Pohledem dat: Vicemistři světa se skvělým středem hřiště vs. zábavné Maroko

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pohledem dat: Vicemistři světa se skvělým středem hřiště vs. zábavné Maroko
Mateo Kovačič (vlevo) a Luka Modrič.
Mateo Kovačič (vlevo) a Luka Modrič.Profimedia
Mateo Kovačič, Luka Modrič a Marcelo Brozovič. Chorvatsko se v Kataru představí s jednou z nejtechničtějších středových řad na turnaji. Je kombinací kreativních dovedností, schopnosti odolávat presinku soupeřů, skvělé rozehrávky a umění vyvézt míč do nebezpečných prostorů. Úřadující vicemistři světa se při rozehrávce nemusejí spoléhat pouze na jediného dirigenta hry, ale mohou tuto činnost rozprostřít jak na Modriče, tak i Kovačiče. Pro reprezentaci i své kluby jsou oba klíčovými postavami při výstavbě hry v první třetině hřiště a jeho prostředku.

11Hacks podle vlastního matematického modelu umějí spočítat, do jaké míry svými přihrávkami a náběhy v těchto částech pole zvyšují šanci, že tým během daného držení míče skóruje. Kovačičova rozehrávka patří dlouhodobě mezi jednu z nejhodnotnějších v celé Premier League, a platí to jak o jeho pasech, tak i o schopnosti vyvézt míč blíž soupeřově brance.

V obou činnostech patří mezi top pětku hráčů s nejvyšším přínosem pro svůj tým a řadí se v tomto směru po bok Thiaga Alcantary, Christiana Eriksena, Kevina de Bruyneho nebo Bernarda Silvy. Modrič patří v obou činnostech dlouhodobě ke špičce La Ligy.

Brozovič svým spoluhráčům na pozici defenzivního záložníka nejenom zdatně sekunduje ve hře s míčem, ale je také důležitou součástí výborné defenzivní hry Chorvatska.

Přehled utkání Maroko – Chorvatsko + audiokomentář

Svou sílu trio Chorvaté demonstrovali v nedávné Lize národů. V jejích šesti utkáních se dvakrát střetli s Francií, Dánskem a Rakouskem, přičemž svým soupeřům povolili jen šest branek a 0,87 inkasovaných očekávaných gólů na zápas.

Maroko: Silné kraje, slabý střed

Právě defenzívu Daličova týmu však v duelu s Marokem čeká nesmírně obtížný test. Africký tým si v posledních 10 soutěžních utkáních udržuje průměr více než dvou očekávaných branek na zápas, má k dispozici zřejmě tu nejlepší dvojici ofenzivně laděných beků na turnaji.

Napravo operuje Achraf Hakimi, na druhé straně mu sekunduje Noussair Mazraoui. Oba jsou díky svým náběhům po křídlech a přesným centrů největším zdrojem kreativity Lvů z Atlasu. Oba v současnosti září také ve svých klubech.

Střely Mazraouiho za předchozí dvě kompletní sezony.
Střely Mazraouiho za předchozí dvě kompletní sezony.11 Hacks / Livesport

Hakimi si během aktuální sezony v dresu Paris Saint-Germain udržuje 23 % šanci na gólovou přihrávku na zápas (bez standardních situací), čímž se v Ligue 1 o první příčku dělí s Jonathanem Claussem, krajním obráncem Olympique Marseille. V procentuální úspěšnosti svých centrů je třetí, opět za Claussem a Hamarim Traorém z Rennes. 

Mazraoui právě prochází obdobím adaptace v Bayernu Mnichov (i tak už během 554 minut hry stihl tři asistence), v rámci nizozemské ligy byl o rok dříve dominantní. Žádný jiný bek tam nepřipravil svým spoluhráčům nebezpečnější šance než on. Minulou sezonu navíc zakončil s bilancí pěti branek. 

V čem ovšem Maroko za Chorvatskem výrazně zaostává, je kvalita středové řady. Na rozdíl od evropského celku v ní není žádný hráč, který by při hře s míčem vyloženě vyčníval, navíc soupeři často nemají problém přes tuto linii snadno přecházet. A to možná rozhodne.