Poslední horskou etapu Vuelty ovládl Evenepoel, Američan Kuss uhájil červený dres

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Poslední horskou etapu Vuelty ovládl Evenepoel, Američan Kuss uhájil červený dres
Remco Evenepoel ovládl 18. etapu Vuelty.
Remco Evenepoel ovládl 18. etapu Vuelty.Profimedia
Američan Sepp Kuss (29) uhájil v poslední horské etapě dres lídra a má na dosah triumf na Vueltě. Do závěrečných tří dnů si ponese náskok 17 sekund, poslední nebezpečí na cestě za životním úspěchem pro něj znamená sobotní více než 200 kilometrů dlouhý zvlněný úsek do Guadarramy. Čtvrteční osmnáctou etapu vyhrál po sólu Belgičan Remco Evenepoel (23).

Kuss letos pomohl Primoži Rogličovi vyhrát Giro d'Italia, poté Jonasi Vingegaardovi k úspěšné obhajobě na Tour de France a nyní je sám hodně blízko ke splnění snu. Před nedělním dojezdem do Madridu je i stáj Jumbo-Visma blízko k tomu, aby jako první tým v historii opanovala všechny tři Grand Tours v jedné sezoně.

Evenepoel patřil k favoritům až do královské etapy na Tourmalet, v níž zcela odpadl a nabral téměř půlhodinovou ztrátu. Dnes prokázal, že je zpátky ve formě, a dojel si na letošním 78. ročníku Vuelty pro třetí vavřín. Cílovou pásku na La Cruz de Linares proťal o bezmála pět minut dříve než nejbližší soupeř.

Ze šestičlenné skupiny uprchlíků vyrazil neohroženě 30 kilometrů před cílem a ve 23 letech oslavil již 50. vítězství mezi profesionály. "Cítil jsem se ze skupiny nejsilnější a nechtěl ztrácet čas. Tak jsem do toho šlápl. Měl jsem nohy super dobré," řekl Evenepoel, jenž si prakticky zajistil titul krále hor na letošním závodu.

Kuss udržel odstup do deseti minut, dojel desátý po boku Rogliče. Třetí z hvězdné sestavy Jumbo-Visma Vingegaard na ně ztratil devět sekund a po čtvrtku má manko na amerického lídra 17 vteřin. "Madrid se blíží. Ale musím zůstat koncentrovaný. Zítra bude slabší etapa, ale (sobotní) dvacátá je těžká a dlouhá. Sice už nebudou největší hory, ale nebude to nic jednoduchého," dodal Kuss.

Podporu kolegů měl velkou a Vingegaard s Rogličem mu ji slíbili i na sobotu. "Budeme ho chránit. Je fajn, když mu můžeme něco vrátit. Udělal toho pro mě tolik," řekl Vingegaard o svém pomocníkovi na červencové Tour.

Vuelta a España