nedisciplinovaná Sparta i famózní Mueller
Pět událostí TELH: Zohornův hattrick, nedisciplinovaná Sparta i famózní MuellerProfimedia
Hokejová Tipsport extraliga odstartovala a hned od úvodního kola píše jeden příběh za druhým. Například Peter Mueller (34), zaznamenal v dresu Vítkovic už čtyři branky a potvrzuje roli skvělého střelce. Za Liberec se zase poprvé po návratu do nejvyšší české soutěže prosadil Michael Frolík (34), který dvěma góly potopil "své" Kladno. Jaké další události přinesl uplynulý týden v nejvyšší soutěži? Tak třeba parádní obrat Pardubic nebo fantastický výkon Dominika Hrachoviny (28).

Pardubický obrat a Zohornův hattrick

V zápase mezi Kladnem a Pardubicemi to dlouho vypadalo na vítězný návrat kladenských hokejistů na zrekonstruovaný stadion. Přestože svěřenci Otakara Vejvody vedli ještě v 56. minutě nad favorizovaným Dynamem 4:2, nakonec na výhru nedosáhli. Pardubicím se podařilo 65 sekund před koncem vyrovnat na 4:4, aby následně rozhodly o své výhře v prodloužení.

Největší zásluhu na úspěšném obratu Pardubic měl jednoznačně Tomáš Zohorna, který do sítě Kladna nasázel tři góly, včetně vyrovnávající branky. "Ani jeden gól nebyl hezký, ale to nikoho nezajímá. Je to prostě gól, to se počítá," pousmál se Zohorna, který si připsal první extraligový hattrick. "Loni ve Švédsku jsem dal svůj (úplně) první," dodal reprezentační útočník v pozápasovém rozhovoru.

Zohorna, který po roce stráveném ve Švédsku opět oblékl pardubický dres, si byl vědom toho, že proti Rytířům jeho tým nepodal optimální výkon. "Od začátku jsme hráli špatně. Bylo vidět, že na nás Kladno nastoupilo. Prohrávali jsme hodně puků, díky tomu vedli. Nevypadalo to s námi úplně dobře sedm osm minut před koncem," řekl. Vydařený závěr utkání nakonec Východočechům zajistil dva body. "Tým to ale odmakal, je vidět, že máme kvalitu a podařilo se nám to otočit," prohlásil zkušený útočník.

Statistiky utkání Kladno - Pardubice

Hrachovina vynuloval mistry

Hráči českobudějovického Motoru zvládli úvodní zápas sezony na ledě mistrovského Třince znamenitě. Přestože by si na jejich výhru před zápasem vsadil málokdo, nakonec to byli právě Jihočeši, kteří v 1. kole slavili tříbodovou výhru 2:0. Jak výsledek napovídá, velký podíl na jejich výhře měl gólman Dominik Hrachovina, který pokryl všech 44 střeleckých pokusů Ocelářů.

Gólman Českých Budějovic však dopředu tušil, že ho v brance čeká dostatek práce. "Tady se člověk nenudí nikdy. Je to tu vždycky místy jak na kolotoči, ale zvládli jsme to skvěle. Potvrdili jsme si, že můžeme hrát s kýmkoliv, když budeme bojovat," uvedl Hrachovina. "Vyhrát s nulou, to je asi to poslední, co jsme čekali. Asi jsme hodně lidem zkazili tikety. Ale je potřeba zůstat nohama na zemi. Možná bych byl radši, kdybychom jeden gól dostali, abychom nebyli na kopečku," dodal brankář Motoru.

Výkon Hrachoviny ocenil i třinecký útočník Daniel Voženílek. "Domi chytal dobře, bylo těžké ho překonat," konstatoval. Jedničku Jihočechů nezapomněli pochválit ani spoluhráči. "Dominik chytal neskutečně. Myslím si, že nebýt jeho, tak jsme nevyhráli," uvedl střelec vítězné branky Hovorka.

Statistiky utkání Třinec - České Budějovice

Nedisciplinovaná Sparta

Sparta, která v loňském ročníku došla až do finále, v prvním zápase sezony roli favorita na ledě Mladé Boleslavi nepotvrdila a prohrála 2:4. Nic na tom nezměnila ani nejnovější akvizice Pražanů, Dominik Simon. Sparta nejvíce doplatila na špatný vstup do utkání a především na svou nedisciplinovanost.

