Vondroušová po šesti letech zdolala Sabalenkovou a ve Stuttgartu si zahraje o finále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Vondroušová po šesti letech zdolala Sabalenkovou a ve Stuttgartu si zahraje o finále
Aktualizováno
Markéta Vondroušová popáté v kariéře porazila světovou dvojku
Markéta Vondroušová popáté v kariéře porazila světovou dvojkuProfimedia
Markéta Vondroušová (24) po šesti letech a sérii čtyř porážek našla recept na Arynu Sabalenkovou (25). Na světovou dvojku si vyšlápla ve čtvrtfinále hvězdami nabitého antukového turnaje WTA 500 ve Stuttgartu, kde finalistku předchozích tří ročníků zdolala 3:6, 6:3, 7:5 a vzájemnou bilanci upravila na 3:4. V prvním semifinále od wimbledonského triumfu se utká překvapivě s Ukrajinkou Martou Kosťukovou (21), která uspěla v třísetové bitvě se světovou trojkou Coco Gauffovou (20) z USA. Druhé semifinále obstarají Iga Šwiateková (22) a Jelena Rybakinová (24).

Vondroušová – Sabalenková 3:6, 6:3, 7:5

Markéta Vondroušová v březnu kvůli úmrtí milovaného dědečka odstoupila z turnaje v Indian Wells a vzdala se i startu na další tisícovce v Miami, po neplánované měsíční pauze ale měla více času nachystat se na antukovou část sezony a přípravu nyní zúročuje na halovém podniku WTA 500 ve Stuttgartu.

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova na jihozápadě Německa po dvousetových výhrách nad Donnou Vekičovou a Anastasií Potapovovou zvládla navzdory prohrané úvodní sadě i souboj s favorizovanou Arynou Sabalenkovou. O rok starší Bělorusku přetlačila v duelu grandslamových šampionek po setech 3:6, 6:3, 7:5.

Obě tenistky měly v utkání problémy s udržením vlastního servisu. Zatímco ale Sabalenková využila jen šest z patnácti brejkbolů, Vondroušová soupeřce sebrala podání sedmkrát z osmi příležitostí. Běloruska jí k tomu pomohla i 48 nevynucenými chybami, z toho devíti dvojchybami.

"Byl to velmi náročný zápas. Aryna je strašně těžká soupeřka a já se jen snažila zůstat co nejdéle ve výměnách. A také být klidná i za nepříznivého stavu, to podle mě bylo klíčové," komentovala Vondroušová v zápasovém rozhovoru na kurtu.

Statistiky zápasu Markéta Vondroušová – Aryna Sabalenková
Statistiky zápasu Markéta Vondroušová – Aryna SabalenkováLivesport

Úřadující wimbledonská šampionka Vondroušová porazila vítězku loňského Australian Open Sabalenkovou potřetí ze sedmi vzájemných duelů a poprvé po šňůře čtyř porážek během šesti let. Poprvé uspěla v roce 2017 v kvalifikaci halového turnaje ve švýcarském Bielu, kde nakonec slavila první ze dvou triumfů, podruhé o rok později v Indian Wells.

Bilanci proti hráčkám TOP 10 Vondroušová upravila na 12:23. Pět z dvanácti výher slavila proti světové dvojce, což je stále její nejcennější skalp.

Tři soupeřky během jednoho turnaje Vondroušová porazila poprvé od loňského US Open a do semifinále postoupila poprvé od životního triumfu ve Wimbledonu.

Kosťuková – Gauffová 3:6, 6:4, 7:6

O celkově 7. finále si finalistka Roland Garros 2019 či majitelka stříbrné olympijské medaile z Tokia 2021 Vondroušová zahraje s Martou Kosťukovou. O tři roky mladší Ukrajince v jediném vzájemném duelu loni v Billie Jean King Cupu povolila pouhé tři gamy. 

Jednadvacetiletá Kosťuková si ve večerním čtvrtfinále překvapivě vyšlápla na světovou trojku Coco Gauffovou, kterou udolala po využití až osmého mečbolu 3:6, 6:4, 7:6 a na třetí pokus si po další třísetové bitvě připsala její premiérový skalp. Po třech měsících jí oplatila čtvrtfinálovou porážku z Australian Open.

Ukrajinská tenistka přitom za stavu 3:6 a 2:4 bojovala přes shodu o servis a ve třetí sadě musela dvakrát dohánět manko brejku. Gauffová dokonce podávala na vítězství a třikrát ji od něj dělily jen dva míčky, roli favoritky ale nakonec nezvládla a antukové jaro zahájila neúspěchem.

Zato Kosťuková se raduje z celkově šestého skalpu hráčky TOP 10. Všechny zaznamenala v průběhu posledních 10 měsíců, předtím s členkami elitní desítky prohrála všech 14 duelů. Nyní navíc uspěla dvakrát během dvou dnů necelých 24 hodin poté, co ve čtvrtek těsně před půlnocí utekla z pěti mečbolů Číňance Qinwen Zheng.

Na antuce si zahraje druhé a dosud největší semifinále. Až do finále to dotáhla zatím jen loni v Austinu, kde slavila jediný triumf, a letos v San Diegu. V pondělí se poprvé posune do TOP 25.

Rybakinová – Paoliniová 6:3, 5:7, 6:3

Kazaška Jelena Rybakinová musela i ve druhém letošním zápase na antuce do tří setů. Po Veronice Kuděrmetovové si poradila i s další členkou druhé světové desítky Jasmine Paoliniovou z Itálie, přestože neudržela náskok setu a brejku a ve třetí sadě prohrávala 0:2. 

Světová trojka Rybakinová po ztrátě prvních dvou gamů dostala zápas pod kontrolu a vedla 6:3 a 4:2. Jenže pak vypadla z rytmu, prohrála 7 z 8 následujících her a vítězku nedávné tisícovky v Dubaji zastavila až za stavu 0:2 v rozhodujícím dějství. Od té chvíle se znovu mohla spolehnout na své podání a do konce utkání už ztratila jen jeden game.

"Měla jsem šanci to ukončit ve druhém setu, ale ztratila jsem tam energii. Jsem šťastná, že jsem to nakonec dotáhla do vítězného konce, protože se na kurtu cítím čím dál lépe," komentovala čtyřiadvacetiletá Rybakinová, jež soupeřku přestřílela na vítězné údery 31:16, zároveň však udělala o 15 nevynucených chyb více (33:18).

Vítězka Wimbledonu 2022 tak zvládla jubilejní 10. třísetový zápas po sobě. Letos v něm neuspěla jen v lednu v Melbourne po nevyužití šesti mečbolů proti Anně Blinkovové. Naposledy se to povedlo před více než čtyřmi lety Japonce Naomi Ósakaové, která třetí set neprohrála dokonce dvanáctkrát po sobě.

Šwiateková – Raducanuová 7:6, 6:3

O již 5. finále v roce 2024 si čtvrtá tenistka žebříčku WTA Rybakinová zahraje s dvojnásobnou obhájkyní titulu a ve Stuttgartu stále neporaženou Polkou Igou Šwiatekovou, s níž ve vzájemné bilanci vede 3:2 a vyhrála i jediný souboj na antuce (Řím 2018). Naposledy s Polkou prohrála, v únoru ve finále tisícovky v Dauhá padla ve dvou setech.

Dvaadvacetiletá Šwiateková ve čtvrtfinále zdolala až po více než dvou hodinách boje 7:6, 6:3 Britku Emmu Raducanuovou a bilanci ve Stuttgartu zakulatila na 10:0.

Výsledky turnaje WTA 500 ve Stuttgartu