Ruud smetl Rubljova a na Turnaji mistrů si zahraje první halové finále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ruud smetl Rubljova a na Turnaji mistrů si zahraje první halové finále
Casper Ruud na Turnaji mistrů poprvé postoupil do finále.
Casper Ruud na Turnaji mistrů poprvé postoupil do finále.Profimedia
Casper Ruud (23) v semifinále Turnaje mistrů porazil 6:2 6:4 Andreje Rubljova (25) a poprvé postoupil do halového finále. O nejcennější trofej si Nor, který všech devět titulů slavil na menších akcích ATP 250 a osm z nich na antuce, zahraje s pětinásobným šampionem Novakem Djokovičem (35).

Ruud –⁠ Rubljov 2:0

Ruud letos vyhrál tři antukové turnaje ATP 250 (Buenos Aires, Ženeva, Gstaad), v Miami se poprvé dostal do finále turnaje Masters 1000 a na Roland Garros a US Open si zahrál první dvě grandslamová finále.

První velký triumf sice neslavil, ve světovém žebříčku se však vyšplhal až na post světové dvojky a podruhé se kvalifikoval na Turnaj mistrů. A zahraje si na něm o svou nejcennější trofej.

Přestože do Turína dorazil s mizernou bilancí 2:4 z posledních čtyř turnajů, i podruhé postoupil ze skupiny do semifinále. A zatímco loni v něm neuspěl, tentokrát nedal Rubljovovi šanci, navázal na skalpy Félixe Augera-Aliassimema a Taylora Fritze a postoupil do finále.

Ruud rozhodl zápas skvělou pasáží. Od stavu 1:2 získal devět gamů v řadě a odskočil do vedení 6:2 a 4:0. Frustrovaný Rus pak sice ještě zabojoval, od stavu 5:1 vyhrál 12 ze 14 výměn a snížil na rozdíl jediného gamu, Nor ale na druhý pokus zápas doservíroval a vzájemnou bilanci upravil na 2:5. I podruhé uspěl na Turnaji mistrů.

"Asi málokdo by si vsadil na to, že se tu dostanu do finále. Sám jsem před Turnajem mistrů nevěřil své hře, trochu jsem se trápil. Teď jsem rád, že jsem v závěru sezony znovu našel svou hru," řekl v pozápasovém rozhovoru na kurtu vítěz, který spáchal jen osm nevynucených chyb.

"Hodně je to o sebevědomí. A já teď vím, že na Turnaj mistrů patřím. Že mám co nabídnout a mám hru na to, abych tu vyhrával zápasy. V poslední době jsem zapracoval na servisu a na bekhendu. Jsem trpělivý pracant, neustále se snažím něco ze své hry zlepšovat," dodal nejlepší norský tenista v historii.

Ruud získal všech devět titulů na akcích nejnižší kategorie ATP 250, osmkrát slavil na antuce. Na severu Itálie postoupil poprvé do finále v hale.

O největší úspěch kariéry a zakončení sezony na 2. místě světového žebříčku si Ruud zahraje s Djokovičem, s nímž ve třech vzájemných duelech neuhrál ještě ani set. Pětinásobný srbský šampion v odpoledním semifinále porazil Američana Fritze, stal se druhým nejstarším finalistou Turnaje mistrů a může se stát jeho nejstarším vítězem.

Rubljov si při své třetí účasti na Turnaji mistrů zahrál své největší semifinále, čekání na velký titul ale neukončí. Na podnicích Masters 1000 je jeho maximem finále, na grandslamech se nedostal přes čtvrtfinále. Ve sbírce má 12 trofejí z akcí ATP 250 či ATP 500.