Livesport Daily #205: Na olympiádu jedu pro výsledek, mé srdce ale patří skálám, říká Ondra

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Livesport Daily #205: Na olympiádu jedu pro výsledek, mé srdce ale patří skálám, říká Ondra
Livesport Daily #205: Na olympiádu jedu pro výsledek, mé srdce ale patří skálám, říká lezec Adam Ondra.
Livesport Daily #205: Na olympiádu jedu pro výsledek, mé srdce ale patří skálám, říká lezec Adam Ondra.Lilvesport
Lezení na skalách je hlavně životní styl a až potom sport. Závodní lezení je pouze sport. Takto Adam Ondra popisuje dvě disciplíny, kterým se věnuje od raného dětství. Za tu dobu už dosáhl nespočet úspěchů, zlatých medailí z různých akcí má doma skoro tři desítky. Ty nejcennější, ze světového šampionátu, získal čtyři. Teď ho čekají dva nominační závody na olympiádu v Paříži, na té poslední v Tokiu skončil v kombinaci šestý. V nové epizodě podcastu Livesport Daily hovořil jak o svých krátkodobých, tak dlouhodobějších cílech.

"Momentálně je jasný cíl uspět na olympiádě. Pak budu lézt tam, kam moje srdce patří, na skalách. A v budoucnu bych chtěl lézt nejen krátké sportovní cesty, ale svou úroveň lezení přenést i do vyšších hor. Zároveň ale vím, že nikdy nepolezu  osmitisícovky," prozradil své plány lezecký fenomén Adam Ondra. 

Úspěšně zdolaných cest, které nikdo před ním ještě vylézt nedokázal, má na kontě celou řadu. V září 2017 jako první na světě zdolal v Norsku vysoký skalní masiv, který pojmenoval Silence. Ten si vysloužil status nejtěžší cesty světa a obtížnost 9c. Kam až se dají posouvat hranice lidských možností? 

"Když jsem v šestnácti slaňoval nějaké skály, tak jsem si říkal, že tohle asi vylézt nepůjde. Ale po pár letech jsem se tam vrátil a tu cestu jsem tam našel. Takže není vyloučené, že jednou třeba někdo vyleze nějakou cestu obtížnosti 10a," nastiňuje.

s
Livesport

V páteční epizodě Livesport Daily jsme také řešili:

Lákalo ho někdy lezení bez zajištění?

Existuje podle něj nějaká cesta, která se nedá vylézt?

Proč je dobře kombinovat lezení na umělé a přírodní stěně?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách – Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.