Muchová přerušila sérii nezdarů v prvním kole US Open, Kvitová prodloužila šňůru výher

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Muchová přerušila sérii nezdarů v prvním kole US Open, Kvitová prodloužila šňůru výher

Aktualizováno
Karolína Muchová suverénně vyhrála.
Karolína Muchová suverénně vyhrála.Profimedia
Karolína Muchová (27) neuhrála při posledních dvou startech na US Open jediný set, ovšem do letošního ročníku závěrečného grandslamu sezony vstoupila očekávanou výhrou. Finalistka nedávného French Open si poradila 6:4, 6:0 s deblovou specialistkou Storm Hunterovou. To Petra Kvitová (33) zvládla první kolo newyorského grandslamu už 12. rok sobě, když si poradila s Cristinou Bucsaovou a může se chystat na souboj s Caroline Wozniackou. Naopak další dvě Češky neukončily svá trápení: Linda Fruhvirtová (18) prohrála posedmé a Kateřina Siniaková pošesté v řadě.

Muchová – Hunterová 6:4, 6:0

Karolína Muchová figurovala loni touto dobou hluboko ve třetí stovce žebříčku a do sezony vstupovala ze 151. místa. Rodačce z Olomouce ovšem letos na její poměry drží zdraví a momentálně si užívá premiérové členství v TOP 10 pořadí. V probíhající sezoně se už pětkrát probojovala minimálně do čtvrtfinále a poslední dvě přetavila ve finále a svá první semifinále od Australian Open 2021.

Po senzačním tažení do závěrečného kola antukového French Open, v němž nebyla daleko od triumfu a skalpu světové jedničky Igy Šwiatekové, se chvíli hledala. Po příletu do Spojených států na začátku srpna ovšem zase začala excelovat. V Montrealu těsně podlehla až v osmifinále Šwiatekové a na další "tisícovce" v Cincinnati si zahrála své čtvrté kariérní finále na nejvyšší tour. Na druhý titul však stále čeká.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Ve zlepšené formě bude chtít pokračovat na US Open, kde se řadí mezi černé koně a největší hrozby pro favoritky. Právě ve Flushing Meadows před pěti lety prorazila na hlavní okruh. Po osmifinále v roce 2020 ale zakončila oba starty hned v prvním kole, dokonce neuhrála set. Letos se však ke stejnému scénáři ani nepřiblížila, premiérový souboj s deblovou specialistkou a divokou kartou Storm Hunterovou zvládla bez větších problémů.

V úvodním dějství sice dvakrát neuhájila náskok brejku, nicméně třetí ženu pořadí čtyřhry si nenechala utéct do žádného vedení. Servis Australanky, jež si zhoršila bilanci v prvním kole majorů na 1:9, znovu prolomila v deváté hře a set zdárně dopodávala. Ve druhé sadě už žádné komplikace nepřipustila a soupeřce nadělila za necelou půlhodinu kanára.

"První kola jsou vždy zrádná, takže jsem se snažila soustředit na sebe a svou hru. Jsem ráda, jak jsem ukončila druhý set na servisu. Hrála jsem dobré výměny, šla jsem si za body. Mám ze svého výkonu radost," řekla na tiskové konferenci Muchová.

"To, že jsem sehrála před US Open dobré turnaje, mi pomohlo v sebedůvěře. Na kurtu jsem se cítila dobře. Tady je to sice nový turnaj a začíná se od nuly, ale snažila jsem se si opakovat, že se musím soustředit na sebe a svou hru," doplnila česká hráčka.

Muchová se dostala na třetím ze čtyř letošních grandslamů přes úvodní kolo. Jedinou výjimkou je Wimbledon, kde se ale v průběhu zápasu zranila a už nemohla Jule Niemeierové vzdorovat. O čtvrtou účast mezi nejlepší dvaatřicítkou na US Open se utká s Magdalenou Frechovou.

Kvitová – Bucsaová 6:1, 7:6

Petra Kvitová na US Open 12. rok po sobě a celkově počtrnácté v kariéře uspěla ve svém zahajovacím zápase. Do letošního ročníku vstoupila čtvrtfinalistka z let 2015 a 2017 výhrou 6:1, 7:6 nad naturalizovanou Španělkou Cristinou Bucsaovou.

