Pohled: Neymar je na začátku svého konce a chybět už asi nikomu nebude

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pohled: Neymar je na začátku svého konce a chybět už asi nikomu nebude
Dokáže Neymar ještě zazářit?
Dokáže Neymar ještě zazářit?CBF
Za posledních pět sezon utrpěl šesté zranění kotníku. Je mu 31 let. Neymar. Už se nezlepšuje na hřišti, ale ani mimo něj. A stále ho jako prokletí stíhají zdravotní problémy. Zdá se, že kariéra brazilské hvězdy se pomalu chýlí ke konci. A možná se blíží chvíle, kdy si na něj pomalu ani nikdo nevzpomene...

Není to jen o tom prokletém kotníku, což je podle univerzity v Sao Paulu problém, který Neymara nejčastěji drží mimo hřiště. I když je zdravý, už nějakou dobu z jeho talentu neplyne týmům, za které hraje, žádný přínos. Jeho geniální momenty, jakým byl třeba gól proti Chorvatsku na mistrovství světa v Kataru, jsou stále vzácnější.

Nestal se tím pověstným číslem 10, jak mu mnozí fotbaloví fandové věštili, nebo aspoň doufali, že se jím stane. A Zlatý míč, o jehož zisku snil, se stále více vzdaluje realitě.

Zřejmě nikdy nevyhraje mistrovství světa a nebude tou hlavní postavou v některém z předních evropských týmů. Nenaplnila se ani jeho role spasitele v brazilském národním týmu, pokud tomu někteří věřili.

Neymar byl největším jménem v bohužel nejhorší brazilské éře v historii světových šampionátů. Jeho čísla z mistrovství světa nejsou špatná, to je pravda: ve 12 zápasech prohrál jen jedinkrát, vstřelil sedm gólů a tři další připravil.

V roce 2014 kvůli zranění nenastoupil k hororovému semifinále s Německem, které Selecao drtivě prohrálo 1:7. Tehdy sice dal čtyři góly v základních skupinách, ale jinak se nijak výrazně neprosadil. A také Brazílie na turnaj chtěla hlavně zapomenout. Později byl lídrem týmu v letech 2018 i 2022, ale úlohu nesplnil. Na obou turnajích končil tým "jen" ve čtvrtfinále. 

Jeho největším úspěchem v dresu Selecaa byla zlatá medaile na olympijských hrách v Riu. To ale není nic ve srovnání s tím, co dokázali vyhrát jeho spoluhráči z Parku Princů Mbappé a Messi.

Nesplnil očekávání

Už v Barceloně Neymar vždy zářil jen ve vedlejší roli, ve stínu Messiho či Iniesty. V PSG se nikdy ani nepřiblížil tomu, aby potvrdil, že byl nejdražším fotbalistou planety.  

Kluk ze Santosu, ze stejného klubu, ve kterém vyrostl fotbalový Bůh Pelé, na začátku kariéry fanoušky naplňoval nadějemi. Svůj talent ale dokázal rozvinout jen částečně. A naopak u těch, kteří v něj věřili, se stále více začala projevovat jedna viditelná veličina: antipatie.

Došlo to tak daleko, že bývalý francouzský reprezentant a mistr světa Christophe Dugarry, prohlásil, že je rád za Neymarovo poslední zranění. A nebyl jediný. Na loňském mistrovství světa, které brazilská desítka částečně promarodila, plejádě brazilských fanoušků absence hlavní hvězdy vlastně nevadila.

Neymar a Bolsonaro na Copa America v roce 2019
Neymar a Bolsonaro na Copa America v roce 2019Wikimedia

Nerozvážných nefotbalových hříchů, které Neymarovi lámaly vaz, bylo čím dál víc: večírek v době covidové pandemie, kdy v Brazílii zemřelo 190 tisíc lidí, politický aktivismus těsně před startem MS, kdy podpořil představitele krajní pravice Jaira Bolsonara, nebo karnevalové úniky po červených kartách. Obvinění z daňových úniků nebo odcizené příspěvky na Instagramu, i to řešila Brazílie a kdysi zbožňovaný Neymar pomalu ztrácel na popularitě.

Nejhorší však pro Neymara je, že i trenér Paris St. Germain dobře ví, že týmu je navzdory neúspěchům stejně lépe bez něj. 

Blíží se tedy čas jeho odchodu do arabské ligy? Bude následovat cestu svého parťáka Daniho Alvese a vrátí se do Brazílie? Nebo ještě zazáří v těch méně bohatých klubech v Evropě? Ať tak či onak, to nejlepší má Neymar za sebou.

A minimálně tři, spíš čtyři nadcházející měsíce bude mimo hru, v pátek se totiž podrobil plánované operaci pravého kotníku. Zákrok na klinice v katarském Dauhá proběhl podle vyjádření klubu PSG úspěšně. "Dopadl velice dobře a hráč bude nyní postupovat podle rekonvalescenčního plánu," uvedli v oficiálním prohlášení zástupci francouzského klubu, který vlastní katarský investiční fond QSI.