Raducanuová se po operacích připravuje na návrat. Příští rok jsem zpět, chci vyhrát Wimbledon

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Raducanuová se po operacích připravuje na návrat. Příští rok jsem zpět, chci vyhrát Wimbledon

Raducanuová se po operacích připravuje na návrat.
Raducanuová se po operacích připravuje na návrat.AFP
Emma Raducanuová (20) se po operacích zápěstí a kotníku připravuje na návrat do tenisového kolotoče. Senzační šampionka předloňského US Open, která je mimo dění už pět měsíců, se na kurtech znovu objeví v následující sezoně. Zpočátku bude zřejmě využívat chráněného žebříčku a divokých karet, v žebříčku totiž nefiguruje ani v nejlepší dvoustovce.

Raducanuová odehrála poslední soutěžní zápas v polovině dubna na antuce ve stuttgartské hale a v prvním kole nestačila na Jelenu Ostapenkovou. Brzy poté podstoupila operaci obou zápěstí a také kotníku. Od té doby rehabilitovala a postupně se vracela k tréninku. Na začátku srpna už vzala do ruky i raketu a začala s tenisovým tréninkem v National Tennis Centre v Roehamptonu.

"V následující sezoně jsem zpět. Bylo pro mě těžké sledovat grandslamy jen v televizi, ale dál na sobě pracuju a soustředím se na to, abych se po operacích zotavila," uvedla mladá Britka, která jako jediná v historii ovládla grandslam z kvalifikace.

Bývalá světová desítka, jež se narodila v Kanadě a má čínskou matku a rumunského otce, se momentálně nachází v pořadí až na 214. místě a bude potřebovat pomoc pořadatelů či využívat chráněný žebříček. Coby grandslamová vítězka může využít neomezený počet divokých karet.

Role nenasazené by jí neměla dělat potíže, předloni na US Open totiž začínala v kvalifikačních bojích a bez ztráty setu si došla pro svou zatím jedinou trofej na nejvyšším okruhu. Navíc se stala první britskou grandslamovou šampionkou od roku 1977.

Po šokujícím triumfu se však ohromně trápila. Ani jednou nepostoupila do finále, nejdál byla v semifinále loni v Soulu, v němž skrečovala, a na grandslamech nepřešla přes druhé kolo.

Raducanuová byla často kritizována nejen za neschopnost navázat na prvenství na US Open 2021, ale také neustálé změny trenéra. Během bouřlivého období se rozešla s pěti kouči, naposledy se Sebastianem Sachsem v červnu. Trenéra na plný úvazek stále nemá.

"To, že se o mně pořád mluví, i když nehraju turnaje, beru jako kompliment," okomentovala zmíněnou kritiku. "Někdo mi řekl, abych si spíš dělala starosti, kdyby se o mně nemluvilo."

Do budoucna má jasný cíl. "Wimbledon je můj sen už odmala. Pořád platí, že nejvíc toužím po triumfu právě tam."