Zavinil karambol na Tour, teď stáj Jumbo-Visma zvažuje žalobu na fanouška

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Zavinil karambol na Tour, teď stáj Jumbo-Visma zvažuje žalobu na fanouška
Nepříjemný pád potkal i Van Hooydoncka.
Nepříjemný pád potkal i Van Hooydoncka.Profimedia
Cyklistická stáj Jumbo-Visma zvažuje, že podá trestní oznámení na fanouška, který v nedělní 15. etapě Tour de France zavinil hromadný pád v pelotonu. Muž neopatrně vystrčenou rukou s telefonem poslal k zemi Seppa Kusse (28), jednoho z hlavních pomocníků obhájce titulu Jonase Vingegaarda (26), a způsobil řetězovou reakci, na niž doplatila zhruba dvacítka jezdců. Podle agentury Reuters už francouzská policie zná identitu viníka.

Zatýkat ho ale nebude, pokud na něho Kuss nepodá žalobu. "Tým možná ano. Zjistíme jak a kdy," odpověděli zástupci týmu na otázku, zda Američan bude žádat potrestání fanouška.

Incident se odehrál zhruba po 40 kilometrech nedělní etapy. Na zemi se ocitli i další dva Vingegaardovi pomocníci Nathan van Hooydonck a Dylan van Baarle. "Cesta se ve městě zužovala a zrovna jsme se chystali zpomalit a nechat únik odjet. A pak si tam bohužel zrovna někdo chtěl udělat selfie. Opravdu jsem to nečekal," uvedl Kuss.

Pádu se nevyhnul ani šampion z roku 2019 Egan Bernal, jehož tým Ineos Grenadiers vyzval fanoušky, aby "dopřáli jezdcům prostor k závodění". Stáj Cofidis v prohlášení divákům vzkázala: "K vytvoření vzpomínek nepotřebujete mobilní telefon".

Soudní dohru měl podobný incident z roku 2021, kdy cyklisty srazila fanynka s cedulí, kterou se snažila ukázat do kamery na projíždějícím motocyklu. Státní zástupce pro ni požadoval za neúmyslné ublížení na zdraví čtyřměsíční podmínku, nakonec vyvázla s pokutou 1200 eur.

Výsledky Tour de France