Následky pádu: Vingegaard má poškozené plíce, Evenepoel si zlomil klíční kost, Vine obratle

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Následky pádu: Vingegaard má poškozené plíce, Evenepoel si zlomil klíční kost, Vine obratle
Jonas Vingegaard zůstává po nehodě v nemocnici.
Jonas Vingegaard zůstává po nehodě v nemocnici.Profimedia
Hvězdný dánský cyklista Jonas Vingegaard (27) utrpěl při čtvrtečním těžkém pádu během závodu Kolem Baskicka kromě zlomeniny klíční kosti a několika žeber i poškození plic, v pátek to oznámil jeho tým Visma-Lease and Bike. Zranění si z nehody odneslo i několik dalších jezdců.

Dvojnásobný vítěz Tour de France havaroval ve čtvrté etapě závodu, do nehody se zapletlo 12 cyklistů. Visma-Lease and Bike už ve čtvrtek večer informoval o zlomené klíční kosti a žebrech. "Další vyšetření však ukázala, že Jonas utrpěl také pohmoždění plic a pneumotorax. Jeho stav je stabilizovaný a prožil dobrou noc. Zůstává v nemocnici," napsal tým na svých internetových stránkách.

Kromě Vingegaarda se zranili i Remco Evenepoel, Jay Vine a několik dalších jezdců. Soudal Quick-Step ve čtvrtek oznámil, že Evenepoel skončil se zlomenou klíční kostí a lopatkou. V pátek se měl vrátit do Belgie, aby se podrobil operaci. Do karambolu se přimotal i Primož Roglič, ale fotografům z týmového vozu ukázal palec nahoru a tým Bora-Hansgrohe později na sociálních sítích informoval, že slovinský jezdec neutrpěl žádné zlomeniny.

Špatně dopadl další aspirant na přední umístění v letošní Tour. Australan Jay Vine utrpěl zlomeniny tří obratlů, jednoho v krční a dvou v hrudní páteři. "Naštěstí nedošlo k žádným neurologickým problémům a nemá ani žádná další vážná zranění nebo poranění lebky," uvedl v prohlášení tým UAE Team Emirates. Vine zůstal v nemocnici na neurologickém pozorování a čeká ho ortopedické vyšetření páteře a další léčba.

K nehodě došlo v pravotočivé zatáčce 35 km před cílem čtvrté etapy v Leguti, na místo byly přivolány tři sanitky. Roglič a Vingegaard dopadli tvrdě do betonového příkopu, Evenepoel skončil v lese a vynořil se zkrvavený mezi stromy. Roglič se dokázal zvednout, ale Vingegaard zůstal dlouho nehybně ležet na zemi. Následně byl naložen na nosítka a s kyslíkovou maskou převezen do nemocnice. Jako první spadl Eritrejec Natnael Tesfatsion, který také skončil v nemocnici, ale bez zlomenin.

Ze závodu po nehodě odstoupilo 11 cyklistů.

Výsledky závodu Kolem Baskicka