Sezona špinavých ponožek začíná. Kdo se může stát novým antukovým králem?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sezona špinavých ponožek začíná. Kdo se může stát novým antukovým králem?

Casper Ruud antukové zápasy doslova vyhledává.
Casper Ruud antukové zápasy doslova vyhledává.Profimedia
Začaly dva nejintenzivnější měsíce na mužském tenisovém okruhu. Umění hráčů je povýšeno na jiný level, zápasy bývají plné dlouhých výměn, jsou fyzicky náročné, ale rozhodně kreativnější než na jiných površích. Body se budou rozdělovat na třech turnajích Masters, jedné "pětistovce" v Barceloně a samozřejmě nakonec na grandslamovém Roland Garros. Vítejte v evropské antukové sezoně.

Když Daniil Medveděv odpovídal novinářům na otázky, jak se těší na další týdny, netvářil se nikterak nadšeně. Nejradši by na tvrdých kurtech zůstal: "Jsou hráči, kteří jsou po hře na antuce rádi špinaví. Ale mě se to nelíbí, nebudu lhát. Ponožky, ty můžete rovnou vyhodit, protože i když je vyperete, pořád v nich zůstane špína. Nesnáším ten červený prach…"

V jeho případě ale nejde jen o špinavé ponožky. Kariérní bilance výher nedávné světové jedničky na antukových kurtech je pouhých 44 procent. V roce 2021 sice došel do čtvrtfinále Roland Garros, ale to byl na tomto povrchu jeho ojedinělý úspěch. 

Najdou se ale tenisté, kteří sezonu plnou prachu milují. A hlavně fanoušci mají moc rádi fotogenické záběry a dlouhé večery v probouzející se slunečné části tenisového roku. 

Na antuce se zrodily legendy jako Björn Borg, Guillermo Vilas či Rafael Nadal. Právě poslední jmenovaný vládne antuce už dvě dlouhé dekády. Jen sporadicky na ní nechal vyhrávat Rogera Federera nebo Novaka Djokoviče. Během posledních dvou let se ale situace konečně začíná měnit. A ještě než začne pařížský grandslam, budou mít příležitost předvést své schopnosti možní Španělovi nástupci na antukovém trůnu.

Carlos Alcaraz sice minulý rok v Madridu zdolal Nadala i Djokoviče, přesto však byli v roce 2022 nejvýraznějšími hráči na antuce Stefanos Tsitsipas a Casper Ruud.

Antuka jako plátno pro umělce

Tsitsipas vynechal první antukový týden, ale v Monte Carlu už je připravený na obhajobu dvou posledních ročníků. "Když hrajete na superrychlých površích, nemůžete nic vymýšlet. Na antuce je to jiné, najdete si taktiku, dobré úhly. Hlína je jako malířské plátno, můžete na ni malovat, to je celá ta její krása. Ten ryzí tenis se prostě hraje na červené antuce," vyprávěl Řek, jenž se na svém oblíbeném povrchu pyšní bilancí 77 vítězství a 25 porážek.

Ještě větším antukovým maniakem je však Ruud. Ač je stejně starý jako Tsitispas, objíždí, co se dá. O jeho vášni pro antuku svědčí i to, že už 24 letech nasbíral 100 vítězství a je nejmladším z aktivních hráčů, kteří tohoto milníku dosáhli.

Celkově má bilanci 103 výher a 37 proher a jen co začala sezona, přivezl z Estorilu trofej. Loni se dostal do čtvrtfinále antukových klání hned pětkrát, což z něj udělalo rekordmana. Třešničkou na dortu bylo finále na Roland Garros, ve kterém však nestačil na suverénního Nadala.

Dva pokusy o restart

Sluníčko nad kurty dodává energii i dalším známým jménům. Alexander Zverev byl na antuce vždycky nesmírně nebezpečný, tři z pěti Masters titulů získal v Madridu a Římě, přičemž v Monte Carlu byl dvakrát v semifinále. To jsou však jen částečné úspěchy, které sbíral, aby zaútočil i na grandslam. A přestože hrál finále US Open 2020, tvrdí, že se mu daří hlavně na konci jara. "Nechci znít arogantně, ale na loňském French Open jsem předváděl svůj nejlepší tenis na antuce. Kdybych se nezranil, mohl jsem získat titul," vzpomínal. 

O návrat se snaží i Dominic Thiem, který měl fantastické sezony v letech 2016 až 2019. Bohužel pro něj, tehdy vládl Nadal. Ale i tak z něj účast ve dvou semifinále a dvou finále na Roland Garros dělala korunního prince antuky. Na hlíně má nejlepší bilanci ze všech povrchů 71% (156:34). Letos začal přípravu hodně brzy. V Estorilu však skončil ve čtvrtfinále, na což zareagoval propuštěním trenéra Nicoláse Massúa. "Všechno bohužel jednou končí. Společně jsme se dohodli, že od příštího týdne půjdeme každý svou cestou," uvedl Rakušan, který se aktuálně nachází až na 106. místě rankingu ATP.

Lehečka získává respekt

Čeští tenisoví fanoušci věří, že další krok udělá na antuce i Jiří Lehečka. Ten si po parádních výkonech v Melbourne či Dauhá pomalu získává respekt světové špičky a navázat hodlá i na povrchu, na němž jako malý začínal. Ve společnosti Tomáše Berdycha, s nímž volně spolupracuje, se předvedl v dobrém světle i na začátku turnaje v Monte Carlu, kde dokázal vyřadit loňského semifinalistu Grigora Dimitrova.

Alcaraz zatím čeká

A další? Ti si zatím až na Djokoviče dávají na čas. O tom, že Srb bude hrát zase do posledních kol, není sporu. Pomalu se ale stává lovnou zvěří. Alcaraz a Nadal oznámili, že si kvůli zraněním ještě s antukou počkají. I když mladší z obou Španělů za ní vyrazil už v únoru do Jižní Ameriky a z Buenos Aires a Rio de Janeira si přivezl titul a účast ve finále. Jenže bývalá světová jednička v poslední době spíš než na kurtu bojuje se zdravím. O své antukové formě dal vědět i Cameron Norrie, který právě Alcaraze v Riu na pětistovce porazil.