Spurt 19. etapy ovládl Dainese, celkové klasifikaci Vuelty dál vévodí trojice z Jumbo-Visma

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Spurt 19. etapy ovládl Dainese, celkové klasifikaci Vuelty dál vévodí trojice z Jumbo-Visma
Devatenáctá etapa Vuelty končila hromadným dojezdem.
Devatenáctá etapa Vuelty končila hromadným dojezdem.Profimedia
Italský cyklista Alberto Dainese (25) vyhrál ve spurtu 19. etapu Vuelty, v níž se v dlouhém úniku ukázal i český reprezentant Michal Schlegel (28). V závěrečném sprintu se Dainese porazil krajana Filippa Gannu (27). Červený dres lídra s přehledem uhájil Američan Sepp Kuss (29) a má na dosah premiérový triumf na Grand Tour.

Schlegel se dnes od počátku pokoušel dostat do úniku a nakonec ve čtyřčlenné skupince uprchlíků strávil většinu ze 177,1 km dlouhé trasy. Peloton její až dvouapůlminutový náskok zlikvidoval zhruba 30 km před cílem a v závěru došlo na očekávaný souboj sprinterů.

"Odvedli jsme dnes skvělou práci, splnili jsme plán na 100 procent. Byla škoda, že jsme v závěru přišli při pádu o dva kluky, až do té doby jsem byl ale v perfektní pozici, kde jsem chtěl být," řekl Dainese v cíli. "Věděl jsem, že tam bude trochu protivítr, tak jsem nechal Gannu a ostatní vyrazit trochu dřív a čekal jsem na svoji chvíli v závětří," popsal svou taktiku pro vítězný spurt.

V dlouhém rovinatém dojezdu spadl asi kilometr před cílem při kolizi čtyř jezdců v čele pelotonu jeden z favoritů na závěrečný spurt Kaden Groves. I přesto Australan uhájil zelený dres lídra bodovací soutěže před Remcem Evenepoelem.

Schlegel nakonec dojel do cíle na 131. místě s odstupem 1:44 minuty za vítězem. Druhý český zástupce Jan Hirt byl klasifikován na 125. příčce se ztrátou 1:27.

Za trojitým triumfem dál míří stáj Jumbo-Visma a Kusse už od životního úspěchu dělí jediný den. V čele průběžného hodnocení dál vede o 17 sekund před týmovým kolegou a dvojnásobným šampionem Tour de France Jonasem Vingegaardem, trojnásobný vítěz Vuelty Primož Roglič, jenž letos ovládl Giro, ztrácí na třetím místě 1:08 minuty.

"Byl to trochu jednodušší den, ale člověk se musel celou dobu soustředit," řekl Kuss, kterému po poklidném dojezdu v hlavním pelotonu gratulovaly jeho matka a manželka.

V sobotu může Kuss vítězství potvrdit ve 207,9 km dlouhé předposlední kopcovité etapě z Manzanares El Real do Guadarramy, na níž peloton čeká celkem deset vrchařských prémií třetí kategorie. V nedělním dojezdu do Madridu už se na celkové pořadí tradičně neútočí.

Celkové pořadí Vuelty po 19. etapě