Krejčíková udolala Rybakinovou a v Ostravě si zahraje o titul, čeká ji Šwiateková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krejčíková udolala Rybakinovou a v Ostravě si zahraje o titul, čeká ji Šwiateková

Aktualizováno
Krejčíková udolala Rybakinovou a v Ostravě si zahraje o titul, čeká ji Šwiateková
Krejčíková udolala Rybakinovou a v Ostravě si zahraje o titul, čeká ji ŠwiatekováProfimedia
Barbora Krejčíková (26) na domácím halovém turnaji WTA 500 v Ostravě udolala po obratu 3:6, 7:6 a 6:4 wimbledonskou vítězku Kazašku Jelenu Rybakinovou a týden po triumfu v Tallinnu si zahraje další finále. O celkově pátý titul se česká tenistka utká se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou, která ve třech setech zdolala Jekatěrinu Alexandrovovou.

Barbora Krejčíková po tříměsíční pauze zaviněné zraněním lokte marně hledala formu. Od května odehrála 10 turnajů a na žádném z nich nevyhrála víc jak dva zápasy po sobě.

Herní pohodu našla až nyní na podzim v hale. Na vítěznou vlnu se naladila minulý týden v estonském Tallinnu, kde po finálovém skalpu Anett Kontaveitové získala první letošní titul, a dál se na ní veze i na domácí půdě v Ostravě. 

Na kvalitně obsazeném podniku kategorie WTA 500 ve Slezsku prodloužila svou neporazitelnost již na osm utkání a znovu po týdnu postoupila do finále. Dostala se do něj po semifinálové bitvě s Jelenou Rybakinovou, kterou udolala po dvou hodinách a 24 minutách boje 3:6, 7:6 a 6:4.

Rodačka z Ivančic porazila o tři roky mladší vítězku letošního Wimbledonu i ve druhém vzájemném zápase a 'pomstila' včerejší vyřazení krajanky Petry Kvitové.

Česká tenistka po dvou ztracených servisech prohrála první set a ve druhém za stavu 5-5 čelila brejkbolu. Důležitý fíftýn i game ale získala a v tie-breaku, který vyhrála díky zisku čtyř bodů v řadě, si vynutila třetí dějství.

Statistiky utkání Krejčíková – Rybakinová

Před ním si Krejčíková již tradičně na několik minut odskočila do zázemí. Oboustranně atraktivní a vyrovnaný tenis pokračoval do deváté hry. V něm si domácí hráčka vypracovala první a jediný brejkbol v setu. Rybakinová při jeho odvracení dostala Češku pod tlak, v důležitý moment ale zasmečovala do sítě. Krejčíková poté dopodávala za aplausu fanoušků utkání k postupu.

"Z vítězství mám skvělý postup, jsem opravdu moc šťastná. Byl to pro mě strašně náročný zápas, Jelena hraje neuvěřitelný tenis. Takže se teď cítím opravdu dobře. Spoustu energie jsem čerpala ze skvělých fanoušků," řekla viditělně vyčerpaná Krejčíková v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Vítězka loňského French Open Krejčíková postoupila do finále turnaje WTA potřetí v sezoně a podeváté v kariéře. Usilovat v něm bude o pátý titul.

V neděli si Krejčíková zahraje potřetí v kariéře proti světové jedničce a bude proti ní bojovat o životní skalp. Ten nejcennější slavila před týdnem ve finále v Tallinnu proti čtvrté hráčce světa Anett Kontaveitové. Dosud hrála s aktuálně vedoucí hráčkou světového žebříčku dvakrát s Ashleigh Bartyovou a neuhrála ani set.

Tentokrát bude čelit Šwiatekové, s níž sice oba vzájemné duely prohrála, ale loni na antuce v Římě byla dvakrát pouhý jeden bod od nečekaného vítězství.

V Ostravě sice bude Krejčíková hrát v domácím prostředí, ale obrovskou podporu nedaleko polských hranic bude mít i Šwiateková. V sobotním semifinále ji polští fanoušci pomohli vydřít vítězství 7:5, 2:6, 6:4 nad osm zápasů neporaženou Alexandrovovou.

Vítězka letošního Roland Garros a US Open Šwiateková v roce 2022 vyhrála už 60 zápasů. To se povedlo naposledy před pěti lety Dánce Caroline Wozniacké.

Statistiky utkání Šwiateková – Alexandrovová