Další ztráta lídra. Arsenal doma remizoval s Brentfordem, Leicester vyprovodil Tottenham

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Další ztráta lídra. Arsenal doma remizoval s Brentfordem, Leicester vyprovodil Tottenham

Cenný bod z Emirates vystřelil Bees hlavou Ivan Toney.
Cenný bod z Emirates vystřelil Bees hlavou Ivan Toney.AFP
Premier League v sobotu nabídla první zápasy 23. kola a hned dvě londýnská derby. To první skončilo smírně mezi West Hamem a Chelsea (1:1) a stejný výsledek se urodil i na Emirates. Aktuální ligový lídr Arsenal totiž vydoloval z domácího zápasu s Brentfordem pouze bod. O poznání hůře si vedl další tým ze severu hlavního města. Tottenham inkasoval čtyřikrát od Leicesteru a nenavázal tak na skalp Manchesteru City. Wolves v záchranářském boji porazili i přes červenou kartu 2:1 Southampton. Uspěl také Fulham, zatímco Crystal Palace a Brighton si body rozdělili.

Arsenal – Brentford 1:1

Včely i proti velkému favoritovi prokazovaly dobrou fazonu. V páté minutě vyslal Ivan Toney z pravé strany takřka dokonalý centr k Ricovi Henrymu, toho však neposlechlo zpracování a míč skončil daleko od domácí branky. Zhruba v polovině prvního dějství se dostal do zakončení sám nejlepší střelec hostů, který obdržel přesný pas do středu vápna. Toney ovšem tváří v tvář odkryté bráně trestuhodně napálil jen břevno. Do konce poločasu se domácím podařilo eliminovat hrozby ze strany soupeře a sami začali herně dominovat, k velkým šancím to ale nevedlo.

Statistiky zápasu Arsenal – Brentford
Statistiky zápasu Arsenal – BrentfordOpta by Stats Perform

Po změně stran byl sice i nadále aktivnějším týmem Arsenal, hostům se však stále dařilo hrozit z brejkových situací. V 56. minutě napřáhl na hranici vápna ke střele opět Toney, jenže ani tentokrát nezamířil přesně. Na tahu tak byli domácí, kteří svou šancí nepohrdli a v 66. minutě se ujali vedení. Po šikovné výměně přihrávek se na pravé straně uvolnil Bukayo Saka, pronikl s míčem do šestnáctky a přesným pasem na zadní tyč našel Leandra Trossarda, jenž bez větších potíží vstřelil svou první branku v novém dresu. Belgickému záložníkovi ovšem radost dlouho nevydržela. Už o osm minut později totiž následovala hlavičkovaná ve vápně Gunners, kterou ukončil rovněž hlavou Toney a začínalo se od začátku. Domácí pak vyšponovali svou snahu na úplné maximum, rozhodující trefy se ale nedočkali.

Crystal Palace – Brighton 1:1

Brighton držel od úvodu taktovku zápasu a první zajímavější šanci měl v 19. minutě. Alexis Mac Allister si potáhl míč na hranici šestnáctky a vypálil do pravé části branky. Gólman Vicente Guaita však dobře mířený pokus pokryl. Po půlhodině hry se už ovšem domácí síť rozvlnila po technické střele Pervise Estupiňána. Radost hostům ale po delším zkoumání překazil kvůli ofsajdu videorozhodčí, a skóre tak zůstalo bezbrankové.

Statistiky zápasu Crystal Palace – Brighton
Statistiky zápasu Crystal Palace – BrightonOpta by Stats Perform

Racci vlétli aktivně i do druhé půle a nedělalo jim příliš problém nacházet díry v defenzivě. Jednou takovou se v 55. minutě prohnal Deniz Undav, své přízemní střele však nedal patřičnou razanci, a stala se tak pro Guaitu pochoutkou. Brighton po několika nebezpečných šancích konečně skóroval v 63. minutě. Estupiňán našel nadýchaným centrem na zadní tyči Solomona Marche, který míč z voleje umístil přesně pod břevno. O chvíli později však Orli kontrovali. Tomkins využil hrubky hostujícího gólmana Roberta Sáncheze, kterému při jednoduchém zákroku vypadl balon z náruče, a hlavičkou zakončil do odkryté sítě. Albion už chybu svého brankáře do konce duelu neodčinili.

Fulham – Nottingham 2:0

Pro Nottingham nezačal duel vůbec dobře. Hned zkraje zápasu museli být ze zdravotních důvodů vystřídáni Willy Boly a Scott McKenna. Tým ze západního Londýna toho využil už po sedmnácti minutách. Willian se po sérii zblokovaných střel dostal k dorážce uvnitř pokutového území a povedeným obstřelem do horního růžku otevřel střelecký účet utkání. Zdvojnásobit vedení Fulhamu mohl Aleksandar Mitrovič. Srbský kanonýr se uvnitř šestnáctky dral do šance, následný pokus však i s přispěním soupeřovy obrany skončil jen v zámezí. Převahu domácího celku demonstroval krátce před pauzou povedou ranou do břevna Bobby Reid.

Statistiky zápasu Fulham – Nottingham
Statistiky zápasu Fulham – NottinghamOpta by Stats Perform

Fulham i nadále pokračoval v aktivním výkonu, ale jeho šance končily pouze na tyčích. Pravou tyč trefil Willian, o chvíli později břevno orazítkoval Andreas Pereira. Hosté se k větší příležitosti propracovali až v 65. minutě. Emmanuel Dennis si zpracoval balon na hranici vápna, ale jeho následný pokus letěl pouze nad bránu Bernda Lena. O tři minuty později už se nigerijský útočník mezi tři tyče hlavičkou trefil a Leno musel vytáhnout fantastický zákrok. Zlepšený výkon Forestu kýžený gól nepřinesl, naopak na druhé straně vítězství Fulhamu podtrhl druhým gólem střídající Manor Solomon.

