Překvapení víkendu podle dat: Problémy budou mít AC Milán, Liverpool nebo Legia Varšava

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení víkendu podle dat: Problémy budou mít AC Milán, Liverpool nebo Legia Varšava

Aktualizováno
S obraně AC Milán to momentálně skřípe.
S obraně AC Milán to momentálně skřípe.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto bude každý pátek přinášet ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

 

Liverpool – Everton, pondělí 21:00

Současné 10. místo Liverpoolu v tabulce Premier League je vyústěním dlouhé řady faktorů. Patří mezi ně únava či zranění klíčových hráčů, absence posil ve středu hřiště, nepovedené taktické změny, chyby v obraně a do značné míry i smůla.

To vše se zdaleka nejvíc projevilo na defenzivě týmu, která je co do kvality obdržených šancí pátou nejhorší v celé Premier League, zhruba na úrovni Bournemouthu, Leicesteru nebo Crystal Palace. Zatímco tak Arsenal s Manchesterem City průměrně povolí šance v hodnotě 0,8 očekávané branky na zápas, Liverpool se aktuálně nachází na čísle 1,5. Ještě horší je situace po opětovném prosincovém rozehrání soutěže, tedy za posledních šest utkání. V tomto období své soupeře nepustil do větších šancí než Reds žádný jiný tým. 

V podobně malých vzorcích utkání sice vstupuje do hry faktor obtížnosti losu, ale ten byl ke svěřenců, Jürgena Kloppa poměrně milostivý, neboť se střetli postupně s Aston Villou, Leicesterem, Brentfordem, Brightonem, Chelsea a naposledy s Wolverhamptonem. Podle matematických modelů měli inkasovat 10krát, s čímž mnoho neudělá ani Alisson v brance. V realitě z toho bylo devět obdržených gólů.

Pořadí podle počet povolených očekávaných gólů na zápas v posledních šesti utkáních Premier League
Pořadí podle počet povolených očekávaných gólů na zápas v posledních šesti utkáních Premier LeagueLivesport

Přestože na druhé straně hřiště Liverpool takové problémy nemá a do šancí se dostává s podobnou frekvencí jako Manchester City, tedy tým s nejlepším útokem Premier League, ofenzivní hráči zažívají období, kdy spalují jednu šanci za druhou. Salah s Núňezem se od prosince trefili dohromady pouze jednou, přitom na branku vyslali 25 střel z prostoru uvnitř šestnáctky! Na základě kvality těchto příležitostí se měli trefit pětkrát…

Everton sice patří mezi ty defenzivně nejzranitelnější celky ligy, nicméně s novým trenérem Seanem Dychem v minulém kole udržel Arsenal v úctyhodné vzdálenosti od své branky a navíc může spoléhat na Jordana Pickforda, jednoho z nejlepších brankářů aktuálního ročníku.

Hosté navíc slušně zahrávají standardní situace (z nich nejvíc hrozí Tarkowski, Onana a Calwert-Lewin), které Liverpool brání nanejvýš průměrně a pravděpodobně bude stále bez zraněného dirigenta těchto situací Van Dijka. Everton minule uspěl na Anfieldu téměř přesně na den před dvěma roky. Nejen proto, že se jedná o derby, v němž se obvykle může stát cokoliv, je v jeho silách to nyní zopakovat.

AC Milán – FC Turín 1:0

Domácí čekají na triumf v lize už pět zápasů. V důležitých střetnutích proti AS Řím, Laziu a Interu se jim podařilo získat pouze jediný bod a na výhru během tohoto období nedosáhli ani proti Lecce a Sassuolu, tedy týmům ze spodního patra tabulky. Dohromady 14 inkasovaných branek navíc nebylo dílem náhody, nýbrž velkého počtu povolených šancí z nebezpečných prostorů.

Ještě na začátku ledna přitom AC podle matematických modelů disponovalo druhou nejlepší obranou ligy, která se co do kvality inkasovaných střel pohybovala někde na úrovni Neapole a Interu. Menší počet nebezpečných šancí svým soupeřům povolilo už pouze AS Řím.

Mapa střel proti AC Milán.
Mapa střel proti AC Milán.Livesport

Jedná se o dobrý příklad toho, jak obrovský vliv na hru týmu má zranění klíčových opor a současně s tím také špatné výkony brankáře. V případě AC jde navíc o spojené nádoby. Z minulých třech zápasů vyřadily zdravotní potíže stopera Tomoriho, k němu se pak na marodku připojil defenzivní záložník Bennacer. A protože je na dohled důležité utkání osmifinále Ligy mistrů proti Tottenhamu, proti Turínu podle kouče Pioliho ani jeden z nich znovu nenastoupí.

Dlouhodobým problémem je pak absence gólmana Mikea Maignana, jedné ze stěžejních postav titulové sezony. Zatímco v jeho osobě měli milánští nejlepšího brankáře Serie A, v jeho náhradníkovi Tatarusanovi naopak toho nejhoršího. Podle matematických modelů obdržel rumunský veterán o pět gólů víc, než kolik by podle kvality umístění střel soupeřů měl. V přepočtu na odchytané minuty si nikdo jiny v Serii A nevede tak špatně jako on.

AC se kvůli tomu všemu sesunulo na šestou příčku, jeho nynější soupeř je jen o místo zpět (ovšem o osm bodů). Turín je z hlediska kvality vytvořených šancí přesně na hranici ligového průměru, přičemž má šestou nejlepší obranu ligy. Nad touto úrovní se pohybuje slušně chytající Vanja Milinkovič-Savič.

Svěřenci Ivana Juriče si navíc zvládnou vytvářet nebezpečné příležitosti ze standardních situací, z nichž už Milán inkasoval devět branek, stejný počet jako poslední Cremonese. Největší hrozbou pro obranu AC je v tomto ohledu stoper Alessandro Buongiorno, který se do šancí se dostává pravidelně.

Legia Varšava – MKS Cracovia 2:2

Legia stále usiluje v Polsku o titul, soupeř má na dosah příčky pro postup do Evropské konferenční ligy. Aktuálně šestá Cracovia by se měla podle matematické metriky očekávaných bodů nacházet dokonce na 5. příčce, k čemuž ji předurčuje především velmi dobrá obrana.

Program, výsledky a tabulka polské ligy

Ta je z pohledu kvality inkasovaných střel čtvrtá nejlepší v celé Ekstraklase a co do obdržených gólů (14 v 19 utkáních, z toho navíc pět z penalt) je lepší už jen vedoucí Raków Čenstochová (13/19). Tým skvěle brání centrální prostory ve svém vápně a výrazně se na dobré obranné hře týmu podílí také gólman Niemczycki, jenž patří do skupiny nejlepších ligových brankářů. Z pohledu dat podává podobné výkony jako Bosňan Kovačevič z Rakówa.

Z hlediska defenzivy je na tom Legia podobně, nicméně teprve 20letý brankář Kacper zatím kvalit Niemczyckiho nedosahuje. Co do počtu a kvality vytvořených šancí mají oba týmy takřka shodná čísla, a to samé platí také pro zahrávání a bránění standardních situací.