Češi v Davis Cupu porazili domácí Španěly. Ve Valencii bodovali Macháč, Lehečka i deblisté

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Češi v Davis Cupu porazili domácí Španěly. Ve Valencii bodovali Macháč, Lehečka i deblisté
Aktualizováno
Tomáš Macháč přehrál Bernabého Zapatu dvakrát 6:4.
Tomáš Macháč přehrál Bernabého Zapatu dvakrát 6:4.Profimedia
Čeští tenisté vstoupili do základní skupiny finálového turnaje Davisova poháru výhrou 3:0 nad domácími Španěly. O vítězství ve Valencii rozhodli už ve dvouhrách, v nichž Tomáš Macháč (22) přehrál bez ztráty podání 6:4, 6:4 Bernabého Zapatu (26) a Jiří Lehečka (21) následně v duelu týmových jedniček zdolal 7:6, 7:5 Alejandra Davidoviche (24). Třetí bod v deblu získali debutant Jakub Menšík (18) a Adam Pavlásek (28).

Čeští tenisté v únorové kvalifikaci v portugalské Maie porazili domácí výběr a nyní na Pyrenejském poloostrovu zahájili výhrou nad domácím týmem také skupinovou fázi finálového turnaje. Ve Valencii rozhodli o výhře nad oslabenými Španěly, kterým chybí světová dvojka a wimbledonský vítěz Carlos Alcaraz, už po dvouhrách.

Zapata – Macháč 4:6, 4:6

Tomáš Macháč se na vystoupení v Davis Cupu naladil finálovou účastí na halovém challengeru ve Francii, a proto dorazil do Valencie až jako poslední. Bývalý 97. hráč světa se stále nemůže výrazněji prosadit na nejvyšším okruhu a na kontě má jen jednu čtvrtfinálovou účast. V nejprestižnější týmové soutěži se mu ovšem daří, svou singlovou bilanci upravil na 5:1.

Předloni si vyšlápl na Richarda Gasqueta i Daniela Evanse a loni porazil Edana Lešema a prohrál s Diegem Schwartzmanem. Ve španělské Valencii, která je jedním ze čtyř dějišť základních skupin finálového turnaje letošního ročníku Davisova poháru, začal vítězstvím nad domácím antukovým specialistou Bernabém Zapatou. Ještě předtím v kvalifikaci v Portugalsku přehrál Joaa Sousu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Macháč byl překvapivě úspěšnější po druhém servisu, po němž získal 75% bodů. Španělovi sebral podání hned v úvodním gamu a náskok si udržel. Ve druhé sadě se mu podařilo zaregistrovat brejk až v sedmé hře. Za celý zápas čelil pouze jedné brejkbolové hrozbě, se kterou si v polovině prvního dějství poradil.

"Servis byl má nejsilnější stránka. Dával jsem mu málo šancí. A když už nějakou měl, tak jsem se dobře opřel o hru zezadu," řekl Macháč České televizi.

"Přijel jsem sem později, ale od začátku jsem tu chytil rytmus. V rozehrávkách a na tréninku jsem hrál dobře. Do zápasu jsem šel se sebevědomím. Atmosféra byla těžká, tlak tam byl. Diváci to vyburcovali a není to jako na ostatních turnajích. Je to vždy těžké. Jak ale mohu reprezentovat Českou republiku, tak se předvedu v dobrém světle, a za to jsem rád," doplnil Macháč.

Davidovich – Lehečka 6:7, 5:7

Druhý bod přidal hned v následující dvouhře týmových jedniček Jiří Lehečka. V souboji hráčů třetí světové desítky zdolal po téměř dvou hodinách boje 7:6, 7:5 Alejandra Davidoviche.

Ve druhé sadě český tenista nenabídl soupeři jediný brejkbol a rozhodl v jedenácté hře. Davidovich na servisu neuhrál ani fiftýn, Lehečka získal klíčové vedení a utkání následně doservíroval. Čtvrtfinalista letošního Australian Open zahrál 25 vítězných míčů, pomohl si šesti esy a získal v Davis Cupu páté singlové vítězství za sebou.

