Češky znají postupový klíč. Američanky sebraly Švýcarkám naději na obhajobu titulu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češky znají postupový klíč. Američanky sebraly Švýcarkám naději na obhajobu titulu

Danielle Collinsová definitivně rozhodla o vyřazení švýcarských obhájkyň triumfu.
Danielle Collinsová definitivně rozhodla o vyřazení švýcarských obhájkyň triumfu.AFP
Švýcarské tenistky triumf na Billie Jean King Cupu neobhájí. Ve španělské Seville po porážce 0:3 s Češkami nestačily ani na Američanky, za které ve dvouhrách bodovaly Danielle Collinsová (29) a Sofia Keninová (24). České tenistky tak v pátečním přímém souboji o postup semifinále, v němž už čekají Kanaďanky, musí porazit výběr USA.

České tenistky zahájily finálový turnaj Billie Jean King Cupu už v úterý výhrou 3:0 nad Švýcarskem a v pátek večer budou proti Američankám bojovat v přímém souboji o postup ze skupiny. Vítězky se v sobotním semifinále utkají s Kanaďankami.

Naefová – Collinsová 6:7, 1:6

Postupovou variantu v případě třísetové porážky jim sebral neúspěch Švýcarska hned v úvodní dvouhře proti USA. Osmnáctiletá Céline Naefová nestačila na bývalou finalistku Australian Open Danielle Collinsovou, která zvítězila 7:6, 6:1 a položila základ americké výhry.

Golubicová – Keninová 3:6, 7:6, 5:7

Druhý bod pro USA se rodil s komplikacemi. Sofia Keninová byla proti Viktoriji Golubicové za stavu 6:3 a 5:3 jediný míček od vítězství, ale nakonec zvítězila až po odvrácení mečbol a takřka třech hodinách boje 6:3, 6:7, 7:5.

V českém týmu se v pátek očekává start Markéty Vondroušové, která by měla čelit Keninové. Nominace na úvodní souboji týmových dvojek je výrazně otevřenější - kapitán Petr Pála má k dispozici v pátek úspěšně debutantky Marii Bouzkovou a Lindu Noskovou, kalkulovat může i s nasazením Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové.  

Italky a Kanaďanky jsou v semifinále

Ve čtvrtek se rozhodlo o polovině semifinalistek. První místo ve skupině si zajistily čtyřnásobné šampionky Italky a podruhé v historii se takto daleko dostaly Kanaďanky.

Italské tenistky navázaly na překvapivý skalp Francie a už po dvouhrách porazily také Německo, když Martina Trevisanová přehrála 7:6, 6:1 Evu Lysovou a ve formě hrající Jasmine Paoliniová smetla 6:3, 6:2 Annu-Lenu Friedsamovou.

V semifinále, které si zahrají po dlouhých devíti letech, se utkají s vítězkami Skupiny B, v níž mají šanci na postup Slovinsko, Austrálie i Kazachstán.

Kanadské tenistky po výhře 3:0 nad domácími Španělkami porazily i Polky. První bod získala opět ve skvělé formě hrající 258. hráčka světa Marina Stakusicová. Osmnáctiletá naděje debutující v 'reprezentačním' dresu po téměř tříhodinovém boji zdolala 4:6, 7:5, 6:3 Magdalenu Frechovou a vyhrála 19. z 20 posledních zápasů - v předchozích dvou měsících slavila tři tituly na okruhu ITF.

O prvním postupu Kanady do semifinále od roku 1988 postupu rozhodla Leylah Fernandezové, jež přehrála 6:2, 6:3 Magdu Linetteovou. Finalistka předloňského US Open vyhrála 10 z 11 posledních zápasů - v říjnu triumfovala na WTA 250 v Hongkongu a zahrála si semifinále v Nanchangu.

Výsledky Billie Jean King Cupu