Po úvodní hladce vyhrané první sadě česká favoritka vedla 6:1 a 5:2, ale ztrátou druhého servisu si postup ještě zkomplikovala a druhé dějství získala až po vyrovnaném tie-breaku.

"Na to, co se mnou bylo poslední dobou, to byl docela dobrý zápas. Hlavně, že jsem ho zvládla ve dvou setech a netrápila se ve třetím. To bych rozhodně nechtěla," řekla serveru iSport.cz Kvitová, která v přípravných zápasech během US Open Series vyhrála jen dvě utkání a prohrála ve třech setech s Belindou Bencicovou a Lindou Noskovou.

"Už měsíc jsem nemocná. Nemohu se zbavit kašle, což mému astmatu nepřidá. A ještě k tomu tady v Americe, kde je v tuhle dobu celkem dusno," přiznala třiatřicetiletá Češka, že stále není v ideální kondici.

Ve druhém kole narazí v souboji grandslamových šampionek na dvojnásobnou finalistku Caroline Wozniackou, s níž vede ve vzájemné bilanci 9:6. "Známe se straně dlouho, taky komentovala pro televizi, takže mi přišlo, jako by ani nebyla pryč. Bavily jsme se v Montrealu, kde nastoupila poprvé po delší době. Potkaly jsme se v šatně a prohodily pár vět," uvedla Kvitová.

Po více než tříleté mateřské pauze se vracející Wozniacká v New Yorku zvládla svůj první zápas na grandslamu od Australian Open 2020. Do US Open finalistka z let 2009 a 2014 vstoupila hladkou výhrou 6:3, 6:2 nad z kvalifikace rozehranou teenagerkou Tatianou Prozorovovou

"Je úžasné být zpět. Samozřejmě jsem byla hodně nervózní, nebyla jsem tu od roku 2019 a hodně se toho od té doby změnilo," řekla třiatřicetiletá Dánka. "Je úžasné mít šanci hrát na tomhle velkém kurtu, hrát noční zápas a zvítězit. Je to mimořádné," dodala po výhře nad devatenáctiletou soupeřkou na kurtu Louise Armstronga.

Collinsová – L. Fruhvirtová 6:2, 6:0

Linda Fruhvirtová byla v lednu jediný set od postupu do čtvrtfinále Australian Open a navázala na senzační zářijový triumf na podniku WTA v indickém Čennaí. Po skvělém představení v Melbourne Parku se však postupně propadá do čím dál tím větší krize.

Jedna z nejtalentovanějších teenagerek zaznamenala po skončení australského léta jedinou vítěznou sérii, a to na trávě v Birminghamu, kde uhrála své jediné letošní čtvrtfinále. Po zranění ve Wimbledonu už jsou její výsledky i výkony alarmující. Porážka s Danielle Collinsovou v prvním kole US Open byla její sedmou v řadě a v těchto zápasech schytala tři kanáry.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Američanku dokázala porazit v únoru v Dubaji, jenže v New Yorku neměla nárok. V úvodním gamu si sice snadno udržela servis, ovšem v následujícím průběhu utkání vůbec nedokázala čelit palebné síle domácí favoritky a za pouhých 53 minut pro ni závěrečný grandslam sezony skončil. Právě v tomto dějišti si loni po zvládnuté kvalifikaci zajistila premiérový start v hlavních soutěžích majorů a došla do druhého kola.

Kalinská – Siniaková 6:4, 6:2

Kateřina Siniaková po triumfu v Bad Homburgu a sérii šesti vítězství už téměř dva měsíce čeká na singlové vítězství. Šestou porážku v řadě sedmadvacetiletá Češka utrpěla v prvním kole US Open, na kterém i vinou 36 nevynucených chyb prohrála 4:6, 2:6 s Annou Kalinskou.

Nejlepší deblistka světa letos vypadla v prvním kole na třetím ze čtyř grandslamů. Jedinou výhru zaznamenala ve Wimbledonu, od té doby na vítězství marně čeká.

Kompletní program žen na US Open