Leicester – Tottenham 4:1

Hosté od začátku podnikali výpady a postupné náznaky šancí byly čím dál vážnější. To vedlo až k zaváhání obrany domácích při rohu ve 14. minutě, po němž mohl v poklidu doklepnout míč do brány Rodrigo Bentancur. Tottenham následně působil trochu letargicky, z čehož ho probrala senzační pumelice z růžku pokutového území, kterou ve 23. minutě vyrovnal Nampalys Mendy. Bleskový obrat byl na světě hned po dvou minutách, když po špatné rozehrávce Londýňanů předložil Kelechi Iheanacho míč před prázdnou branku Jamesi Maddisonovi a ten se nemýlil. Skóre se ještě do poločasu měnilo ve prospěch Leicesteru, a to díky chirurgicky přesnému obstřelu Iheanacha.

Statistiky zápasu Leicester – Tottenham
Statistiky zápasu Leicester – TottenhamOpta by Stats Perform

Lišky držely soupeřův útok v šachu i v prvních minutách následujících po poločasové pauze. Za úvodní čtvrthodinu druhé půle dovolily hostům jedinou střelu a Antonio Conte mohl pouze zamračeně stát u postranní čáry. Hra se postupně přiostřila. Přibývalo nejen zranění, ale i žlutých karet, které rozhodčí sotva stačil vytahovat z kapsičky. Utkání mohl ukončit Harvey Barnes, jenž byl vybídnut hezkou kolmicí a ránou z první na vzdálenější tyč se nemýlil. Jeho radost ale kvůli ofsajdu překazil videorozhodčí. Mladý Angličan si ale spravil chuť v závěru zápasu, kdy se přízemním pokusem k tyči přece jen zapsal na střeleckou listinu. Utkání se pak už jen víceméně dohrávalo a rozdílem tří branek i skončilo.

Southampton – Wolves 1:2

Hráči Wolves v úvodu připomínali spíše přemotivovanou smečku, která byla nebezpečná spíš fauly než útoky. Plně soustředěn však byl na druhé straně Carlos Alcaraz, jenž okořenil svůj první start v základu Saints gólem. Na hranici vápna dostal po neúspěšné střele druhý pokus díky šťastnému odrazu a utaženou ranou o tyč nedal brankáři ve 25. minutě šanci. Sotva se znovu rozehrálo a do kabin byl předčasně poslán Mario Lemina, rozhodčí totiž druhou žlutou potrestal Gaboncovo nesportovní chování. Sudí si tasení žlutého kartonku užil v první půli celkem šestkrát, emoční výlevy na obou stranách trošku zastínily sympatickou snahu mladíků Southamptonu.

Statistiky zápasu Southampton – Wolves
Statistiky zápasu Southampton – WolvesOpta by Stats Perform

Vlci se odmítli vzdát bez boje a po výměně stran byli dokonce aktivnějším celkem. Naději na vyrovnání málem zhatil hostům Max Kilman, jehož minela uvolnila dráhu pro rychlík z Ghany. Kamaldeena Sulemana ovšem v koncovce vykolejil zákrok brankáře, který 20letému křídelníkovi vlétl do trasy. I poté se navzdory oslabení jevil jako nebezpečnější tým Julena Lopeteguiho, za což byl odměněn v 73. minutě. Dravost Diega Costy vyústila v sérii šancí uvnitř vápna, nakonec si nešťastně srazil míč do brány Jan Bednarek po pokusu Adama Traorého. Bravurní obrat završil v 87. minutě Joao Gomes. Zimní posila z Flamenga se propracovala ke střele uvnitř vápna, jejíž nekompromisní trajektorie nedala gólmanovi šanci.

Bournemouth – Newcastle 1:1

První dobrou příležitost zápasu si připsali ve 13. minutě The Cherries, když se hlavičkou ve vápně prezentoval Dominic Solanke, ale Nick Pope předvedl skvělý zákrok a míč směřující k levé tyči své branky vytěsnil. Radost domácím fanouškům tak přinesl až rohový kop ze 30. minuty. Po něm se prosadil na zadní tyči připravený Marcos Senesi, který využil chytrého prodloužení Danga Ouattary. O chvilku později se do další dobré příležitosti dostal Solanke, jenže i tentokrát Pope jeho hlavičku zneškodnil. Hosté toho za první poločas příliš nepředvedli, avšak v jeho samotném nastavení se dokázali gólově prosadit, když Miguel Almirón pohotově dorazil do sítě střelu Seana Longstaffa.

Statistiky zápasu Bournemouth – Newcastle
Statistiky zápasu Bournemouth – NewcastleOpta by Stats Perform

Do druhé půle vstoupily Straky aktivně. V 56. minutě si Allan Saint-Maximin navedl z levé strany míč do dobré pozice na hranici vápna, avšak následným pokusem prokázal, že střelba ze střední vzdálenosti nepatří mezi jeho nejsilnější stránky. Postupem času se více do hry dostal i Bournemouth, jenže k výraznějšímu ohrožení Popa mu chyběla kvalita v předfinální fázi. Závěr zápasu jistě přidělal vrásky na tváři Eddiemu Howovi, jelikož museli kvůli zranění opustit hřiště Almirón i Saint-Maximin. Oslabení Magpies pak již nedokázali sebrat potřebnou sílu k prolomení nerozhodného stavu.

Aktuální tabulka Premier League
Aktuální tabulka Premier LeagueLivesport