Favorité šetřili síly na sobotu, 19. etapu Gira ovládl po sólovém úniku Ital Vendrame

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Favorité šetřili síly na sobotu, 19. etapu Gira ovládl po sólovém úniku Ital Vendrame

Vendrame dojel v 19. etapě první s náskokem 54 vteřin.
Vendrame dojel v 19. etapě první s náskokem 54 vteřin.Profimedia
Italský cyklista Andrea Vendrame (29) vyhrál po sólovém úniku 19. etapu Gira d'Italia o délce 157 kilometrů. Favorité včetně suverénního lídra Tadeje Pogačara (25) ze Slovinska a českého vrchaře Jana Hirta (33) šetřili síly na sobotní náročnou etapu a dojeli společně téměř 16 minut po vítězi.

Vendrame z týmu Decathlon-AG2R se odpoutal od kolegů z úniku zhruba 30 km před cílem v Seppadě, jímž projel s jednou paží zdviženou 54 sekund před Španělem Pelayem Sánchezem. Třetí byl s odstupem 1:07 minuty Němec Georg Steinhauser, vítěz středeční 17. etapy.

"Na tuhle etapu jsem si myslel od začátku Gira. Bylo klíčové, abych se dostal do úniku, celý den jsem se snažil šetřit energii," řekl Vendrame, jenž vyhrál etapu na Giru už v roce 2021. "Zaútočil jsem ve sjezdu, zariskoval jsem. Když jsem viděl, že mám slušný náskok, tahal jsem co nejvíc. Mám z toho skvělé pocity, protože jsem vyhrál blízko domova," dodal.

Ve skupině favoritů se o jediné větší vzrušení postaral průběžně třetí Geraint Thomas, jenž měl šest kilometrů před cílem po kontaktu se soupeřem na kluzké vozovce pád. Britský cyklista ztratil čekáním na výměnu kola několik desítek sekund, skupina ale nezvýšila tempo a počkala na něj.

Do poslední etapy, v níž se před nedělním dojezdem do Říma může měnit průběžné pořadí, půjde Pogačar s výrazným náskokem 7:42 minuty před Kolumbijcem Danielem Martínezem, o 22 sekund za ním je Thomas. Hirtovi patří s odstupem 14:44 desáté místo.

V sobotu cyklisty čeká 184 kilometrů z Alpaga do Bassano del Grappa, v druhé polovině budou dva osmnáctikilometrové výjezdy na Monte Grappa.

Kompletní výsledky 19. etapy Giro d'Italia