Časovku na Tour de France suverénně ovládl Vingegaard, na Pogačara najel více než minutu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Časovku na Tour de France suverénně ovládl Vingegaard, na Pogačara najel více než minutu
Aktualizováno
Vingegaard zajel skvělou časovku.
Vingegaard zajel skvělou časovku.Profimedia
Dánský cyklista Jonas Vingegaard (26) suverénně ovládl dnešní 16. etapu Tour de France a po časovce na 22,4 kilometru navýšil v průběžném pořadí náskok před Tadejem Pogačarem (24) na minutu a 48 sekund. Obhájce prvenství po volném dni nedal soupeřům šanci. Od začátku si jel pro vítězství a před stoupáním na Cote de Domancy s průměrným sklonem 6,6 procenta v závěru ani neměnil časovkářský speciál.

Obhájce prvenství po volném dni nedal soupeřům šanci. Od začátku si jel pro vítězství a před stoupáním na Cote de Domancy s průměrným sklonem 6,6 procenta v závěru ani neměnil časovkářský speciál.

"Tak tohle jsem nečekal. Myslím, že to byla moje nejlepší časovka v životě," řekl Vingegaard. "Abych byl upřímný, tak jsme překvapil i sám sebe," přidal po 24. triumfu v kariéře, ale teprve druhém v časovce.

Pogačar sice kolo vyměnil, ale ani to dvojnásobnému vítězi Tour nestačilo. Na druhé příčce za Vingegaardem zaostal o minutu a 38 sekund. Třetí na trase z Passy do Combloux skončil se ztrátou dvou minut a 51 sekund Belgičan Wout van Aert.

"Tohle jsme nečekal, ale stává se to," řekl Pogačar. "Já víc udělat nemohl, asi to nebyl můj nejlepší den. Tour sice rozhodnutá není, ale má obrovský náskok a budeme to teď mít mnohem těžší," přidal.

Vingegaard si připsal třetí etapové vítězství na Tour v kariéře a před středeční královskou etapou letošního ročníku udělal výrazný krok k obhajobě. Ve středu je na programu 165,7 kilometru, během kterých peloton překoná dvě stoupání první a jedno nejvyšší kategorie.

Kompletní výsledky 16. etapy TdF

"Jonas je někde jinde a s touhle ztrátou bude komplikované něco udělat. Takže od teď budeme útočit, útočit a útočit. Takové je naše nastavení," prohlásil sportovní ředitel Pogačarova týmu SAE Emirates Matxin Fernández.

"Máme na to dvě šance. Zítra a pak ještě ve dvacáté etapě," připomněl, že po středě už bude peloton v sobotu čekat poslední horská etapa. Tour poté v neděli skončí slavnostním dojezdem do Paříže.