Alcaraz popáté v řadě ztratil set, ve čtvrtfinále ho potrápil i Purcell

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz popáté v řadě ztratil set, ve čtvrtfinále ho potrápil i Purcell

Aktualizováno
Carlos Alcaraz se nadřel.
Carlos Alcaraz se nadřel.Profimedia
Carlos Alcaraz (20) před obhajobou titulu na US Open pokračuje v nepřesvědčivých výkonech a už pátý soupeř po sobě ho dostal do tří setů. Ve čtvrtfinále Masters 1000 v Cincinnati musel španělský favorit otáčet zápas proti australskému kvalifikantovi Maxi Purcellovi (25), kterého zdolal až po více než dvou hodinách 4:6, 6:3, 6:4. O finále a zajištění postu světové jedničky i pro grandslam v New Yorku si zahraje znovu po týdnu s Polákem Hubertem Hurkaczem (26). O druhé místo ve finále se utkají bývalí šampioni Srb Novak Djokovič a Němec Alexander Zverev.

Alcaraz – Purcell 4:6, 6:3, 6:4

Carlos Alcaraz po wimbledonském triumfu zatím nenachází optimální formu v přípravě na US Open, na kterém loni získal první grandslamový titul a stal se nejmladší světovou jedničkou.

Sice vyhrál pět ze šesti duelů, ale pětkrát musel do třísetových bitev a k ideálním výkonům má daleko. Před týdnem v Torontu vypadl ve čtvrtfinále po porážce s Tommym Paulem, nyní na dalším Masters 1000 v Cincinnati třísetový boj o semifinále zvládl.

Dvacetiletý Španěl po výhře nad Jordanem Thompsonem a včerejší více tříhodinové odvetě deštěm natažené do pěti hodin proti Paulovi zvládl otočit nepříznivý vývoj proti kvalifikantovi Maxi Purcellovi.

Sestřih utkání Alcaraz – Purcell.
Livesport

Pětadvacetiletý Australan si teprve minulý týden připsal první výhru na turnajích Masters a nyní v Cincinnati i díky premiérovému skalpu hráče TOP 10 (Caspera Ruuda) hrál své největší čtvrtfinále a první zápas proti hráči TOP 6.

A Purcell dokázal potrápit i světovou jedničku, když získal první set a do poslední výměny držel s favoritem krok. Alcaraz mu pomáhal častými chybami, v rozhodují sadě po nevyužití čtyř brejkbolů ztratil vedení 2:0 a prohrával 2:3. Potíže si neodpustil ani v posledním gamu, b němž podával na vítězství, soupeřovu šanci na brejk ale zlikvidoval a po 2 hodinách a 11 minutách boje zvítězil 4:6, 6:3, 6:4.

"Max výborně podával a velmi dobře hrál na síti. Mě ve třetím setu podržel servis a také jsem dobře returnoval. Byl jsem v kurtu a to byl klíč k vítězství. Jsem moc rád, že jsem postoupil do svého sedmého semifinále na turnajích Masters," řekl v pozápasovém rozhovoru na kurtu Alcaraz, jenž zaznamenal 29 winnerů a stejný počet nevynucených chyb, z toho 8 dvojchyb.

Statistiky utkání
Statistiky utkáníLivesport

Hurkacz – Popyrin 6:1, 7:6

O celkově 16. finále, v nichž má bilanci 12:3, a již osmé v této sezoně si vítěz čtyř podniků Masters zahraje s Hubertem Hurkaczem (h2h 2:0). Polského tenistu zdolal loni v Miami a po obratu i minulý týden v Torontu, všechny čtyři sety proti němu urval až v tie-breaku.

"V Torontu to byl strašně těžký zápas, vyhrál jsem až v tie-breaku třetího setu. Musím se soustředit hlavně na return, protože má skvělý servis. Musím se udržet ve výměnách a dostat ze sebe maximum," prohlásil Alcaraz. Pokud vyhraje i potřetí, bude obhajovat titul na US Open z pozice nasazené jedničky.

Šestadvacetiletý Hurkacz ve čtvrtfinále porazil po odvrácení setbolu a využití až sedmého mečbolu 6:1, 7:6 australského lucky losera Alexeie Popyrina a ani ve třetím vzájemném duelu s ním neztratil set. Proti Alcarazovi bude usilovat o třetí finále na turnajích Masters 1000.

Sestřih zápasu Hurkacz – Popyrin
Livesport

"Jsem spokojený, hlavně s tím jak jsem hrál první set. Returnoval jsem opravdu dobře. Alexei pak zvedl úroveň své hry a v druhém setu skvěle podával," komentoval Hurkacz, jenž v tie-breaku ztratil vedení 6:1. "Začal jsem dobře, ale Alexei pak zahrál několik dobrých úderů."

Rozhovor s Hubertem urkaczem
Livesport

Djokovič – Fritz 6:0, 6:4

Novak Djokovič v Cincinnati tři roky nehrál a na první akci od porážky ve finále Wimbledonu má velký hlad po úspěchu. Se třemi soupeři ztratil jen 13 gamů (v pěti setech) Ve čtvrtfinále smetl i díky pouhých šesti nevynuceným chybám 6:0 6:4 domácí světovou devítku Taylora Fritze a vyhrál i sedmý vzájemný zápas, z toho šestý bez ztráty setu.

Sestřih zápasu Djokovič – Fritz
Livesport

"Každý zápas je pro nás nová a nová výzva. Tady jsme se ještě neutkali, on je americkou jedničkou a pochopitelně má velkou podporu publika. Mně se podařilo velmi rychle odstartovat z bloků a odehrál jsem dokonalý první set téměř bez chyb. Pak šla úroveň mé hry dolů a prohrával  jsem 2:4, ale poslední čtyři gamy už byly zase slušné. Celkově to byl skvělý výkon," pochvaloval si šestatřicetiletý Srb.

Rozhovor s Novakem Djokovičem
Livesport

Djokovič postoupil do celkově  75. semifinále na turnajích Masters 1000, jen o jedno semifinále více má na kontě rekordman Rafael Nadal. V Ohiu má stále šanci vybojovat návrat do čela žebříčku, ale potřebuje rozšířit rekordní sbírku 38 trofejí z podniků Masters a zároveň Alcarazovu porážku v semifinále s Hurkaczem.

O již 7. finále na 'tisícovce' v Ohiu si srbský šampion z roku 2018 (navíc v roce 2020 ovládl Western & Southern Open konané výjimečně v New Yorku) zahraje s předloňským vítězem Alexanderem Zverevem (h2h 7:4). Německý tenista prodloužil svou neporazitelnost v Cincinnati už na devět utkání, když ve čtvrtfinále přehrál hladce 6:2, 6:3 Francouze Adriana Mannarina a vedení ve vzájemné bilanci zvýraznil na 8:0.

Sestřih zápasu Zverev – Mannarino
Livesport

"Odehráli jsme spolu spoustu těžých zápasů a mám pocit, že vždy to bylo na turnajích, na kterých jsem hrál dobře. Takže to pak taky pomáhá. Vím, že mám dobrou hru a když se cítím dobře, dokážu zahrát dobré věci," komentoval šestadvacetiletý Zverev.

Rozhovor s Alexanderem Zverevem
Livesport

Výsledky turnaje Masters 1000 v Cincinnati