Macháč sahal po životním skalpu, Tsitsipase však ve Vídni dorazit nedokázal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč sahal po životním skalpu, Tsitsipase však ve Vídni dorazit nedokázal

Tomáš Macháč potvrdil ve Vídni skvělou formu, na Stefanose Tsitsipase to ale nestačilo.
Tomáš Macháč potvrdil ve Vídni skvělou formu, na Stefanose Tsitsipase to ale nestačilo.Profimedia
Tomáš Macháč (23) svou parádní formu v nejcennější skalp a dosud nejlepší výsledek nepřetavil. Ve Vídni měl na dosah první výhru nad hráčem TOP 20 a postup do největšího čtvrtfinále, favorita ale nakonec dorazit nedokázal. Se světovou sedmičkou Řekem Stefanosem Tsitsipasem (25) prohrál po nadějném výkonu 3:6, 6:4, 5:7, když ve třetím setu neudržel vedení 4:1.

Tsitsipas – Macháč 6:3, 4:6, 7:5

Tomáš Macháč se po návratu z US Open rozehrál do skvělé formy. Na přelomu září a října vyhrál ve Francii dva halové challengery během dvou týdnů, ve světovém žebříčku se vyšplhal poprvé do TOP 100 a minulý týden ve Stockholmu si zahrál podruhé v kariéře čtvrtfinále turnaje ATP.

Po bleskovém přesunu ze Švédska pak o víkendu prošel kvalifikací halového turnaje ATP 500 ve Vídni, kde dnes ve druhém kole usiloval o životní výsledek. První skalp hráče TOP 20 a postup do největšího čtvrtfinále ale nevybojoval.  

Zatímco před šesti dny na severu Evropy v boji o premiérové semifinále na okruhu ATP nedopodával zápas se Srbem Laslem Djerem, v metropoli Rakouska neudržel v rozhodujícím setu proti Stefanosi Tsitsipasovi vedení 4:1 a nakonec prohrál 3:6, 6:4, 5:7. 

Sestřih zápasu Stefanos Tsitsipas – Tomáš Macháč
Livesport

Macháč neudržel hned své první podání a prohrával 0:3. Pak ale hru vyrovnal ve druhé sadě za stavu 2:2 odvrátil dva brejkboly, v desáté hře využil hned svou první šanci na brejk a vyrovnal na 1:1. A když získal 24 z posledních 31 fiftýnů, 6 z posledních 7 gamů, rázem vedl ve třetím dějství vedl 4:1 a psychická výhoda byla na jeho straně.

Třiadvacetiletý rodák z Berouna na kurtu dominoval, chybujícího favorizovaného soupeře zasypával přesnými údery od základní čáry a přiváděl diváky ve vídeňské Stadthalle do varu svými reflexy u sítě. Dvojnásobný grandslamový finalista Tsitsipas se ale na nepříznivého stavu zkoncentroval, donutil Macháče k chybám a srovnal.

V dlouhé jedenácté hře za stavu 5:5 Macháč odvrátil tři brejkboly, ale servis neudržel a Tsitsipas následně utkání dopodával čistou hrou.  S členem TOP 20 prohrál i 9. zápas, s hráči TOP 50 má po dnešku bilanci 2:12.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Svěřenec Daniela Vacka odehrál za posledních 30 dnů již 18 zápasů, od začátku září absolvoval 25 utkání se skvělou bilancí 21 výher a 4 porážky. Ve světovém žebříčku vylepší o dalších deset příček své maximum a bude figurovat na 64. místě.

Po týdnu volna by měl být Macháč jedním z favoritů na halových challengerech ve Skandinávii. Od 6. listopadu je přihlášen do finských Helsinek, o týden později by měl startovat ve švédském Danderydu. Sezonu by pak měl uzavřít v Davis Cupu ve španělské Málaze.

Výsledky turnaje ATP 500 ve Vídni