Češi vstupují do finálového turnaje Davis Cupu. Výběr kapitána Navrátila cítí šanci na postup

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi vstupují do finálového turnaje Davis Cupu. Výběr kapitána Navrátila cítí šanci na postup

Hlavní hvězdou výběru bude Jiří Lehečka.
Hlavní hvězdou výběru bude Jiří Lehečka.Profimedia
V úterý odstartoval ve čtyřech evropských městech finálový turnaj Davisova poháru. Prestižní soutěže se účastní po dvou letech také čeští tenisté, kteří ve skupině C ve Valencii narazí na Srbsko, Jižní Koreu a domácí Španělsko, hrající bez hvězdného Carlose Alcaraze (20). Skupinová fáze se hraje do neděle 17. září. Do vyřazovacích bojů, které se uskuteční od 21. do 26. listopadu v Málaze, postoupí ze čtyř skupin vždy dva týmy. Češi startují dnes v 15 hodin.

Češi se do elitní společnosti probojovali díky úspěšné únorové kvalifikaci, v níž zvítězili 3:1 v Portugalsku. Ve Valencii bude hrát kvarteto Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Jakub Menšík a Adam Pavlásek. Tým kapitána Jaroslava Navrátila vstoupí do turnaje ve středu 13. září proti Španělsku, o den později narazí na Jižní Koreu a v sobotu uzavře působení ve skupině proti Srbsku. Balkánskému celku by tou dobou neměl chybět ani čerstvý vítěz US Open a světová jednička Novak Djokovič.

"Kluci jsou mladí a všichni postupují na žebříčku dopředu, o čemž jsme se přesvědčili v letošní sezoně. Je tam Jirka Lehečka, teď se tam dostává Kuba Menšík a doufám, že do konce roku neřekl poslední slovo ani Tomáš Macháč. Dnes už všichni vědí, že se Česká republika nepřijela jen zúčastnit, ale je konkurenceschopná. I zde můžeme překvapit," řekl novinářům Navrátil, který označil za klíčový úvodní duel s oslabeným Španělskem.

Španělé dostali pro účast ve finálovém turnaji divokou kartu a v turnaji je při Alcarazově absenci povede 25. hráč světa Alejandro Davidovich Fokina. Ve výběru kapitána Davida Ferrera jsou také Roberto Bautista (42.), Albert Ramos (95.) a deblový specialista Marcel Granollers.

Srbové uspěli v kvalifikaci v Norsku, kde zvítězili jasně 4:0. Vedle Djokoviče by měli mít v týmu Lasla Djereho (37.), Miomira Kecmanoviče (48.) a Dušana Lajoviče (52.). Korejci nečekaně postoupili po vítězství 3:2 nad Belgií a povede je 112. hráč světa Kwon Sun-u.

Španělsko – Česko (15:00)

Češi zasáhli do nového formátu Davis Cupu naposledy před dvěma lety, kdy nestačili v základní skupině v Innsbrucku na Velkou Británii a Francii. V letech 2012 a 2013 soutěž ještě v odlišném formátu ovládli.

Skupinovou fázi finálového turnaje hostí vedle Valencie také Boloňa, kde na sebe narazí Itálie, obhájci titulu z Kanady, Švédsko a Chile. V "béčku" zabojují v Manchesteru týmy Velké Británie, Austrálie, Francie a Švýcarska. Skupinu D pak ve Splitu tvoří Chorvatsko, USA, Nizozemsko a Finsko. Souboje ve skupinách se budou hrát na dva vítězné zápasy, po dvou dvouhrách případně rozhodne čtyřhra.

Program Davis Cupu