Strategie parní válec. Jumbo rozmetalo favority po kopci, výhru mu ale vyfoukl Rodríguez

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Strategie parní válec. Jumbo rozmetalo favority po kopci, výhru mu ale vyfoukl Rodríguez
Carlos Rodríguez slaví životní úspěch.
Carlos Rodríguez slaví životní úspěch.Profimedia
První alpskou perlu letošní Tour de France vyhrál v Morzine španělský cyklista Carlos Rodríguez (22). Závodník INEOS Grenadiers sice nastačil Jonasi Vingegaardovi (26) a Tadeji Pogačarovi (24) na Col du Joux Plane, prvenství jim ale sebral skvělým výkonem ve sjezdu. Tým obhájce triumfu Jumbo-Visma celý den tlačil na pilu, Vingegaard ale nakonec z úsilí vytěžil na svého největšího rivala jedinou vteřinu.

Rodríguez zapsal největší úspěch v kariéře a druhé vítězství pro svůj tým ve dvou dnech. Taktizující rivaly Pogačara s Vingegaardem předstihl v dlouhém sjezdu do cílového Morzine a do cíle dorazil s náskokem pěti vteřin na druhého Slovince a třetího Dána. O jedinou vteřinu také předstihl Jaie Hindleyho v celkovém pořadí a posunul se na pódium Tour de France.

"Je to neskutečné. Byl sen tady vůbec být, a vítězství? Neuvěřitelné. Je to něco, čeho jsem vždycky chtěl dosáhnout. Když mě utrhli na Joux Plane, nevěřil jsem tomu, ale ze sjezdu jsem se snažil jet co nejlépe. A pak se po sobě (Pogačar, Vingegaard) začali dívat a já si řekl, že musím jet do cíle co nejrychleji," radoval se vítězný Rodríguez, který dokázal triumfovat hned při své premiéře na Tour.

Starou dámu nadále vede Vingegaard, ale jen o deset sekund před Pogačarem z UAE Emirates. Dán vytěžil z celodenního úsilí svého týmu jedinou sekundu na bonifikacích, ale také kromě žlutého i puntíkatý trikot pro nejlepšího vrchaře. Třetí Rodríguez ztrácí 4 minuty a 43 sekund. 

Kluzký start, pády a únik na dohled

Alpy v plné parádě a 152 kilometrů přes pět klasifikovaných stoupání, zakončených strašákem v podobě dlouhého technického sjezdu do Morzine, to byla 14. etapa 110. ročníku Tour de France. Krátce po startu v Annemasse přišel na vlhké vozovce první hromadný pád letošního závodu a ze sedel vyhodil kolem 30 jezdců, načež pořadatelé klání pozastavili. Odstoupit museli Antonio Pedrero, Esteban Chaves a lídr týmu Intermarché a třináctý muž celkově Louis Meintjes.

Už v prvním sjezdu přišla Stará dáma o další velké jméno, když spadl domácí Romain Bardet. Jeho karambol vyřadil i Jamese Shawa. Na úpatí druhého výšlapu dne na Col de Cou se z balíku utrhla skupina 21 cyklistů se jmény jako Julian Alaphilippe, Michal Kwiatkowski, Matej Mohorič nebo Neilson Powless. Právě o Američanův puntíkovaný trikot se naplno rozhořela bitva, když první "jedničkovou" prémii etapy sebral Giulio Ciccone.

Italský vrchař pokračoval v útočném tažení i na Col du Feu, kde naopak Powless a další odpadli. Peloton tažený týmem Jumbo-Visma nedával silným uprchlíkům příliš prostoru a se 100 kilometry do cíle ztrácel sotva minutu. Na předposledním stoupání Col de Ramaz se nakonec balík převalil i přes osamoceného Cicconeho v čele.

Pod jedenáctikilometrovým a prudkým výšlapem na Col du Joux Plane zbyla z favoritů už jen skupinka čítající 16 závodníků tažená neúnavnou lokomotivou Woutem van Aertem. Pak se tempa pro Tadeje Pogačara ujal Rafal Majka a okamžitě očesal dva domestiky Jonase Vingegaarda. Zbyl jen jako tradičně Sepp Kuss.

A pak už zůstali sami jen dva největší principové současné cyklistiky. Pogačar se svého dánského soka zbavil, ale Vingegaard byl brzy zpět a zpomalil tempo. To hrálo do karet dvojnásobnému vítězi ze Slovinska, jenže zaúřadovala smůla s motorkou, která blokovala cestu vpřed. Lídr Jumbo-Visma pak těsně pod vrcholem sobě nezvyklou akcelerací sebral na vrcholu o tři bonusové vteřiny navíc.

Taktická bitva ale oba favority nakonec stála etapové vítězství, když se ve sjezdu přihnal Carlos Rodríguez a rychle získával znatelný náskok. Mladý lídr INEOSu ovládl v Morzine svoji první etapu na Grande Boucle a v celkovém pořadí se posunul na pódium.

Výsledky Tour de France