Poels vyhrál spurt v předposlední etapě Vuelty, Kuss uhájil červený dres

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Poels vyhrál spurt v předposlední etapě Vuelty, Kuss uhájil červený dres
Wout Poels vyhrál etapu.
Wout Poels vyhrál etapu.Profimedia
Američan Sepp Kuss (29) uhájil červený dres lídra i v předposlední 20. etapě cyklistické Vuelty a jen nedělní dojezd do Madridu ho dělí od životního triumfu. Do cíle 207,8 km kopcovité trasy v Guadarramě dorazil v objetí s týmovými kolegy Jonasem Vingegaardem a Primožem Rogličem, kteří jsou za ním seřazení v průběžném hodnocení.

Stáj Jumbo-Visma je tak jen krok od toho, aby jako první v historii ovládla v jedné sezoně všechny tři závody Grand Tours. Na Giru d'Italia letos triumfoval trojnásobný šampion Vuelty Roglič, na Tour de France obhájil titul Vingegaard. V poslední etapě už se na celkové pořadí tradičně neútočí.

"Byl to velmi zvláštní okamžik, zažít to se svými dvěma kolegy. Už jsem skoro tam," řekl ke společnému dojezdu v poslední "ostré" etapě Kuss. Dlouholetý domestik, který i letos na Giru a Tour týmovým kolegům pomáhal k jejich triumfům, se stane prvním americkým vítězem Grand Tour po Chrisi Hornerovi, který v roce 2013 vyhrál také na Vueltě.

Kuss měl plnit roli pomocníka i tentokrát, po osmé etapě se ale dostal do čela průběžného hodnocení a červený dres od té doby úspěšně hájí. Před Vingegaardem vede o 17 sekund, třetí Roglič na něho ztrácí 1:08 minuty. První tři místa v některém ze závodů Grand Tours naposledy obsadili jezdci jedné stáje v roce 1966, kdy rovněž na Vueltě triumfoval tým Kas-Kaskol.

Etapový vavřín dnes vybojoval Wout Poels. Nizozemský cyklista ve spurtu uprchlíků porazil loňského vítěze Vuelty Remca Evenepoela, třetí skončil Pelayo Sánchez.

Český cyklista Jan Hirt dojel na 45. místě se ztrátou 11:26, Michal Schlegel byl klasifikován na 112. příčce s mankem 19:02.

V neděli čeká peloton závěrečná rovinatá 21. etapa, která měří 101,5 km a končí slavnostním dojezdem v centru Madridu.

Kompletní výsledky Vuelty