Lepší vstup do utkání měl čtyřiadvacetiletý Davidovich, který získal v páté hře úvodní sady brejk. O tři roky mladší Lehečka ovšem ihned odpověděl, vyrovnal a první set dospěl do zkrácené hry. V ní český tenista získal tři minibrejky a vyhrál 7:5.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

"Hrál jsem aktivně od základní čáry a v klíčových momentech si pomohl servisem. To byla hlavní věc, která mě udržela v obou setech. O to cennější ta výhra je, navíc tady ve Valencii v bouřlivé atmosféře s fantastickou podporou fanoušků proti Španělsku," řekl Lehečka v rozhovoru pro Českou televizi.

"Bez chladné hlavy by se to nedalo dohrát. O to šťastnější jsem, že i tahle stránka se mi povedla na výbornou. Byly tam momenty, kdy jsem mohl být odvážnější, ale jsem rád, že i přes ty nedokonalosti jsem udržel chladnou hlavu a dovedl to do vítězného konce," doplnil rodák z Mladé Boleslavi.

Lehečka se představil poprvé od porážky v prvním kole US Open, kterou utrpěl pouhé dva dny po svém premiérovém vystoupení ve finále turnaje ATP, a v Davis Cupu si připsal už pátou výhru v řadě. Celkovou bilanci v týmové soutěži upravil na 5:3.

"Jsme na úrovni, kde je každá výhra strašně důležitá. Je neuvěřitelné, že se nám podařilo porazit Španělsko ve Španělsku. Je to první zápas, od kterého se můžeme odrazit k tomu, abychom třeba porazili i ty ostatní dva týmy. Nebo jeden další. To už se uvidí," dodal Lehečka.

Davidovich/Granollers – Menšík/Pavlásek 7:5, 6:7, 4:6

Do závěrečné čtyřhry kapitán Jaroslav Navrátil poslal zkušeného deblového specialistu Adama Pavláska s osmnáctiletým nováčkem Jakubem Menšíkem, kteří po obratu a odvrácení dvou mečbolů zdolali 5:7, 7:6, 6:4 Davidoviche s Marcelem Granolleresem a vylepšili konečné skóre na 3:0.

Český pár v tie-breaku druhého setu neudržel vedení 3:0 se dvěma minibrejky v zádech a za stavu 4:6 byl dvakrát míček od porážky. Sadu ale ziskem čtyř bodů po sobě získal a ve třetím dějství díky brejku z páté hry dokonal obrat. Debutant Menšík v duelu ani jednou nepřišel o podání.

Češi se Španělskem utkali po jedenácti letech, ve finále ročníku 2012 v pražské O2 areně vyhráli s Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem 3:2.

Přehled zápasu Španělsko – Česko

Ve skupině ještě s Korejci a Srby

Skupina C ve Valencii se rozehrála už v úterý, kdy Srbové porazili 3:0 Jižní Koreu. Češi budou po duelu se Španělskem čelit ve čtvrtek Korejcům a v sobotu Srbům, ke kterým se dnes připojil už i čerstvý vítěz US Open Novak Djokovič.

Češi se mohou v novém formátu Davisova poháru probojovat do vyřazovací fáze poprvé. Před dvěma lety nestačili ve skupinové fázi na Velkou Británii a Francii.

Kanaďané zaskočili Italy

O překvapení se postarali kanadští obhájci titulu, kteří v Boloni i bez svých obvyklých opor Félixe Augera-Aliassimea a Denise Shapovalova porazili domácí Italy. Až 200. hráč světa Alexis Galarneau nejprve porazil 7:6, 6:4 favorizovaného Lorenza Sonega a druhý bod pak přidal 158. hráč žebříčku Gabriel Diallo, který porazil 7:5, 6:4 světovou osmnáctku Lorenza Musettiho a připsal si první skalp hráče TOP 20.  Na konečných 3:0 pak upravili Galarneau s Vaskem Pospisilem.

V domácím prostředí naopak zvládli úvodní zápas Britové, kteří si v Manchesteru poradili s Australany. Jack Draper udolal 6:7, 6:3, 7:6 Thanasiho Kokkinakise, přestože soupeř podával na vítězství, a Daniel Evans zdolal rovněž ve třech setech 6:1, 2:6, 6:4 Alexe de Minaura.

Čtyřhra ve středu rozhodovala o vítězi pouze v chorvatském Splitu. Domácí tenisté sice díky nečekané výhře Borny Goja nad Francesem Tiafoem vyrovnali, Američané ale strhli výhru na svou stranu díky Austinu Krajickovi a Rajeevu Ramovi, kteří v souboji deblových specialistů udolali 7:6, 6:7, 6:2 Ivana Dodiga s Matem Pavičem.

Pořadí skupin