Hráči Sparty v zápase vyfasovali hned devět dvouminutových trestů, žádný tým se v rámci 1. kola neprovinil vícekrát. Není se co divit, že trenér Patera nebyl s výkonem svých svěřenců spokojený. Ocenil však výkon gólmana Kováře a hráčů, kteří oslabení bránili. "Do konce zápasu nás držel gólman a speciální formace na oslabení, které ubránily spoustu přesilovek domácích. Díky nim to bylo dlouho jen o gól, tihle hráči nám dávali šanci na úspěch. Boleslav nás přebruslila. Když prohráváme osobní souboje jeden na jednoho, tak nemůžeme uhrát vůbec nic,” prohlásil trenér Sparty na tiskové konferenci.

Na nevydařený zápas chce rychle zapomenout i útočník Sparty Roman Horák. "Neodehráli jsme dobrý zápas. Nechtěli jsme přijet a prohrát, ale utekl nám začátek a Boleslav měla lepší pohyb. Z něho následně pramenily naše fauly, čímž se zápas překlopil na jejich stranu," prohlásil pro klubový web. "Těch faulů se musíme vyvarovat, protože jsme jich měli opravdu hodně," dodal Horák. Sparta měla s vyloučeními problém i v nedělním zápase proti Litvínovu, nicméně tentokrát hosté ani jeden z šesti faulů Sparty nevyužili.

Statistiky utkání Mladá Boleslav - Sparta

Spojení Vítkovic a Muellera funguje

Pokud se vedení Vítkovic v létě něco povedlo, pak je to určitě podpis Petera Muellera. Sázka na amerického útočníka, který v minulých sezonách hájil dres Komety Brno, se zatím zdá býti trefou do černého. Vítkovice zvládly první dva duely s Litvínovem (3:2) a Plzní (4:2) bez ztráty jediného bodu a velkou zásluhu na tom má právě čtyřiatřicetiletý Američan, který se ve dvou zápasech trefil hned čtyřikrát.

Aby toho nebylo málo, vypadá to, že Mueller si skvěle sedl se svým krajanem Peterem Kriegerem, který mu přihrál na všechny jeho branky. "Zatím to jde, ale myslím, je ještě brzy na nějaké hodnocení. V přípravě jsme toho spolu zase tolik neodehráli. Když hrajete s dobrými spoluhráči, vždy z toho může vzejít něco dobrého. Nám úvodní zápasy vyšly, pomohli jsme k výsledkům, to je nejdůležitější. Ale pořád se sehráváme a určitě je na čem pracovat," nechal se slyšet Mueller.

Statistiky utkání Vítkovice - Plzeň

Frolík potopil "své" Kladno

V prvním zápase proti Mountfieldu se hvězdná posila Liberce ještě zahřívala, proti Kladnu už však Michael Frolík ukázal, jak moc může být pro svůj celek důležitý. Proti Rytířům se útočník s 858 starty v NHL prosadil hned dvakrát a nasměroval Liberec k druhé výhře. Jeho parádní představení si nenechali ujít ani jeho nejbližší. "Měl jsem tu rodiče a celou rodinu, takže jsem moc rád, že se mohli přijet podívat a viděli mě po delší době zase naživo hrát. Navíc s vítěznou tečkou," zářil po utkání spokojený Frolík.

Kladenský odchovanec se v dnešním zápase tak trochu postavil proti "svým". "Určitě je to proti Kladnu speciální a možná i trochu zvláštní. Já se ale snažím hrát proti každému soupeři stejně a když už tu šanci mám, tak ji chci proměnit. Teď zkrátka hraju za Liberec a chci pro něj odvést to nejlepší a pomoci týmu k úspěchu," konstatoval Frolík.

Frolík po zápase potvrdil, že se teprve dostává do tempa. "Rozehrávám se pomaleji, ale musím říct, že dneska jsem se fyzicky i herně cítil asi nejlépe za dobu co jsem tady. Samozřejmě tomu pomohou i ty góly. Je to asi můj sedmý zápas i s přípravou, takže už si zvykám na extraligové tempo, timing, spoluhráče. Pořád ale doufám, že to může být ještě lepší," řekl vítěz Stanley Cupu s Chicagem Blackhawks z roku 2013.

Statistiky utkání Liberec - Kladno