Rovanperä je v čele náročné Safari rallye, veteráni Loeb i Ogier měli problémy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rovanperä je v čele náročné Safari rallye, veteráni Loeb i Ogier měli problémy

Kalle Rovanperä zatím zvládá africké nástrahy nejlépe
Kalle Rovanperä zatím zvládá africké nástrahy nejlépeProfimedia
Hvězdní francouzští jezdci Sébastien Loeb a Sébastien Ogier měli v první etapě Safari rallye Keňa problémy, v čele je lídr mistrovství světa Kalle Rovanperä z Finska. Devítinásobného světového šampiona Loeba zastavil požár vozu po čtvrté rychlostní zkoušce. Ogier musel v posledním měřeném testu měnit kolo, ztratil přes dvě minuty a klesl z prvního na páté místo.

Osmačtyřicetiletý Loeb, jenž v lednu ovládl Rallye Monte Carlo, odstoupil z pátého místa. V sobotu se teoreticky může na start s penalizací vrátit. "Takhle odstoupit je frustrující. Cítili jsme se dobře, auto fungovalo a byli jsme dobře připraveni... Je to velmi náročná rallye, na trati je hodně kamenů a práší se. Jsme zklamaní, ale nemůžeme nic dělat," citovala Loeba agentura AFP.

Podle týmu M-Sport Ford vypukl v motorovém prostoru ve vozu francouzského jezdce oheň po čtvrtém měřeném testu, který zakončil první část dnešní etapy.

Osminásobný šampion Ogier, jenž obhajuje v Keni vítězství z loňského roku, po většinu dne vedl. V posledním testu měl ale defekt, měnil kolo a na nejrychlejšího Rovanperäho ztratil 2:21. Ve výsledkové listině klesl o pět pozic.

Jednadvacetiletý Fin, který letos vyhrál tři z pěti závodů MS, má aktuálně v čele náskok 22 sekund na Brita Elfyna Evanse. Třetí je s odstupem další tří sekund Ott Tänak z Estonska.

V poslední erzetě měl problémy i Martin Prokop, který byl po šestém testu dvanáctý. Podle dostupných informací zastavil a musel z etapy odstoupit. Jeho vůz zablokoval trať a další jezdci nemohli v soutěži pokračovat.