Vueltě vládne Jumbo-Visma. Na Tourmaletu kraloval Vingegaard, v čele Kuss před Rogličem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Vueltě vládne Jumbo-Visma. Na Tourmaletu kraloval Vingegaard, v čele Kuss před Rogličem
Jonas Vingegaard stáhl náskok vedoucího Seppa Kusse a průběžně je sedmý.
Jonas Vingegaard stáhl náskok vedoucího Seppa Kusse a průběžně je sedmý.AFP
Královskou 13. etapu cyklistické Vuelty ovládl tým Jumbo-Visma, jenž obsadil první tři místa, která drží také v průběžném pořadí. Na Tourmaletu zvítězil Dán Jonas Vingegaard před lídrem závodu Seppem Kussem z USA. Třetí dojela další hvězda stáje Primož Roglič ze Slovinska. Šanci na obhajobu loňského vítězství ztratil Belgičan Remco Evenepoel, jenž měl špatný den, odpadl hned na prvním ze tří těžkých stoupání a do cíle dojel s obří ztrátou 27:05 minuty.

Jumbo-Visma přijel na Vueltu s cílem vyhrát jako první tým v historii všechny tři Grand Tours v sezoně a dnes k tomu udělal výrazný krok. Tým vývoj pouze 134,7 km dlouhé, ale náročné etapy kontroloval a jeho tři lídři v závěru nedali soupeřům šanci.

Pro výhru si na legendárním pyrenejském Tourmaletu, který bývá součástí trasy Tour de France, dojel dvojnásobný vítěz "Staré dámy" Vingegaard, jenž se několik kilometrů před cílem odpoutal od vedoucí skupiny. Třicet sekund za ním dojel v červeném trikotu Kuss a tři sekundy po něm finišoval trojnásobný vítěz Vuelty a letošní šampion Gira d'Italia Roglič. Až pět sekund po Rogličovi dojel jako první cyklista jiného týmu Španěl Juan Ayuso ze SAE Emirates.

"Dopadlo to ještě lépe, než jsme čekali. Jsem moc šťastný. Dnes má moje dcera narozeniny, takže tohle je pro Fridu," uvedl po prvním vítězství na Vueltě Vingegaard, jenž se zároveň dostal do čela vrchařské soutěže.

V průběžném pořadí vede Kuss o 1:37 sekundy před Rogličem. Vingegaard, jemuž se nepovedla úterní časovka, je třetí s odstupem 1:44. Ayuso je čtvrtý také celkově, na Kusse ztrácí 2:37 minuty. Dosud druhý Marc Soler ze Španělska nabral tříminutový odstup a klesl na šestou pozici.

Mnohem větší propad potkal Evenepoela, který prožil mimořádně špatný den. Belgičan se neudržel hlavní skupiny již na prvním těžkém stoupání na Col d'Aubisque a začal nabírat ztrátu, která do cíle vzrostla téměř na půl hodiny. Se svým lídrem zůstal prakticky celý tým Soudal-Quick Step včetně Jana Hirta, jenž dojel dvě místa za Evenepoelem jako dvaašedesátý. Z průběžně třetího místa klesl belgický spolufavorit na devatenácté.

Druhý Čech Michal Schlegel dojel se ztrátou téměř 32 minut na 96. pozici. Hirt je průběžně sedmatřicátý, debutant Schlegel stoprvní.

Další náročná vrchařská zkouška čeká cyklisty hned v sobotu. Na 156,5 km dlouhé trase z francouzského Sauveterre-de-Béarn do Lara-Belagua jsou další tři těžká stoupání.

Vuelta a España